szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy orvoscsoport foglalta össze nyílt levelében a magyar egészségügy problémáit. A csoport nem fogad el hálapénzt, ezt a rendszer alapszintű korrupciójaként kezelik, ami összefügg az alacsony bérekkel és a beteg-orvos kapcsolat rossz bizalmi viszonyával. Szó esik a kórházak omló, penészes falairól és a szörnyű infrastruktúráról, minden együttes hatásaként pedig a szakemberhiányról, mindezért pedig az államtitkársághoz fordulnak.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport orvosai fogalmazták meg nyílt levélben az Index hírportálnak az egészségügy legégetőbb problémáit. Az elmúlt hetekben sorra derült fény az orvosok és ápolók egyre lehetetlenebb kórházi munkakörülményeire. A Szent Imre és a Szent István kórház felmondásos esetei mellett a veszprémi Csolnoky Ferenc kórházban mondott fel 16 orvos, a történetek lökést adtak az egészségügy szereplőinek, hogy egyre nyíltabban beszéljenek a munkakörülményeikről.

A sokszor előre fizetett hálapénznek már nincs sok köze a hálához az orvosok szerint.
©

Az orvosok szerint az elsőfokú probléma a hálapénz rendszerének létezése – a csoport tagjai vállalják, hogy alacsony fizetésük ellenére sem fogadnak el hálapénzt. Egyenesen szégyellik az orvosok is, és nem is beszélnek a hálapénz elfogadásáról, így nehéz megállapítani, hogy milyen szinten szőtte át ez a fajta korrupció az egészségügyet – említést tesznek olyan orvosról is, aki a nyugati orvosfizetéssel megegyező jövedelmet alakít ki a hálapénznek köszönhetően.

Azonban szerintük a hálapénz egy hamis illúzió a beteg és családtagjai számára – főleg, mert sokszor előre fizetik –, hogy annak megfizetésével extra figyelmet szentelnek a betegnek, valójában a rendszer el sem bírja, hogy egyénileg ilyen szinten foglalkozzanak valakivel. Ezzel szemben furcsállják, hogy az egészségügyi államtitkár szerint majd kikopik a hálapénz a rendszerből, érdemi intézkedést nem tapasztaltak.

Az alacsony bérek magukban hordozzák a hálapénz rendszerének fennmaradását. Míg külföldön egy jó orvost a "magyar miniszterelnök fizetésével várják külföldön", addig itthon egy meghatározott bértábla szerint lehetséges csak az előmenetel. Azonban az állam nem számol azzal, hogy egy alulfizetett rezidens a munkájával számos beteget tesz újra munkára alkalmassá.

A Merényi kórházat a sokadik botrány után gyorsan felújítják.
©

Ráadásul az utánpótlás képzése is gondokkal küzd, így lassan az is probléma lesz, ha a rezidensekkel végeztetnék el a szakorvosi feladatokat is. Az orvosi egyetemeken is nagy az oktatóhiány, ráadásul a hallgatói létszám erőltetett emelése az elvándorlás miatt csak tovább terheli a rendszert, a gyakorlati oktatást is akadályozza.

Az omladozó és penészek falak és az ehetetlen étel csak díszlet a levélírók szerint. Egy orvos például hiába ismer fel egy súlyos rákos megbetegedést, a CT- és MR-készülékek hiánya miatt nem lehet érdemi kezelést folytatni, ennek következtében Magyarországon van a legnagyobb esélye a rákkal diagnosztizált betegeknek a halálozásra az OECD országai között. Emellett a kizsigerelő emberhiányt emelik ki, ugyanis bárki, aki elvándorol vagy elhagyja a pályát, a feladatait az itt maradt kollégáknak kell ellátnia, az egészségügy nem tud csökkentett kapacitással működni, mindenkit el kell látni.

Arra kérték az orvosok az állampolgárokat, hogy írjanak levelet Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárnak, melyben megkérdezik, hogy

  • Milyen határidőt ad a hálapénz "kikopására"?
  • Milyen konkrét lépéseket tesz 2016-ban az orvos- és szakdolgozó-elvándorlás mérséklése és az orvos és szakdolgozói felsőoktatási képzés megerősítése érdekében?
  • Mikorra hív össze kerekasztalt, ahol a kormányzat figyelembe veszi a társadalom, az egészségügyi érdekképviseletek és a gazdaság képviselőinek véleményét?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Népszava: Kimarad a szociális dolgozók egy jelentős része a tesztelésből

Népszava: Kimarad a szociális dolgozók egy jelentős része a tesztelésből

Illegális szexpartin vett részt egy EP-képviselő

Illegális szexpartin vett részt egy EP-képviselő

Meglepő felfedezés a 14 hónapos babákról: képesek logikai úton kikövetkeztetni mások preferenciáit

Meglepő felfedezés a 14 hónapos babákról: képesek logikai úton kikövetkeztetni mások preferenciáit