szerző:
hvg.hu

Egy orvoscsoport foglalta össze nyílt levelében a magyar egészségügy problémáit. A csoport nem fogad el hálapénzt, ezt a rendszer alapszintű korrupciójaként kezelik, ami összefügg az alacsony bérekkel és a beteg-orvos kapcsolat rossz bizalmi viszonyával. Szó esik a kórházak omló, penészes falairól és a szörnyű infrastruktúráról, minden együttes hatásaként pedig a szakemberhiányról, mindezért pedig az államtitkársághoz fordulnak.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport orvosai fogalmazták meg nyílt levélben az Index hírportálnak az egészségügy legégetőbb problémáit. Az elmúlt hetekben sorra derült fény az orvosok és ápolók egyre lehetetlenebb kórházi munkakörülményeire. A Szent Imre és a Szent István kórház felmondásos esetei mellett a veszprémi Csolnoky Ferenc kórházban mondott fel 16 orvos, a történetek lökést adtak az egészségügy szereplőinek, hogy egyre nyíltabban beszéljenek a munkakörülményeikről.

A sokszor előre fizetett hálapénznek már nincs sok köze a hálához az orvosok szerint.
©

Az orvosok szerint az elsőfokú probléma a hálapénz rendszerének létezése – a csoport tagjai vállalják, hogy alacsony fizetésük ellenére sem fogadnak el hálapénzt. Egyenesen szégyellik az orvosok is, és nem is beszélnek a hálapénz elfogadásáról, így nehéz megállapítani, hogy milyen szinten szőtte át ez a fajta korrupció az egészségügyet – említést tesznek olyan orvosról is, aki a nyugati orvosfizetéssel megegyező jövedelmet alakít ki a hálapénznek köszönhetően.

Azonban szerintük a hálapénz egy hamis illúzió a beteg és családtagjai számára – főleg, mert sokszor előre fizetik –, hogy annak megfizetésével extra figyelmet szentelnek a betegnek, valójában a rendszer el sem bírja, hogy egyénileg ilyen szinten foglalkozzanak valakivel. Ezzel szemben furcsállják, hogy az egészségügyi államtitkár szerint majd kikopik a hálapénz a rendszerből, érdemi intézkedést nem tapasztaltak.

Az alacsony bérek magukban hordozzák a hálapénz rendszerének fennmaradását. Míg külföldön egy jó orvost a "magyar miniszterelnök fizetésével várják külföldön", addig itthon egy meghatározott bértábla szerint lehetséges csak az előmenetel. Azonban az állam nem számol azzal, hogy egy alulfizetett rezidens a munkájával számos beteget tesz újra munkára alkalmassá.

A Merényi kórházat a sokadik botrány után gyorsan felújítják.
©

Ráadásul az utánpótlás képzése is gondokkal küzd, így lassan az is probléma lesz, ha a rezidensekkel végeztetnék el a szakorvosi feladatokat is. Az orvosi egyetemeken is nagy az oktatóhiány, ráadásul a hallgatói létszám erőltetett emelése az elvándorlás miatt csak tovább terheli a rendszert, a gyakorlati oktatást is akadályozza.

Az omladozó és penészek falak és az ehetetlen étel csak díszlet a levélírók szerint. Egy orvos például hiába ismer fel egy súlyos rákos megbetegedést, a CT- és MR-készülékek hiánya miatt nem lehet érdemi kezelést folytatni, ennek következtében Magyarországon van a legnagyobb esélye a rákkal diagnosztizált betegeknek a halálozásra az OECD országai között. Emellett a kizsigerelő emberhiányt emelik ki, ugyanis bárki, aki elvándorol vagy elhagyja a pályát, a feladatait az itt maradt kollégáknak kell ellátnia, az egészségügy nem tud csökkentett kapacitással működni, mindenkit el kell látni.

Arra kérték az orvosok az állampolgárokat, hogy írjanak levelet Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárnak, melyben megkérdezik, hogy

  • Milyen határidőt ad a hálapénz "kikopására"?
  • Milyen konkrét lépéseket tesz 2016-ban az orvos- és szakdolgozó-elvándorlás mérséklése és az orvos és szakdolgozói felsőoktatási képzés megerősítése érdekében?
  • Mikorra hív össze kerekasztalt, ahol a kormányzat figyelembe veszi a társadalom, az egészségügyi érdekképviseletek és a gazdaság képviselőinek véleményét?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megmenekült az olasz kormány

Megmenekült az olasz kormány

Bambival büntetik az elítélt orvvadászt

Bambival büntetik az elítélt orvvadászt

Több mint ezren vonultak Szombathelyen is egy Mészáros-laphoz

Több mint ezren vonultak Szombathelyen is egy Mészáros-laphoz

A tüntető szerint ő csak beesett a rendőrsorfal mögé, erre hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják

A tüntető szerint ő csak beesett a rendőrsorfal mögé, erre hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják

Új alelnökei vannak a Jobbiknak

Új alelnökei vannak a Jobbiknak

Hiába mér a KSH 215 ezres átlagfizetést, 18 megyében az átlag alatt keresnek

Hiába mér a KSH 215 ezres átlagfizetést, 18 megyében az átlag alatt keresnek