szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy milliméter sincs az az apró csiga, amelynek maradványait Páll-Gergely Barna fedezte fel a Kína déli részén lévő Kuanghszi tartomány talajmintáinak átszitálásakor. A világ legkisebb szárazföldi csigájáról világszerte írt a sajtó – derül ki az atv.hu videójából.

A csiga nagyjából akkora, mint egy golyóstollban a golyó. 0,86 milliméter a pontos mérete, vagyis annyira kicsi, hogy akár tíz példány is elférne egy zsákvarró tű fokában – derül ki az atv.hu-n látható videóból.

Páll-Gergely Barna megmutatta egy apró tasakban az egyik példány maradványait, amit szabad szemmel szinte alig lehetett látni. Az új fajt a felesége után Augostopila dominikae-nek nevezte el.

A biológus az egyetem elvégzése után egy japán professzor meghívására Japánba ment, ott végezte el a doktori képzést. Itthon a Természettudományi Múzeumban olyan kutatókkal dolgozik, akik új csigafajokat kutatnak.

A miniatűr szárazföldi csiga felfedezése hamar felkeltette a világsajtó érdeklődését. Írt róla egyebek mellett a National Geographic magazin vagy a brit The Guardian. Páll-Gergely Barna azt mondta: negyvenkét nyelven talál róla híradásokat, köztük például örmény és üzbég nyelven.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!