szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nyíri-Kovács Patrícia és férje, Soo-Il Lee közt évek óta, több ország hatóságainak közreműködésével zajló konfliktusban hétfőn a nemi erőszakkal és más bűncselekményekkel vádolt férfi meghallgatásával folytatódik a büntetőper a budapesti II-III. kerületi bíróságon.

A nemi erőszakkal is vádolt férj meghallgatásával folytatódik a büntetőper hétfőn Budapesten. A magyar nő és koreai származású, francia állampolgárságú férje 2007-ben ismerkedett meg, 2008-ban kötött házasságot, és 2009-ben született meg közös gyermekük. A vád szerint a férj rendszeresen bántalmazta feleségét terhessége idején, majd kisgyermekük szeme láttára is. Mikor pedig 2011 őszén az asszony már a válást fontolgatta, a férfi azzal az indokkal, hogy megkísérli rendbe hozni házasságukat, meggyőzte feleségét, hogy hármasban utazzanak pár hónapra a Francia Polinéziához tartozó Bora Borára.

 

A férfi az ügyészség szerint Bora Borán is megalázta, bántalmazta a nőt, és elvette felesége gyermekükkel közös magyar útlevelét, hogy ne tudják őt elhagyni. Nyíri-Kovács Patrícia apja, Nyíri Iván a válóper megindítása után fél évvel, 2012 őszén a nyilvánossághoz fordult segítségért a lányával történtek miatt. Szerinte a férj közokirat-hamisítást követett el azzal, hogy az útleveleket felhasználva bejelentette francia polinéziai lakhelyre az anyát és fiát. Ezt azért tette, hogy ott indíthassa meg a válópert. Nyíri Iván többször nyilatkozta, hogy a francia polinéziai hatóságokat, bíróságokat ebben az ügyben korrumpálták, nem pártatlanok.

 

A nő családja, barátai demonstrációt szerveztek a budapesti francia nagykövetségnél, az interneten tízezres nagyságrendben támogatták a magyar nő ügyét, amely mellett számos celeb is kiállt. Polt Péter legfőbb ügyész 2013 áprilisában elrendelte a nyomozást az ügyben közokirattal visszaélés miatt, az ügyészség mintegy másfél év múlva, 2014 szeptemberében emelt vádat, és további másfél év telt el a vádemeléstől az első tárgyalásig. Az ügyben előbb közigazgatási és igazságügyi miniszterként Navracsics Tibor, a 2014-es kormányváltás után külgazdasági és külügyminiszterként Szijjártó Péter egyeztetett többször is a francia hatóságokkal.

 

Nyíri Iván három hétig éhségsztrájkolt, mire 2015. június 2-án fogadta a magyarországi francia nagykövetség ideiglenes ügyvivője, akinek Nyíri átadhatta a Francia Köztársaság elnökének címzett levelét. Szijjártó Péter külügy miniszter bejelentette, hogy a családi viszály ügyében francia kollégájához, Laurent Fabiushoz fordult.

 

Nyíri-Kovács Patrícia három héttel később, 2015. június 22-én közölte a Facebookon, hogy megkapta kisfia felügyeleti jogát, és Tahitira költözhetnek. Mint akkor írta, még nem térhetnek vissza Magyarországra, de "ez lesz a következő lépés". Mindeközben a Kúria 2015 tavaszán a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletét helyben hagyva kimondta, hogy a bontóperben nem magyar bíróságnak kell eljárnia, Nyíri-Kovács Patrícia Bora Borán válhat el.

Soo-Il Lee magyar ügyvédje, Janó Christopher közvetítésével azt hangoztatta, hogy soha nem emelt kezet sem a feleségére, sem a gyermekére. Az asszony személyes haszonszerzés céljából "hamis történeteket gyártott", és családjával együtt eltorzította az ügyet, hogy örökre elválassza őt a gyermekétől.

 

Sajtóhírek szerint amikor a pár New Yorkban megismerkedett, a férfi vagyonos bankár volt. Néhány évvel később a válás során a fiatal asszony a francia polinéziai hatóságok előtt havi harmincezer eurós - több mint kilencmillió forintos -, a magyar bíróságon pedig havi hatezer eurós - közel kétmillió forintos - tartásdíjra tartott igényt. Nyíri Iván nyilatkozatai szerint azonban ez is mind hazugság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!