szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár a menekültsegítő szervezetek egyre több menekültet látnak a fővárosi pályaudvarok mentén, a Belügyminisztérium nem lát növekvő menekülthullámot. Eddig kevesebb mint ezren érkeztek idén. A román-magyar határon bármikor megkezdődhet ugyanakkor a kerítés építése.

A menekültsegítő szervezetek egyre-másra jelzik, megint megjelentek a menekültek a főváros pályaudvarain, újra látni tétovázó csoportokat. Hogy lehetséges ez, amikor szeptember 15. óta kerítés és menekültbiztos menedékjogi szabályozás védi Magyarországot? A menekültügyi forrásaink szerint leginkább pakisztániak jönnek, és vélhetően Bulgárián-Románián keresztül, igaz, a déli kerítés megrongálásáról is érkeznek hírek.

Az is egyre inkább terjed a menekültek között, hogy ha valaki átjön valahogy a határon, regisztrál, szinte biztosan elutasítják a kérelmét, így idegenrendészeti fogságba kerül a kiutasításáig. Igen ám, de mivel nagyon lassan mennek az ilyen ügyek, mert Szerbia nem akarja visszavenni az onnan érkezetteket, előfordulhat, hogy lejár a fogság maximum 60 napos határideje. Ekkor állítólag a hatóságok elnéző hozzáállásával megsegítve az illegális határátlépő át tud menni Ausztriába. Arról, hogy szeptember 15. óta, amikor bűncselekmény lett a határzár illegális átlépése és rongálása, hány ügy landolt a szegedi járásbíróságon, és ezek az eljárások miképp alakultak, ebben a cikünkben írtunk.

Kérdeztük a hatóságokat is, a BM a következő választ adta. A magyar-román határszakaszon az idén csak 10 illegális határátlépőt fogtak el, nem lehet növekvő hullámról beszélni. 2016. február 11-ig 918 menedékkérelmet regisztrált a BÁH, legnagyobb arányban pakisztáni, szomáliai, iraki, marokkói és afgán állampolgárok kértek menedéket. Magyarország mindentől függetlenül folyamatosan konzultál a szomszédos országokkal menekültügyben, és ha szükséges, bármikor elkezdődhet a román-magyar határszakaszon a kerítés építése. De ezt egyelőre a számadatok nem teszik szükségessé - azaz még nem jönnek elég sokan.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ákos szerint liberális véleményterror van, ő is érzi

Ákos szerint liberális véleményterror van, ő is érzi

Nézőpont Intézet: A rendőrviccek iróniája a múlté

Nézőpont Intézet: A rendőrviccek iróniája a múlté

A vállalkozások most szinte fürödhetnek a hitelajánlatokban

A vállalkozások most szinte fürödhetnek a hitelajánlatokban

Hamisak voltak a washingtoni Bibliamúzeumban kiállított holt-tengeri tekercsek

Hamisak voltak a washingtoni Bibliamúzeumban kiállított holt-tengeri tekercsek

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat

Embertelen húzás: már az asztalon feküdt az elbocsátott szívsebész betege, mikor lefújták a műtétjét

Embertelen húzás: már az asztalon feküdt az elbocsátott szívsebész betege, mikor lefújták a műtétjét