szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Másfél kilométeres zöldterület létesülne 2022-ig a Nyugati pályaudvar mentén, ehhez azonban két évre bezárnák a felújításra szoruló pályaudvart is. Elvileg szerdán kerül a kormány elé az erről szóló előterjesztés.

A tervek szerint a szerdai kormányülésen terjeszti be Lázár János a VI. kerületi Podmaniczky utca mentén létesítendő Podmaniczky Park (leánykori nevén Nyugati Liget projekt) terveit.

A 25 hektáros park nagyjából 1,2 kilométeres területen, a Teréz körúttól a Dózsa György úton keresztül egészen a Hungária körútig terülne el, sétánnyal, parkkal.

A zöldövezeti sétány egy része a talajszinten, a másik része a befedett vonatsíneken futna. Úgy tudjuk, ennek kiépítéséhez két évre bezárnák és felújítanák a Nyugati pályudvart is. A tervek szerint minderre a 2017-es előkészítés után 2018-tól kerülhetne sor, a sétány pedig teljesen 2022-re készülne el.

A park látványterve
©

Lakóházak, irodaház és üzletközpont a tervek szerint nem épülne a területre, lenne viszont játszótér, sportolásra alkalmas terület, szökőkút, vendéglátó egységek és kisebb kulturális helyszínek is - mondta a tervekről a hvg.hu-nak Lukács András, az előzetes véleményezésbe is bevont Levegő Munkacsoport vezetője. A terület alapvetően zöldterület lenne, még a befedett sínek fölötti területen is ültetnének fákat, ahogyan azt a közeli Westend bevásárlóközpont teraszán is megtették. Kertészeti terve azonban még nincs a parknak.

A civil szervezet kedden adott ki egy összegzést arról, hogy a parkosítás mennyi megtérülést hozna a városlakóknak, amennyiben javítaná a közérzetüket és az egészségi állapotukat. A csoport szerint 60 milliárdból ki lehetne építeni a parkot, és úgy saccolják, hogy a környező ingatlanok értéke 3-10 százalékkal emelkedne a rehabilitáció nyomán.

A sétány összeköttetésben állna a Városligettel, illetve azon túl a Hungária körúttal is, a Mexikói útnál parkoló is létesülne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kész ráfizetés Mészárosék horvátországi luxusvillája

Kész ráfizetés Mészárosék horvátországi luxusvillája

Már online is lehet ruhát próbálni

Már online is lehet ruhát próbálni

Index-rovatvezető: Nem ismerek olyan újságírót, aki maradna

Index-rovatvezető: Nem ismerek olyan újságírót, aki maradna