szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Deák tér mellett egy be nem jelentett demonstrációba kezdett több taxis az Uber személyszállító szolgáltatás ellen. A rendőrök a többi sávot biztosítva terelik a forgalmat, hogy elkerüljék a nagyobb torlódást, kisebb sikerrel. A taxisok négy képviselője Tarlós Istvánnal egyeztetett, de nem jutottak megállapodásra, a főpolgármester ugyanakkor jelezte, hogy támogatja a szabályok szerint működő taxisokat. Megállapodás hiányában a tiltakozás folytatódik.

Be nem jelentett demonstráció zajlik Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky út - József Attila út - Andrássy út kereszteződésénél, ahol a felsorakozott taxi gépkocsik egy-egy forgalmi sávot szabadon hagyva a forgalmat akadályozzák - írja a police.hu. A rendőrök egyeztetnek a sofőrökkel, illetve forgalmi terelés mellett a szabadon maradt egy-egy sávot is biztosítják, ahol a tömegközlekedés és a személyautók elhaladthatnak.

A BKK azt közölte, hogy a torlódás miatt a 9-es, a 15-ös és a 115-ös autóbusz megnövekedett menetidővel közlekedik, a 105-ös autóbusz az Apor Vilmos tér felé terelt útvonalon jár, nem érinti a Deák Ferenc tér M megállót.

©

Metál Zoltántól, az Országos Taxis Szövetségtől megtudtuk, hogy nem ők állnak a tiltatkozás mögött. A kereszteződésben tiltakozók az Uber személyszállító szolgáltatás ellen tiltakoznak. Az MTI tudósítója szerint 100-120 taxi demonstrál, incidens nem történt. A taxik a buszsávot is elfoglalják, így a reggeli csúcsforgalom indulásakor torlódás várható. A taxik szélvédőjén a Uber felirat pirossal áthúzva látható rajta a "No thanks!", azaz a "Köszönjük, nem!" felirat.

A Szabad a taxi blog szombati posztja szerint hétfő 11 órára szerveztek tüntetést a Városház utcában, amit "spontán tiltakozásként", meg nem nevezett szervezőkkel kezdeményeztek. A taxisok elhatárolódnak minden "kollaboráns" taxistól és szervezettől, akik együttműködnek a városvezetéssel.

©

Kollégánk a helyszínről bejelentkezve elmondta, hogy a készenléti rendőrség nem vonult fel, a kereszteződésekben a rendőrök irányítják a forgalmat, míg a taxisok az út két szélére húzódtak. A forgalmi dugó jelentős, ameddig a szem lát, autók torlódtak fel minden irányban. Egy helyszínen tiltakozó taxis szerint utólag bejelenték a demonstrációt, így nem tartanak semmilyen eljárástól. Magánemberként jelentek meg a tiltakozáson, egyikük szerint az a problémájuk az Uberrel, hogy míg nekik a szabályozott körülmények között a bevételük 60 százaléka is elmegy költségre, addig az Uber sofőrei mindent szabályt megkerülhetnek, szerintük számlát sem adnak – bár arra nem tért ki, hogy az Uber bankkártyás fizetési megoldása miatt erre nincs is feltétlenül szükség.

Hangsúlyozzák, hogy tiltakozásuk nem politikai demonstráció. El szeretnék érni, hogy a mobilszolgáltatók tegyék elérhetetlenné az Uber applikáció elérését, ezért akár több napig is hajlandóak az utcán maradni. A délelőtti órákban megjelentek a készenléti rendőrség munkatársai is, de nem volt indok a beavatkozásukra.

Mindeközben az Uber újabb akciót jelentett be a Facebookon:

Ebben a hónapban DUPLÁZZUK az ajánlásaidból származó ingyenes utazásaidnak a számát! Kattints ide a részletekért!

Posted by Uber on Monday, 18 January 2016

A taxisok négy képviselője 11 óra után nem sokkal bemehetett a főpolgármester hivatalába, ahol maga Tarlós István egyeztetett velük. Bár a taxisokkal nem történt semmilyen megállapodás a petíciójuk átadása után, de a főpolgármester kiállt a fővárosi taxirendelet szabályai szerint működő taxisok mellett. A főpolgármester közleményében kitért arra, hogy a fővárosnak nincs hatósági lehetősége, hogy betiltsa az Ubert, vagy lekapcsolja a szolgáltatást a mobilszolgáltatókkal. Mivel nem született megállapodás, a taxisok folytatják demonstrációjukat.

©

A taxis Facebook-esemény falára posztolók szerint egyes taxistársaságok megtiltják, hogy munkatársaik a cég logójával menjenek ki a tiltakozásra, hozzátéve, hogy magával a tiltakozás szándékaval igen, de annak módszerével nem értenek egyet. A hozzászóló taxisok arra buzdítják társaikat, hogy csatlakozzanak a 11 órai tiltakozáshoz, ami a Városház utcánál kezdődik, felhívásukban még Putyint, Obamát és Benjamin Netanjahut is okolják a kialakult helyzetért.

A tüntető taxisok felhívása
"Kiállunk a törvényben garantált jogainkért és követeljük a jogtalan állapotok azonnali megszüntetését! Követeljük az UBER és a többi illegális személyszállító azonnali betiltását. Követeljük a büntetések azonnali kiszabását az összes említett "vállalkozásra", és azok szereplőire (soförök). Követeljük az Uber alkalmazás azonnali kikapcsolását (oldják meg és kész). Követeljük a legális taxisokkal kapcsolatos elvárások normalizálását. Célunk Tarlós István főpolgármesterrel megértetni a jelen állapot tarthatatlanságát. Célunk országunk vezetőinek a figyelmeztetése ,hogy nem vagyunk bírkák. A helyzet megoldásának kitalálása, módja és kivitelezése nem feladatunk. Az érdekvédőink nem védenek, hanem taposnak rajtunk, a fuvarszervezők is. Nem politikusok vagyunk, hanem taxisok, mi az utcán vagyunk jók, de ott nagyon ! Akik meg létrehozták ezt az egész [email protected] helyzetet (Tarlós, közgyűlés, Orbán, Bkk, Metál, Putyin, Obama, Merkel, Netanjahu ..stb..mit érdekel minket, hogy kicsoda ) nagyon gyorsan kezdjenek kapkodni, hogy helyrehozzák ..."

Több utas is megjelent kommentálva a tiltakozást, többek szerint először normális hozzáállásra és szolgáltatásra lenne szükség a taxisok részéről. "Az a harci helyzet, hogy a TAXI-nak mint törvényekkel szétszabályozott, védett, kényelmes monopóliumnak is vége történelmileg, mint a lópatkolásnak" – írja egy hozzászóló.

©

Mások - köztük taxisok - támogatólag lépnek fel, jellemzően az Ubert kritizálva, ami szerintük kibújik a szabályozás alól, valamint szerintük a feketegazdaságot erősíti. Egy hozzászóló a teljes Ratkó-gyerekek korosztályát összehívná a tiltakozásra, ha 20-30 évvel fiatalabb lenne, és nem lenne eltörve a lába.

©

A BKK tájékoztatása szerint a torlódás miatt a 9-es és a 105-ös autóbuszok pár perces késéssel közlekednek. A rendőrség mindekit arra kér, hogy a torlódások elkerülése érdekében kerülje el a kereszteződést.

Az Uber közleményében úgy reagált: a hétfői budapesti taxisdemonstráció csak megerősíti, hogy szükség van egy olyan modern szabályozási keretre, amely figyelembe veszi az új technológiák jelenlétét és pozitív hatását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nehogy kipróbálja otthon: vannak, akik házilag kevert koronavírus-oltást adnak be maguknak

Nehogy kipróbálja otthon: vannak, akik házilag kevert koronavírus-oltást adnak be maguknak

13-19 fok és egy kevés eső lehet ma

13-19 fok és egy kevés eső lehet ma

Teljesítette küldetését, majd elégett a budapesti zsebműhold – egy térképet küldött haza

Teljesítette küldetését, majd elégett a budapesti zsebműhold – egy térképet küldött haza