szerző:
Kálmán Attila
Tetszett a cikk?

Juhász Péter füvező főiskolásként került a közéletbe, végül a szülői jótanács ellenére pártpolitikusként végezte. V. kerületi önkormányzati képviselőként minden gyanús ingatlaneladásnál résen van, és ugyan röhögve mesél arról, hogy mennyire szereti megkeseríteni Rogán Antal életét, ennél nagyobb szabású terveket dédelget. Interjúnkból az is kiderül, hogy melyik volt baloldali miniszterelnököt tartja elvtelen csigának, illetve hogy mennyi pénzt kapott már az évek során pártja Soros Györgytől.

hvg.hu: Mindenhol elmondja, hogy Rogán Antal bűnöző, akit előbb-utóbb bilincsben visznek el. Akkor ez miért nincs még így?

Juhász Péter: Mert a Fidesz elfoglalta az államot, ilyen egyszerű a történet. A Fideszben azt gondolják, hogy a jövő tényleg elkezdődött, és azt hiszik, bármit megtehetnek. Én meg úgy állok hozzá, hogy a jövőnek gyártok bizonyítékokat. Mondjuk abban az ügyben, amiben Rogánt feljelentettem különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával, annak az elévülési ideje 15 év. Ha 15 éven belül nem lesz jogállam, akkor tényleg feleslegesen dolgoztam.

hvg.hu: Tehát Polt Péteren múlik a dolog?

Juhász Péter: Nem, ez Polt Péter leváltásán múlik. Hogy utána egy nem Fidesz-bérkatonaként foglalkoztatott főügyésszel el lehessen kezdeni ezeket az eljárásokat. Kell egy politikai változás, hogy az állam visszanyerje azokat a funkciókat, amelyeket el kellene, hogy lásson, mondjuk, legyen független igazságszolgáltatás. Mert ma nincs.

A rendőrség nem nyomoz, én nyomozok helyettük.

De nekem továbbra is meggyőződésem, hogy előbb-utóbb jogállam lesz, és akkor ezeket az ügyeket elő lehet venni.

©

hvg.hu: Hány feljelentésről van szó összesen?

Juhász Péter: Nem egyesével jelentettem fel az ingatlanokkal kapcsolatos ügyeket, hanem a rendszert jelentettem fel. Mert a rendszer nemhogy alkalmas rá, hanem eleve arra alakították ki, hogy sorban adják el az ingatlanokat ár alatt. Szentgyörgyvölgyi Péter [Belváros-Lipótváros polgármestere] lakásával kapcsolatosan tettem feljelentéseket külön, de azokat visszautasították teljesen mondvacsinált indokokkal. Konkrét számot nem tudok mondani, de 200 feletti ingatlant adtak el kedvezménnyel. Az alaptörvény kimondja, hogy nemzeti vagyonelemet nem lehet, csak vagyonértéken eladni. Ehhez képest egy V. kerületi önkormányzati rendelet felülírja az alaptörvényt, és erre hivatkozva, alaptörvény-ellenesen adnak kedvezményt.

hvg.hu: Kik üzemeltetik ezt a rendszert, amit tulajdonképpen ingatlanmaffiaként jelentett fel?

J. P.: Neveket nem akarok mondani, mert egyből beperelnek. A polgármestereknek benne kell lenniük, mert ők írnak alá mindent. Különböző bizottságokon megy keresztül ez a történet, különböző cégek vanak megbízva, hogy kamu papírokat állítsanak elő. Az értékbecslést nem olyan cég készíti, aminek egyébként értékbecslésre lenne bármilyen jogosítványa. Ma egy miskolci magánvállalkozó gyártja ezeket, akinek büntetőjog a területe és egyébként adótanácsadó, ő állít elő ingatlan-értékbecslésre használt szakvéleményeket.

hvg.hu: Szokás szerint gyanús V. kerületi ingatlanüggyel hívta fel magára legutóbb is a figyelmet. Most új elemként pénzt is gyűjtött. Mit kell tudni erről a konkrét ügyről?

J. P.: Fű alatt, szépen halkan akarnak eladni egy Deák téri lakást 78 millió forintért Sándor Sz. Zsoltnak, aki az V. kerület házi ügyvédje. A lakást még a ház építtetője saját magának építtette 1911-ben, ebből el lehet képzelni, hogy a luxus luxusáról van szó 240 négyzetméteren. Felháborodtam, hogy ezt el akarják adni, amire Szentgyörgyvölgyi Péter azt ígérte, kér még egy értékbecslést, hogy vajon az a 115 millió forint, amire legutóbb értékelték, tényleg jó-e. Nekem ugyanis van a kezemben három évvel ezelőttről egy 154 milliót, felújított lakás esetén 192 milliót érő értékbecslés, amely az ingatlanválság közepén született. Még beszédesebb, hogy egy héttel az ügyben döntő szavazást követően eladtak ugyanabban a házban egy 95 négyzetméteres lakást 82 millióért. Kicsivel többért, mint amennyiért Sándor Sz. Zsolt 240 négyzetmétert szeretne.

hvg.hu: Erre Ön gyűjtött 120 millió forintot?

J. P.: Megvan a pénz, amiből vételi ajánlatot tudok tenni. 53 külső jelentkező dobott össze 120 millió forintot két nap alatt, de hál' Istennek megtaláltak mások is, gyakorlatilag 170 millióig fel tudnék menni. Meghirdettem az ingatlant neten is, és egész nap csörög azóta a telefonom, 170 millióért azonnal el lehetne adni.

hvg.hu: Az ingatlaneladások ügyében változott valami azóta az V. kerületben, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter lett Rogán Antal helyett a polgármester?

J. P.: Először azt hittem, hogy változik. De a lényegi változás annyi volt, hogy az ingatlan-értékbecslést egy picit abbahagyták, és fél évig nem is adtak el ingatlanokat. Azt gondolhatták, hogy elvagyunk ezzel a feljelentéssel, kimozogjuk szépen magunkat, és nem lesz semmi gáz. Amikor biztonságban érezték magukat, elkezdték újra, ugyanolyan módszerrel, ugyanúgy ár alatt eladni az ingatlanokat. Ez bukott most ki, de hát én meg újra aktív lettem ezáltal. Másrészt úgy gondolták, sikerült bizonyos médiumokat úgy megfenyíteni, hogy már ne számoljanak be ezekről az ügyekről.

Rogán Antal és Szentgyörgyvölgyi Péter
©

hvg.hu: Korábban azt sejtette, hogy ellenzéki képviselők évekig nézték, ahogy megy az ingatlanbiznisz, és akár benne is lehetnek.

J. P.: Nem hiszem, hogy az V. kerületben a mostani ellenzékiek így korrumpálódnának. De az látszik, hogy a Fidesz úgy építette fel országosan rendszert, hogy korrumpálódjanak a résztvevők. Bekínálnak különböző tisztségeket ellenzéki képviselőknek, amit azok örömmel elfogadnak. Beköszön egy felügyelőbizottsági tagság vagy bizottsági elnöki poszt, amiből havonta összejöhet 5-700 ezer forint. Innentől ezt az ember nem szeretné elbukni. Azt hiszem, jól döntöttem, amikor lemondtam minden egyes ilyen dologról.

Kizárólag önkormányzati képviselő vagyok, 80 ezer nettóért,

ami nem egy óriási fizetés, de innentől én nem vagyok zsarolható.

hvg.hu: Ha 80 ezret keres, viszont ilyen könnyen összejön 120 millió forint, akkor más ügyekben nem akarja bevonni ezeket a támogatókat?

J. P.: Dehogynem, én az összes akciómhoz évek óta kérek külső segítséget. Például a kampányomra is adtak pénzt, bejött közel egymillió forint, ami két Facebook-posztra vetítve teljesen jó szám. Nem csak a pénz miatt, hanem a mentalitást szeretném erősíteni, hogy aki nem tud munkával beszállni, az támogasson így. Nem csak engem, hanem bárki mást: kirakom a Facebookomra, ha hajléktalanoknak gyűjtenek épp vagy az Átlátszónak. Én ezeket tolom. Iszonyú fontos, hogy ez a közösség egy irányba tudjon menni.

Egyáltalán nem szeretnék panaszkodni, csak viszonyításképpen: a mi pártunk költségvetése a 40 százaléka a TASZ-énak, ahol korábban dolgoztam. Az egyik egy jogvédő szervezet Budapesten egy irodában, a másik egy párt, aminek 106 választókerületben kellene fenntartania választókerületi elnöktől a csapatig mindent. 110 millió forintból? Ez konkrétan lehetetlen.

hvg.hu: Soros György nem segít?

J.P.: Sajnos nem.

Már többször mondták, hogy Soros támogat minket, és én már úgy szeretnék vele találkozni, hogy tényleg támogasson.

Legyen végre valami alapja, hogy ezzel támadnak.

©

hvg.hu: Hogy áll az Együtt országos szervezetének építése? Budapestre beszorulva országos választáson nem lehet jól szerepelni.

J. P.: Ahonnan jövünk, ahhoz képest egész jól haladunk. Volt azért egy rázós periódusunk, amikor Bajnai itthagyta a pártot, a PM kivált, a Szolidaritás két arca jelezte, hogy ők nem szeretnének ebben a pártba tovább tevékenykedni, csak elvitték a mandátumokat magukkal. Akkor azt tűztük ki célul, hogy életben maradjunk. Értem, hogy röhejes, de legalább mérhetőek vagyunk, néha 2 százalékról fel tudunk menni 3 százalékra. Innentől kell most egy nagyobb lendületet venni, vidéken fórumokat szervezni vagy máshogy eljutni emberekhez.

Alapvetően hazudnék, ha azt mondanám, hogy hatalmas nyitottsággal találkozunk.

hvg.hu: Az Együttben van olyan poltikus, aki 2018-ban Orbán kihívója lehet?

J. P.: Ma nem látok ilyet, de a potenciált viszont látom a pártban, hogy csak ide tudunk behozni olyan embert, aki egyébként alkalmas lehet. Az MSZP erre nem alkalmas, a DK-ban ez egyértelműen Gyurcsány Ferenc, aki mögé többség nem hozható be. Az LMP-nél látszik, hogy nincs meg ez az ambíció. Lehet, az a legegészségesebb, ha a pártokon kívülről jön valaki.

hvg.hu: Milyen karakter kell kihívónak?

J. P.: Mindenképp béketeremtő. Orbán folyamatosan harcot hirdet, és harcol még a saját árnyékával is. Ebből van elege az embereknek, higgadt országban szeretnének élni, nem ahol egyik pillanatban az EU az ellenség, a következő pillanatban az EU-t támadó migránsok. Egyszerűen ez a környezet nem alkalmas arra, hogy békét és nyugalmat hozzon, és Orbán sem alkalmas erre. Ő egy harcos valaki, akinek régen valamikor még voltak elvei, de ma már

kizárólag a pénz motiválja, amiből hatalmat remél, amitől aztán még több pénzt, és még több hatalmat vár.

És ebbe a mókuskerékbe beleszorult.

©

hvg.hu: Részt vesz az Igazmondó Alapítvány munkájában is. Mi ez pontosan és mit csinál ott?

J. P.: Arról beszéltünk civilekkel, hogy a korrupció ügye nem pártügy, hanem egy össztársadalmi ügy, ezért tök jó lenne, ha létrejönne egy olyan szervezet, amiben korrupciós ügyekre mennénk rá. Majtényi László vette a lapot, és megalapította március környékén az Igazmondó Alapítványt, aminek augusztusig zajlott a bejegyzése. Ez elvileg 2 hét kellene legyen, de sikerült 5 hónapig húzni.

hvg.hu: Ön volt az oka?

J. P.: Nehezen tudom elképzelni, hogy ennyire szarul menne a dolog.

Ha egy adószám ilyen hihetetlen lassan készül, abban van valami. Ha meg nem, az még durvább,

mert akkor nem működik az állam. Ez még szomorúbb, mintha a személyemnek szólt volna. A lényeg, hogy szeptember elején tudtunk elkezdeni működni. A napi ügyeket nem én intézem, csak önkéntesként vagyok ott. És a pártokfelettiséget bizonyítandó jön Jávor Benedek [a PM EP-képviselője] és Hadházy Ákos [LMP] is előadásokat tartani, azokról az ügyekről, amikbe beleásták magukat a trafikmutyitól Paks II.-ig. Ha az információ jól áramlik, akkor sokkal nehezebb korruptnak lenni.

hvg.hu: Medgyessy Péter szerint viszont nem is akkor probléma a korrupció.

J. P.: Vagy Medgyessy nem ismerte a saját miniszterelnöksége alatt a rendszert, vagy nem ismeri a mostanit, vagy egy hazug ember. Nekem meggyőződésem, hogy a mostani rendszernél korruptabb még nem volt a történelem során Magyarországon.

A mai rendszer kizárólag a lopásról szól.

Nem tudnék semmi elvszerű dolgot hozzátenni, ezek az emberek a pénzben hisznek. Szerintem megvették Medgyessyt, ennyiről van szó.

hvg.hu: Más ellenzéki politikusokat nem vesznek meg?

J. P.: Biztos vagyok abban, hogy vannak ilyen törekvések, köztük sikeresek is. Nem tudok neveket mondani, mert nem tudom bizonyítani, csak gyanúim vannak. Amikor mondjuk Hiller István embereit hirtelen felveszik mindenhova, akkor elgondolkozik az ember, hogy vajon a szaktudásuk alapján lettek négy év kisemmizettség után hirtelen hasznos tagjai a Fidesz-társadalomnak, vagy pedig valami alku született. Azt gondolom hogy igenis vannak olyan baloldalinak mondott elhasznált politikusok, akik arra optimalizálnak, hogy egy nagykoalíció jöjjön létre majd a Fidesszel karöltve 2018 után, mert félnek a Jobbiktól. Ezeket az embereket lenézem, megvetem, és elvtelen, gerinctelen csigáknak hívnám őket szívem szerint Medgyessyvel együtt, hogyha ő ilyeneket bír nyilatkozni.

hvg.hu: 2018-ban ilyen elvtelen emberekre is szükség lehet?

J. P.: Nem véletlenül jöttem le a listáról, amikor azt gondoltam, hogy elvtelenül zajlik az összefogás.

Új emberek kellenek, akik hitből tudnak képviseletet nyújtani az embereknek,

és nem azért jönnek politikusnak, hogy ők is hozzáférjenek a húsosfazékhoz. Jogvédőnek ki megy? Miért menne el egy jogi végzettségű ember jogvédőnek, ahelyett, hogy ügyvédnek állna? Az egyiknél halálra keresheti magát, és gyakorolhatja a szakmáját, míg a másiknál sokkal kisebbek a lehetőségei erre. Kell egyfajta elhivatottság és politikusoknak is ilyen embereknek kell lenniük.

©

hvg.hu: Önből hogy lett jogvédő?

J. P.: A közéleti tevékenységem a Kendermag Egyesülettel indult, ahol megvolt a személyes indíttatásom. Felháborítónak tartottam, hogy főiskolásként a rendszer kriminalizálhat, csak azért, mert füvet szívtam. Volt egy erős váltás, amikor a roma jogvédelem kezdett foglalkoztatni. Lekerültem Ózdra egy ügy kapcsán, korábban azt hittem, hogy ekkora nyomort Afrikánál közelebb nem találok, pedig ott volt tőlem 150 kilométerre. Amikor ezt láttam élőben, jobban szíven ütött, mint az, hogy a drogfogyasztókkal mi van, ezért mentem el a TASZ-hoz roma jogvédelemmel foglalkozni. Aztán láttam, hogy

nem az van, amit mondanak a politikusok, hogy 100 milliárdokat fordítunk roma fölzárkóztatásra. Helyette 100 milliárdokat loptak el a roma fölzárkóztatásból.

2010 után jött az, hogyha én tényleg segíteni akarok embereken, akkor ne jogvédőként lépjek fel, mert ahhoz jogállamra lenne szükség.

hvg.hu: Tehát mondhatni kényszerpolitikus?

J. P.: Igen, belesodródtam egyértelműen. Engem úgy neveltek, hogy ne legyen pártokhoz közöm. "Aktívnak kell lenni fiam, meg a közösségért kell tenni", mondták a szüleim. De nem nagyban kell ezt elképzelni: legyél jószívű, törődj másokkal, mondták. Nem is pártba szálltam be, hanem egy választói mozgalmat jöttem támogatni, hogy majd a pártokat megregulázzuk. Ha én ezután kiszálltam volna 2014-ben, mint a Milla egyetlen felépített arca, akkor az olyan lett volna, mintha a Milla szállt volna ki Bajnai mögül, amit úgy gondoltam, nem tehetek meg. Aztán jött a listás történet, és szép lassan belesodródtam.

hvg.hu: 2018-ban beülne a Parlamentbe?

J. P.: Persze, már csak azért is, hogy ne perelhessenek. Ennyiben fontos lenne a mentelmi jog, hogy ne jelenthessen fel egy Rogán, ha elmondom róla hogy bűnöző. Egyébként nem hajtom a pozíciókat, még ha most alelnök is vagyok egy pártban. Nem abból építkezek, hogy mi a pozícióm, hanem hogy milyen ügyeket hozok.

hvg.hu: Ha már pereskedés. Hogy áll a nagy drogper Deutsch Tamás ellen?

J. P.: Volt rágalmazás miatt egy büntetőper, amire Deutsch nem jött el, ezért megszüntette a bíróság az eljárást. A másik egy polgári per jó hírnév megsértése miatt, ahova vittem tanút, aki elmondta hogy közösen szívott vele füvet.  Decemberben lesz a következő tárgyalás, ahova szintén viszek tanúkat, akik elmondják majd a magukét. Alsó hangon három új tanúról van szó. Deutsch Tamásra nézve ennek annyi következménye lehet, hogy kiderül majd, hogy hazudott, és politikailag leviszi magát nullára, de ennyi.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Lázár János kerülhet a teniszszövetség élére

Lázár János kerülhet a teniszszövetség élére

Már kapható a 6,2 literes V8-assal szerelt hatalmas új Chevrolet Suburban terepjáró

Már kapható a 6,2 literes V8-assal szerelt hatalmas új Chevrolet Suburban terepjáró

Májusban már kezdtek használt autókat nézegetni a magyarok

Májusban már kezdtek használt autókat nézegetni a magyarok