szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alaptörvény szólásszabadsággal kapcsolatos passzusait sértette meg a Magyar Telekom, amikor szerződést bontott Ákossal – mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a TV2 Mokka című műsorában. Rétvári Bence, az Emmi államtitkára korábban viszont egy másik csatornán azt mondta, a kormány lépése független Ákostól.

Telekom: Nem volt veszélyben a szólásszabadság
Bár a Telekom hivatalosan nem reagált a kormányzati mobilnetszerződések felmondására, a Facebookon sok ezzel kapcsolatos kommentre válaszoltak. "Nem gondoljuk, hogy itt veszélyben lett volna a szólásszabadság. Mindkét félnek adott és kifejezett volt a véleménye, ezek különbözősége miatt nem kívántuk folytatni a támogatási együttműködést" – írták az egyik hozzászólásra. "Mindkét félnek adott a véleménye, ezek különbözősége miatt nem kívántuk folytatni a támogatási együttműködést. Mi azt gondoljuk, hogy a nőre és a férfire, mint anya és apa egyaránt szükség van, a két fél egyenrangú. Ezt a gondolatot képviseljük a cégünkön belül is, az egyenlő lehetőségek biztosítására törekvéssel, igyekszünk tenni a nemi sztereotípiák ellen" – tették hozzá egy másik kommentben.

Nyíltan megsértette a Magyar Telekom az alaptörvényt, amely kimondja, hogy Magyarországon szólás- és véleményszabadság van – közölte Rogán Antal a Mokkában péntek reggel.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint ha ezt egy cég azzal korlátozza, hogy "ad pénzt akkor, ha tetszik a vélemény és nem ad pénzt, ha nem tetszik a vélemény", függetlenül az érvényben lévő szerződéstől, akkor "egy szimbolikus lépéssel" a kormánynak is jelezni kell, hogy nem ért egyet az alkotmány megsértésével és a szólásszabadság korlátozásával.

A kabinetiroda vezetője szerint a kormány válasza, a mobilnetszerződések felmondása anyagilag nem fogja padlóra küldeni a Magyar Telekomot, hiszen a cég bevételeinek elenyésző részéről van szó. Azért választották egyébként a mobilnetszerződéseket, mert azokat lehet a leggyorsabban felmondani, nincs például 30 napos felmondási határidő.

©

A társaság Rogán szerint visszaélt azzal, hogy van pénze, "nagy cég, nagy befolyással rendelkezik, 24 óra alatt azt csinál, amit akar – gondolják ők". "Ilyen nincsen, hogy mondjuk valakibe csak így 24 óra alatt belerúg egy nagy cég, azért, mert ahhoz van kedve" – tette hozzá.

Rogán médiahisztériának nevezte az Ákos és a Kövér László házelnök nőkkel kapcsolatos nyilatkozatai miatt kirobbant vitát. Szerinte a Fidesz kormányzása idején elfogadott alaptörvény, illetve az utóbbi évek családpolitikája az egyértelmű bizonyíték arra, hogy ez a kabinet tiszteli a nőket és mindent megtesz az egyenjogúságuk biztosításáért.

Rogán arról is beszélt, hogy a kormányfő nevében ő kérte be a minisztériumok Telekom-szerződéseit, átnézte és Orbán Viktorral egyetértésben ezután jutott arra, hogy a mobilnetszerződéseket lehet egyszerűen és könnyen felmondani. A kormány az előző napi ülésén, késő este döntött a szerződések felbontásáról.

Ezzel lezártnak tekintik az ügyet, nem kérték, hogy a Telekom állítsa vissza Ákos szponzori szerződését – mondta még Rogán, aki szerint a társaság tett egy lépést, amire most a kormány egy világos választ adott.

Csütörtök este Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára is beszélt a Telekom-szerződések felmondásáról az ATV-ben. Ő azt mondta, a kormányzati válaszlépés Ákostól független, egyszerűen Magyarországon nem fogadható el, hogy egy cég valakit a véleménye miatt szankcionál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan befolyásolja a várandósság alatt megélt stressz az utódok életminőségét? – folytatódik a Határtalan tudás-sorozat

Hogyan befolyásolja a várandósság alatt megélt stressz az utódok életminőségét? – folytatódik a Határtalan tudás-sorozat

Első kémfotók a 700 lóerős Mercedes-AMG S63e-ről

Első kémfotók a 700 lóerős Mercedes-AMG S63e-ről

Két év alatt alatt alakíthatja át a kormány a háziorvosi ellátást

Két év alatt alatt alakíthatja át a kormány a háziorvosi ellátást