szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Feloldotta Magyarországgal szemben a támogatások felfüggesztését a Norvég Alap és az Európai Gazdasági Térség. Az Ökotárs Alapítvány elleni kormányzati fellépés, illetve a magyar-norvég diplomáciai viták kirobbanása után másfél évvel, ismét érkezhetnek a gazdasági támogatások. A magyar kormánnyal kötött megállapodás szerint nem ellenőrizhetik a magyar hatóságok a civil támogatások felhasználását.

December 9-én oldotta fel a támogatási pénzek 2014. május 7. óta tartó befagyasztását a Norvég Alap és az EGT, így ismét megindulhat a milliárdos összegek folyósítása Norvégia, Lichtenstein és Izland részéről. Az erről szóló közleményt csütörtök délben tette ki honlapjára a budapesti norvég nagykövetség.

A feloldásra azt követően került sor, hogy a donorországok megállapodtak a magyar hatóságokkal a támogatási pénzek ellenőrzéséről. Az egyezség sarokpontja a civil támogatások ellenőrzése jogi kereteinek elfogadása és kölcsönös tiszteletben tartása volt. Azaz, a magyar kormány nem ellenőrizheti a civil támogatások felhasználását, mint azt korábban az Ökotárs Alapítványnál tette.

©

A támogatási összegeket csak a program végéig lehet felhasználni, tehát szűkös idő maradt a magyar pályázóknak arra, hogy az elnyert összeget célszerűen felhasználhassák - a gazdasági támogatás 153,3 millió euró, a pályázati időszak 2014. év végéig tartott. A donorországok a magyar hatóságokkal közösen egyeztetnek minden pályázóval. A négymilliárd forintos keretre pályázó civil szervezeteket nem érintette a felfüggesztés.

Csepreghy Nándor államtitkár a Transparency International által szervezett korrupcióellenes konferencián újságíró kérdésre már szerdán elárulta, hogy megállapodtak a norvégokkal a támogatások újraindításában, közölte az MTI. Az államtitkár azt is hozzátette, hogy ettől függetlenül a továbbra is úgy gondolja a kormány, hogy egyes civil szervezetek szabálytalanul részesülnek támogatásokban - ami azért nagyon furcsa, és nyilvánvalóan csupán arcmentésről lehet szó.

"A megállapodás ténye azonban azt tükrözi Csepreghy szerint, hogy Magyarországon megfelelően működnek a jogérvényesítési mechanizmusok, és a kormány tiszteletben tartja a jogszerűség követelményét" - állt a közleményben.

Több mint másfél éves szappanopera érhet véget

A Miniszterelnökség azt követően kezdte el vegzálni a Norvég Alap civil programjait kezelő szervezeteket, hogy Norvégia – az Európai Bizottsághoz hasonlóan – kifogásolta, Magyarország nem egyeztetett előzetesen velük a közösségi támogatások elosztását vezénylő nemzeti intézményrendszer átalakításáról.

Magyarország az az EGT és Norvég Alapokon keresztül 2009-2014 között 153,3 millió euró (mintegy 40 milliárd forint) lehívására volt jogosult, melynek csak kis részét (mintegy a tizedét) pályáztattak meg civil szervezetek társadalmi célokra. A pénz nagy részét – főként kutatás-fejlesztésre, felzárkóztatásra – az állam osztotta volna szét, azon a csatornákon keresztül, melyeken az uniós pénzeket is osztják.

Lázár János ezután ment neki nagy rössel a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) hazai pénzosztási gyakorlatának, felvetve, hogy ellenzéki pártokhoz kötődő civilek osztanak a kormányt támadó civileknek pénzeket. Az, hogy honnan fúj a szél, és hogy a vádak milyen gyenge alapokon állnak, már az elején nyilvánvaló volt. A kormány mégis teljes apparátusával beleállt a támadásba: a NAV mellett a Kehi is támadásba lendült, az utóbbi feljelentésére pedig a rendőrség is vizsgálódni kezdett – érdemben egyikük sem talált semmit, ennek ellenére a vizsgált szervezetek adószámait sorra felfüggesztették.

A civilek vegzálása miatt a források 90%-át utaló Norvégia tavaly májusban bejelentette, hogy átmeneti időre felfüggeszti a Norvég Alap állami kifizetéseken keresztül utalt forrásait. Ezeknek a pénzeknek a befagyasztását szüntette meg most a magyar kormány és az Alapokat képviselő Norvégia közötti elvi megállapodás. A Miniszterlnökség komoly nemzetközi bonyodalmakat is fevállalt az üggyel: a civilek vegzálása miatt nemcsak Norvégia, hanem az Európai Parlament és az Egyesült Államok is bírálta Orbánékat.

A vita kialakulásáról és a vegzatúra részletes hátteréről itt és itt olvashat.

Kérdés, hogy folytathatják-e

„Minden eljárás lezárult, az adószámunkat is visszakaptuk – mondta a hvg.hu-nak Móra Veronika, a pályázatkezelő konzorcium vezetőjének, az Ökotárs Alapítványnak az igazgatója. Tudomása szerint még hét kedvezményezettnél folyik adóügyi vizsgálat, de azok is már a vége felé tartanak.

A civileket az USA is megvédte
©

Móra Veronika elmondta, hogy a támogatott projektek áprilisig futnak ki, utána még egy év van az ellenőrzésekre, értékelésekre és a lezárásra. A nagy kérdés természetesen az, hogy mi lesz a jövőben a Norvég Alap civil támogatásaival. Azt lehet tudni, hogy a donorok a demokráciafejlesztést továbbra is prioritásnak tartják, de még Brüsszelben a finanszírozási mechanizmus keretrendszeréről is tartanak a tárgyalások, a kétoldalúak a kedvezményezett országokkal pedig még el sem kezdődtek.

Bár Móra Veronika úgy tudja, hogy a donor országok egységes pályázati rendszert szeretnének civilek közreműködésével, a tárgyalások még nincsenek abban a szakaszban, hogy azt lehessen mondani: a jövőben sem az állami intézményrendszeren keresztül, hanem közvetlenül Brüsszelből érkezhetnek a pályázati források.

Móra elmondása szerint a vegzatúra valamennyiüknek okozott álmatlan éjszakákat, de a legrövidebbet főként azok a kicsi, vidéki szervezetek húzták, akiknek megnehezítette a kapcsolattartást a helyi önkormányzattal vagy vállalkozókkal, hogy a Norvég Alap is támogatta őket.

Lázár János a csütörtökön két órakor kezdődő Kormányinfón várhatóan részletesen beszél arról, hogyan látja a kormány a kiegyezést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ITM: Belső vita van a Színművészetin, oldja meg a szakma

ITM: Belső vita van a Színművészetin, oldja meg a szakma

Történelmi manőverre készül a NASA, mintát vesz egy 2 millió kilométerre lévő aszteroidáról

Történelmi manőverre készül a NASA, mintát vesz egy 2 millió kilométerre lévő aszteroidáról

Nagy József: "Korlátolt álértelmiségi alapállás, hogy minden focidrukker bunkó és minden fradista nyilas"

Nagy József: "Korlátolt álértelmiségi alapállás, hogy minden focidrukker bunkó és minden fradista nyilas"