szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még nem számít majd bele a pedagógusok értékelésébe a Pedagógus Önértékelési Csoportok által készített minősítés, a kormány a szakmai szervezetekkel egyeztetve finomhangolná a rendszert.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkársága, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Közoktatási Szakértők Országos Egyesülete és az Oktatási Hivatal egyeztetéseket folytatott az intézményi önértékelés rendszerének bevezetéséről, lényegében csak a próbaüzeme fog elindulni a jövőben. A szervezetek szerint szükséges az oktatási rendszer nyilvános szempontok alapján történő külső és belső értékelése, de a "finomhangolás" miatt lényegében nem indul el élesben az értékelés.

A problémákat a bonyolult adminisztráció, az intézményeket és pedagógusokat terhelő többletmunka, és az értékelés szakmai színvonalának egyes gyengeségei jelentették a köznevelésért felelős államtitkárság közleménye szerint. Az értékelési szakmai szempontokat a nemzetközi példák alapján szeretnék bevezetni, valamint az egységes rendszernek rugalmasnak kell lennie annyira, hogy az intézményi sajátosságokat is figyelembe vegye, ez alapján ellenőriznének a tanfelügyelők is.

A teljeskörű önértékelést csak ötévente kellene végrehajtani a korábbi két évvel szemben, de ez egyelőre nem lesz része a pedagógusok minősítésének, illetve a tanfelügyelők sem minősítik a tanárokat. A rendszer teljes értékű bevezetéséről folytatják a tárgyalásokat. A rendszer próbaüzemű bevezetése vélhetően annak is betudható, hogy az érdekelt szakszervezetek és egyesületek az intézmények mellett az elmúlt években példa nélküliként egységesen fejezték ki tiltakozásukat a tervezett önértékelési rendszer ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Benjamin de Rothschild báró, a híres bankbirodalom örököse

Meghalt Benjamin de Rothschild báró, a híres bankbirodalom örököse

Meghalt egy spanyol hegymászó, a K2 meghódítására készült

Meghalt egy spanyol hegymászó, a K2 meghódítására készült

Virológus: Nagyon kevés megbízható információ van a kínai vakcináról

Virológus: Nagyon kevés megbízható információ van a kínai vakcináról