szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szentpéterváron reagált a főpolgármester arra, hogy a távollétében a kormány egészen más megoldást vert át a parlamenten a BKV finanszírozásával kapcsolatban, mint amit ő szorgalmaz. Akár az agglomerációs közlekedést is leállíthatják.

Tarlós István távollétében szabatta át a parlamenttel a kormány a fővárosi adórendszert – mint arról kedden beszámoltunk.

A lakásáfa csökkentését is magába foglaló salátatörvénybe olyan módosítások kerültek nagy sürgősséggel, amelyekről az ellenzék például mit sem tudott. Így például a helyi adókról szóló törvényt úgy módosították, hogy az ebből befolyó pénzeket kell a BKV finanszírozására fordítani.

Márpedig a főváros több mint százmilliárd forintos helyi iparűzésiadó-bevételre tesz szert évente, és ezentúl ezt dedikáltan erre kell fordítaniuk – miközben hónapok óta megy az izmozás azzal kapcsolatban, hogy Tarlós a kormánytól várná a BKV működésére szánt pénzt a feladatfinanszírozás jegyében, de erre valahogy pont nem jut. Mint a Népszabadság szerdai cikke rámutat, a kormány ezzel gyakorlatilag lerázta magáról a fővárosi közösségi finanszírozás ügyét, csattanós választ adva Tarlós István sürgető leveleire.

A főpolgármester már hetekkel ezelőtt kilátásba helyezte: amennyiben a kormánnyal nem sikerül e tárgyban dűlőre jutni, leállítják Budapest határánál az agglomerációs BKV-járatokat, azokkal úgyis túlteljesítik a fővárosi feladatokat.

A hvg.hu kérdésére a fővárosi önkormányzat már kedden némi aggodalommal reagált: mint írták, Tarlós István jelenleg nincs Magyarországon. "Ha valóban az a helyzet, ahogy most értelmezik, akkor az rosszabb, mint amilyen volt. Az agglomerációs járatok finanszírozása – úgy tűnik – a továbbiakban sincs megoldva."

©

A Népszabadság a kedden elfogadott új jogszabály ismeretében, Szentpéterváron érte utol a főpolgármestert, aki a lapnak úgy reagált: ha valóban az áll a törvényben, amit hallott, "a kormány ezzel felszámolja az agglomerációs közlekedést". Ebben a kényszerhelyzetben Budapest csak a kötelező feladatait képes ellátni, a város környéki járatok pedig nem tartoznak ezek közé. Tarlós azonban továbbra is bízik benne, hogy megoldódik a helyzet, ha jövő héten leül tárgyalni Orbán Viktor miniszterelnökkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Macron után Merkellel tárgyalt az új amerikai elnök

Macron után Merkellel tárgyalt az új amerikai elnök

Nem szabad aggódni a mozgáshiány miatt

Nem szabad aggódni a mozgáshiány miatt

Giugiaro cége hozná vissza a Vissza a jövőbe autóját?

Giugiaro cége hozná vissza a Vissza a jövőbe autóját?