szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány által létrehozott köznevelési kerekasztal helyett alternatív kerekasztalt alakítanak a tiltakozó tanárok, és arra várják a kormány képviselőjét is – derül ki a hétfői Népszabadságból.

A szombati tanártüntetés vezetői hamarosan Alternatív Köznevelési Kerekasztalt hoznak létre, ezt mondta a Népszabadságnak Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, és Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke is. Azt mondják, erre a kerekasztalra – ahol ők diktálhatják a feltételeket, ők tűzik ki a napirendet, és a legsürgősebb intézkedéseket is ők határozzák meg – várják a kormány képviselőit is.

Ez a köznevelési kerekasztalt a kormány által a múlt héten összehívott Köznevelési Kerekasztal alternatívája lenne, azt ugyanis a tiltakozó pedagógusok elutasítják, mivel nem csak a pedagógusszervezeteket hívta meg oda Balog Zoltán Emmi-miniszter, hanem például a kormányzati vonalba jól illeszkedő Magyar Művészeti Akadémiát, vagy a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségét, vagy éppen a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát.

A szombati tanártüntetés
©

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) ezért nem is volt hajlandó elmenni a kormányzati kerekasztalra, majd, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) a vezetője is közölte, hogy tévedés volt elmennie, hiszen az nem valódi kerekasztal. Pukli, Pilz és a budapesti Kölcsey gimnázium kt-elnöke egy levelet is írtak a múlt keddi Balog-féle kerekasztal után, amely szerint az ottani egyeztetés nem az érdemi tárgyalásokra, hanem a közvélemény lecsendesítésére és a szombati tüntetés ellehetetlenítésére irányult.

A Teleki Blankát vezető Pukli a hétfői Népszabadságban azt is elmondta, hogy kedden Civil Közoktatási Platform ül össze a részvételükkel, ahol "az oktatás valódi szakértői és valódi szereplői egyeztetnek majd a hogyan továbbról".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!