szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Igazmondó Alapítvány arcaként ismert Kövesdi Veronika szerint hűtlen kezelés és sikkasztás, ha a Magyar Nemzeti Bank alapítványainál lévő közpénz a héten elfogadott törvény alapján "elveszíti közpénz jellegét".

Kövesdi Veronika is felszólalt az Együtt Lopják a jogom tiltakozásán, melyet egy időben szerveztek Orbán Viktor évértékelőjével. Akkor az aktivista a közoktatásban tapasztalt állapotok, az egészségügyi dolgozók védelmében, valamint a választási irodánál történt botránnyal kapcsolatban fogalmazott meg markáns véleményt.

©

Szombaton az Igazmondó Alapítvány Facebook-oldalán jelent meg, hogy feljelentést tettek hűtlen kezelés és sikkasztás miatt. Szerintük, ha a héten az MNB alapítványairól elfogadott törvény "érvelése igaz, és az alapítványoknak juttatott pénz elveszíti közvagyon jellegét, akkor Matolcsy György több száz milliárd forintot vont ki a közvagyonból".

A Kövesdi által fogalmazott írás szerint Orbán Viktor és Kósa Lajos gyakorlatilag beismerő vallomást tett a nyilvánosság előtt – vélhetően azzal, ahogy értelmezték a törvényt. Kövesdi szerint azonban az MNB-nek nincs felhatalmazása arra, hogy közpénzt adjon át alapítványoknak ellenérték nélkül úgy, hogy az megszűnik közpénz lenni. Gondolatmenete alapján a vagyont így eltulajdonítják, ami szerinte egyszerű lopás.

Érvelése több szakértő véleményével is egyezik, a Magyar Nemzet szombati lapszámában idézik Torba Tamás közgazdászt, aki az MNB-re vonatkozó törvényről azt mondta, hogy a jegybank az árfolyamnyereségét köteles a forintárfolyam kiegyenlítési tartalékába helyezni. Az MNB eredményeinek felosztásáról az igazgatóság határoz, ezt osztalékként fizetheti ki az egyedüli részvényesnek, azaz a magyar államnak, ellenkező esetben tartalékba kell helyeznie. Amennyiben bírságokból származó bevétele van az MNB-nek, azt átadhatja alapítványoknak, azonban a fennmaradó összeget szintén az eredménytartalékba kell helyeznie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lehet egy komoly hátránya a Matolcsy-féle kamatmentes lakáshitelnek

Lehet egy komoly hátránya a Matolcsy-féle kamatmentes lakáshitelnek

A német döntés ellenére lesznek nézők a budapesti Szuperkupa-meccsen

A német döntés ellenére lesznek nézők a budapesti Szuperkupa-meccsen

Mészáros Lőrinc: Gyurcsány és Medgyessy ledarálta a magyar építőipart

Mészáros Lőrinc: Gyurcsány és Medgyessy ledarálta a magyar építőipart