szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Öszvérdöntést hozott a Nemzeti Választási Bizottság a múlt keddi népszavazási botrány ügyében. A testület szerint a Nemzeti Választási Iroda nem felelős a múlt keddi eseményekért. Az MSZP-s Nyakó István jogai ugyan sérültek - állapították meg -, de a kopaszokkal érkező Erdősinéről sem lehet mondani, hogy kihasználta volna a helyzetet. A határozatot megismerve a másik MSZP-s hoppon maradt, Lukács Zoltán, visszavonta a panaszát.

7:5 arányban átengedte a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Erdősi Lászlóné népszavazási kérdését a vasárnapi boltzárról hétfő este. A testület ez ügyben szembement Patyi András elnök akaratával. Rajta kívül még Bodolai László, az LMP delegáltja, Litresits András, az MSZP delegáltja, Borbély Andrea, a Jobbik delegáltja szavazott nemmel, valamint Fábián Adrián választott tag. Patyi András az Index szerint kifejezetten javasolta, hogy ne hitelesítsék a herceghalmi polgármester feleségének botrányos körülmények között leadott népszavazási kérdését.

Erdősi Lászlóné hitelesített kérdése úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek - a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint - továbbra is zárva tartsanak vasárnap."

Korábban úgy lehetett tudni, hogy meglepő fordulattal az NVB mégis Nyakóék kérdését engedi át a vasárnapi boltzár ügyében. Ugyanis hiába érkezett be elsőként Erdősiné kérdése, nem a polgármester-feleség pecsételt személyesen, hanem egy fiatalember, akiről kiderült, hogy ő Kubatov Gábor FTC-elnök titkárának gimnáziumi osztálytársa volt. A férfi vitte a pecsételőhöz az iratot, így tudták négy másodperccel megelőzni Nyakó Istvánt, akinél az MSZP beadványa volt. Ez a forgatókönyv azonban, mint láttuk, nem valósult meg.

Döntött a testület az Orbán Viktor által bejelentett, a kormány kezdeményezésére benyújtott népszavazási kérdésről is a menekültkvóta ügyében. A kérdést 9:3 arányban hitelesítették, erről bővebben itt olvashat.

Tárgyalták Nyakó kifogását

A tesület hétfői ülésén részben helyt adott Nyakó István MSZP-s politikus kifogásának. Az NVB megállapította, hogy kedden megsértették a választás tisztaságának megóvása, az esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét.

A bizottság szerint a Nemzeti Választási Iroda székházának előterében megjelenő "kopaszok" jelenléte, magatartása jogsértő volt, és ez a magatartás nem elfogadható. Ugyanakkor a megtekintett felvételek alapján a vasárnapi pihenőnap ügyében Nyakó Istvánhoz hasonlóan népszavazási kezdeményezéssel élő magánszemély (Erdősi Lászlóné, a herceghalmi polgármester felesége), illetve kísérője terhére sem lehet megállapítani, hogy kihasználta volna a helyzetet.

©

Az NVB-tagok az NVI előterében kedden készült biztonsági kamera-felvételek alapján sem tudták egyértelműen megítélni, hogy Nyakó Istvánt akadályozták-e a kezdeményezés benyújtásához szükséges pecsételést közvetlenül megelőzően. 

Nyakó István azért fordult a bizottsághoz, mert úgy látta, a székházban kedden a kopaszok akadályozták népszavazási kezdeményezése benyújtásában, és az NVI nem tett semmit, így az iroda felelőssége is felmerül, ám ezzel a bizottság többsége nem értett egyet.

Az ügyben panaszt nyújtott be az MSZP-s Lukács Zoltán is, de ő hétfő este közölte, hogy visszavonja a kifogását, mert mint mondta, nem lát esélyt arra, hogy az NVB tagjainak véleménye néhány perc alatt, Nyakó kifogásának elbírálása óta megváltozott volna. Annak azért örül, hogy az NVB is elismeri: a kigyúrt emberek jogsértően léptek fel.

Mint arról beszámoltunk, múlt kedden egy ismeretlen, kigyúrt férfiakból álló csoport fogadta Lukács Zoltánt, az MSZP alelnökét és társait kedd reggel az NVI épületénél. Az MSZP-sek azért érkeztek, hogy ismét beadják a párt vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezését. A bőrfejű férfiak egy nénit kísértek el, aki szintén a kérdésben kíván beadvánnyal élni, de az NVI csak az első beadványt vizsgálhatta. Elsőként Erdősinének sikerült leadnia kezdeményezését. Róla utóbb derült ki, hogy Herceghalom volt fideszes polgármesterének a felesége, és egyéb fideszes szálak is felbukkanatak a furcsa ügyben. Később Erdősiné azt nyilatkozta, ő egy magánszemély, ebben a minőségében is járt el, de véleménye azért van a dolgokról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új dolgot fedeztek fel a koronavírusról magyar kutatók, ez is segítheti a védekezést

Új dolgot fedeztek fel a koronavírusról magyar kutatók, ez is segítheti a védekezést

Emberrablásért ült, aztán hirtelen államfő lett a „kirgiz Trump”

Emberrablásért ült, aztán hirtelen államfő lett a „kirgiz Trump”

Újfajta arcmaszkok: kellemetlen hasznosat a kellemes hasznossal

Újfajta arcmaszkok: kellemetlen hasznosat a kellemes hasznossal