szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Orbán Viktor beszédével hétfőn elkezdődött a Parlament tavaszi ülésszaka. A kormányfő nem mondhatott túl hosszú beszédet, mert négy órakor már Prágába várták a V4-es találkozóra. Ott a visegrádi országok menekültügyben akarnak alternatív javaslatot kidolgozni a csütörtök-pénteki uniós csúcsra. A kormányfő beszéde és arra adott reakciók rövid összefoglalója után az eseményt felidéző percről percre tudósításunkat olvashatják.

  • Orbán Viktor a tavaszi ülésszak hétfői nyitányán gazdasági adatok ismertetésével kezdte felszólalását. Előhúzta egyik kedvenc paneljét is: indulhat végre a polgári konszolidáció, annyira szuperül áll a gazdaság.
  • A tanártüntetésekre csak szőrmentén tért ki a miniszterelnök: a pedagógus-béremelést és az egészségügyi dolgozók béremelését is pozitív példaként hozta fel, hozzátéve: mindig lesznek, akiknek semmi nem elég. A kormány viszont a tanárok és az orvosok mellett áll, a tárgyalásokban is az ő javukat fogják figyelni - ígérte.
  • A migránshelyzettel kapcsolatban azt mondta, hogy "a modernkori népvándorlók" zűrzavart, felfordulást, bűncselekményeket, félelmet hoztak, de szerencsére a magyar kormány még időben meghozta a szükséges intézkedéseket és elfogadta a legfontosabb törvényeket. Ma már Európa jó része is egyetért az intézkedéseikkel. Ám ott van Brüsszel - folytatta Orbán -, amely ránk akarja erőltetni a menekültkvótát, de "Magyarország ellenáll", és ehhez a miniszterelnök az ellenzéki képviselők segítségét is kérte.
  • A miniszterelnök felszólalására Schiffer András LMP-társelnök és Vona Gábor Jobbik-elnök reagált. Előbbi béremelést követelt a közmunkásoknak és a közalkalmazottaknak, utóbbi azt ígérte, továbbra is "konstruktív ellenzék lesz", ha az ország megvédéséről van szó. Akár az alaptörvény módosításba is belemenne a Jobbik, de a terroveszélyhelyzetről szóló módosítást nem tudják a mostani formájában elfogadni. Tóbiás József MSZP-elnök szerint ott "semmi nincs", ahol tombol a szegénység és nincs szolidaritás, de a hétvégi pedagógustüntetés szerinte bebizonyította, hogy van még remény. Aztán felszólította Orbánt, hogy ne hazudjon tovább az ellenzék politikájáról és főleg ne hazudjon a dolgozói szegénységről. Ezt nagy huhogás fogadta a Fidesz soraiban.
  • Orbán reagált az előbbiekre. Vona felszólalására azzal, hogy aki bármilyen hasonlóságot lát az államszocializmus és a NER között, az nem ismeri a valóságot. A tanárok béréről pedig azt mondta, hogy éves szinten idén egy általános iskolai tanár átlagosan 1 millióval, egy középiskolai tanár 750 ezer forinttal keres többet, mint 2010-ben. A miniszterelnök azt emelte ki a pedagógusok követelési közül, hogy béremelést kérnek, ami "jelenleg nem lehetséges."
1 2 3
Sorrend megfordítása

Orbán el

A miniszterelnök mai produkciója véget ért, rögtön repül is Prágába a V4-ek egyeztetésére.

Ezzel zárjuk is mai percről percre tudósításunkat.

"Tudom, hogy ez is kevés, de megtettünk egy utat"

Orbán adatai szerint egy általános iskolai tanár átlagosan 1 millióval, egy középiskolai tanár 750 ezer forinttal keres többet éves szinten idén, mint 2010-ben. A miniszterelnök azt emelte ki a pedagógusok követelési közül, hogy béremelést kérnek, ami "jelenleg nem lehetséges." Ő is szeretné, ha jobban keresnének a tanárok, de szerinte azt érdemes nézni, hogy honnan, hová jutottunk el.

"A pártállami idők visszatérése nem fenyeget"

Orbán Vona vádjára válaszul azt mondta, hogy aki bármilyen hasonlóságot lát az államszocializmus és a NER között, az nem ismeri a valóságot.

"Hogy lehet olcsó bérek politikájáról beszélni?"

Amikor 5 százalékkal nőttek reálértéken a bérek? – kérdezett vissza Schiffernél Orbán.

Orbán és a világosztályharc

A miniszterelnök szerint igaza van Schiffernek a globális egyenlőtlenségekkel kapcsolatban, mint ami a migráció egyik oka. "Na de az idősíkok": Orbán szerint a migránsok most rúgták ránk az ajtót, ezzel ezért most kell kezdeni valamit, a globális egyenlőtlenségekkel szemben viszont rövid távon biztosan tehetetlen a magyar kormány.
©

Kósa: tessék szépen bocsánatot kérni!

A Fidesz frakcióvezetője sziporkázik, ha a szocialistákat kell ekézni. Tönkretették az országot, lefeküdtek az IMF-nek, elvették a 13. havi nyugdíjat, nőtt az infláció, és a többi. Kósa szerint az MSZP-seknek újra és újra bocsánatot kellene kérniük az emberektől.

Tóbiás: "Miniszterelnök ú! Fejezze be a hazudozást!"

Az MSZP-elnök felszólította Orbánt, hogy ne hazudjon tovább az ellenzék politikájáról és főleg ne hazudjon a dolgozói szegénységről.

A fideszesek huhogtak, Gőgös Zoltán elnökhelyettes pedig egy fokozattal szigorúbb nézésre váltott.

Tóbiás: Semmi nincs!

Az MSZP elnöke szerint ott "semmi nincs", ahol tombol a szegénység és nincs szolidaritás, de a hétvégi pedagógustüntetés szerinte bebizonyította, hogy van még remény.

A KDNP-s rendteremtő

Harrach Péter a Közel-Keleten rakna rendet, Európában pedig a fejekben.

Harrach példabeszéde a migrációról

Harrach Péter bölcs hangján arról beszélt, hogy mi a különbség a vendégek és a betolakodók között. A tanulság az volt, hogy a vendégszeretet fontos, de akit nem látunk szívesen, az előtt igenis be kell csukni az ajtót.
1 2 3

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Pár napos kellemetlenség után jobb lesz közlekedni az M0-M5 csomópontnál

Pár napos kellemetlenség után jobb lesz közlekedni az M0-M5 csomópontnál

A Momentum szerint több cég berezelt az Orbán-ellenes plakátkampány miatt

A Momentum szerint több cég berezelt az Orbán-ellenes plakátkampány miatt

Árva gyerekeket tanító kenyai tanár kapta az egymillió dolláros díjat

Árva gyerekeket tanító kenyai tanár kapta az egymillió dolláros díjat

4 évet kapott az autós, aki sms-ezett gyorshajtás közben és halálra gázolt egy motorost

4 évet kapott az autós, aki sms-ezett gyorshajtás közben és halálra gázolt egy motorost

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

A lehető legcikibb módon, pár méteren belül rommá törte a Lamborghinit – videó

A lehető legcikibb módon, pár méteren belül rommá törte a Lamborghinit – videó