Élelmiszer-alapanyagokkal ügyeskedő cég bukott le Budapesten

Egy cukrászatok, pékségek ellátására szakosodott, budapesti székhelyű vállalkozásnál összesen 53 tonna lejárt szavatossági idejű, jelöletlen, szabálytalanul tárolt termék megsemmisítését rendelte el a Pest Megyei Kormányhivatal – közölték csütörtökön.

  • MTI MTI
Élelmiszer-alapanyagokkal ügyeskedő cég bukott le Budapesten

A hatóság arra kötelezte a céget, hogy valamennyi, 2015-ben gyártott poralapú termékét hívja vissza, mert nem biztosított a termékek nyomon követhetősége, így nem zárható ki, hogy összetevőként lejárt szavatosságú alapanyagot használtak fel.

A lejárt alapanyagok között növényi zsírok, kakaópor, fagyasztott gyümölcsök voltak, és olyan adalékanyag is, amelynek még 2004-ben lejárt a minőségmegőrzési ideje.

A közlemény szerint a cég meghamisította az általa gyártott diótöltelék, dejós diótöltelék nevű termékeket, a megnevezésben szereplő dió helyettesítésére szóját, kölest, búzacsírát és napraforgót használtak ugyanis. A 44 százalékos diótartalommal jelölt termékükhöz mindössze 24 százalék diót használtak fel, valamint máktöltelék terméküket is szójával és kölessel hígították.

A felhasznált jelöletlen szója allergén összetevő, az érzékenyek számára egészségügyi problémákat, allergiás tüneteket okozhat.

A Pest Megyei Kormányhivatal szerint a hamisított termékek pékségekhez, cukrászatokhoz jutottak el a nagykereskedéseken keresztül. A cég a hatósági kötelezés ellenére nem megfelelően tájékoztatta kereskedelmi partnereit, és késlekedve bocsátotta a hatóság rendelkezésére a szükséges adatokat az ellenőrzéskor.

„Két személyiség él bennem” – 12 adag kávéval kezdi a napot Carolina Vergnano, a legrégebbi olasz kávémanufaktúra vezetője

„Két személyiség él bennem” – 12 adag kávéval kezdi a napot Carolina Vergnano, a legrégebbi olasz kávémanufaktúra vezetője

A nők szerepét igyekszik erősíteni egy igencsak férfias szakmában Carolina Vergnano, aki négy éve áll a család nevét viselő olasz kávémanufaktúra élén. És közben minden létező sztereotípiát cáfol, legyen szó a munka és család egyensúlyáról, a válságkezelésről vagy akár arról, hogyan és mennyi kávét fogyaszt el valaki, akinek az egész élete erről az italról szólt. Carolina Vergnanóval Budapesten beszélgettünk.