szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nap, öt hír, amiről mindenki beszél: bankárháború és gasztroháború tört ki idehaza; az unió csalás elleni hivatala szerint sok van Magyarország rovásán; az LMP nehezen emészti Schiffer András távozását; és akasztották a hóhért, vagyis kutyamenhelyről kellett kutyákat menteni. Aztán felbukkant még a felnőtt Harry Potter is.

- A Bankszövetség elnöke, Patai Mihály levélben fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, akinek arról panaszkodik, hogy a kormány nem elfogulatlan a bankszektor szereplőivel szemben, a takarékszövetkezetek, a Takarékbank és az FHB tulajdonosi köre szerinte jogsértő módon élvez különleges kedvezményeket. Korábban Demján Sándor, Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke is írt egy levelet, egyenesen a miniszterelnöknek, amelyben ugyancsak panaszkodik a "Spéder Zoltán vezette konzorcium" kivételezettsége miatt. Estére Patai is, Demján is választ kapott a takarékszövetkezeti integrációban résztvevő takarékoktól és a Takarékbanktól, a közlemények visszautasítják Patai és Demján állításait (utóbbiét hazugnak titulálják), amelyeket cáfolni igyekeznek.

- Kijött az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) tavalyi vizsgálatairól szóló beszámoló, amelyből kiderül, hogy Magyarországnál csak Romániában és Bulgáriában indult több csalásellenes vizsgálat, de két utóbbi ország esetében még az uniós csatlakozást megelőző ügyeket is belevették a számba. Idehaza 17 vizsgálat indult tehát, amelyből 14 zárult megegyezéssel, de arról nem szól a jelentés, hogy mennyi uniós forrás visszafizetésére tett javaslatot a szervezet.

- Az lesz a legnagyobb gondja az LMP-nek, hogy Schiffer András után kit válasszon meg a párt a vezetői posztra, vannak ugyanis olyan vélemények, amely szerint a másodvonalbeli vezetők - akár az esetleges jobbikos együttműködésről nyilatkozó Szél Bernadett - ehhez a feladathoz karizmában nem tudnának felnőni. A pártvezető távozásáról Tóta W. Árpád is megemlékezett, ahogy írja: "Lehet más a politika: ez volt a kísérlet címe. Az derült ki, hogy lehet, de a másság önmagában kevés. Kellene hozzá valamiség is."

- Kitört a hazai gasztroháború, de érdekes módon nem a vegetával és leveskockával főző kifőzdék lázadtak fel az új elvárások ellen, hanem a magyar gasztronómia megújításának kulcsszereplője, vagyis Molnár B. Tamás Magyar Gasztronómiai Egyesületét hagyta ott több vendéglős, köztük a Michelin-csillagos Onyx séfje, a Bocuse d'Or győztes Széll Tamás, Bíró József, és az Orbán Ráchellel is jó viszonyt ápoló vállalkozó, Zsidai Zoltán ("Roy"). A szakítás ürügye az a Molnár B.-nyilatkozat volt, amelyben az állami pénzek körüli tülekedésről beszélt. A kilépések után az MGE annyit közölt, hogy nincs háború.

- Nem valamiféle illegális, hanem egy szabályosan, 1%-os felajánlásokból működő kutyamenhelyen találtak olyan állapotokat az állatvédők, hogy a menhelyről kellett kimenteni a kutyákat. Az agonizáló, haldokló ebeket a sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthonban találták, amelynek vezetője egy helyi jobbikos képviselő, és amelyről az önkormányzat azt mondja, nincs ellenőrzési jogkörük velük szemben.

A nap képén ott van a felnőtt Harry Potter. Londonban ugyanis kétrészes színdarabot adnak elő Harry Potter és az elátkozott gyermek címmel, amelynek cselekménye a Potter-könyvek utáni időben játszódik, írója Jack Thorne. A felnőtt Harryt (akinek már három iskolás gyermeke van) Jamie Parker alakítja, feleségét Poppy Miller. A képen látható még Sam Clemmet, aki Albus Severus Pottert játssza majd.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A JP Morgan is ráfázhat a Szuperliga bukására

A JP Morgan is ráfázhat a Szuperliga bukására

Egy budapesti óvónő volt az elhunyt koronavírusos kismama, a baba túlélte

Egy budapesti óvónő volt az elhunyt koronavírusos kismama, a baba túlélte

Ingyen nézhetnek online színházi előadásokat a kórházi dolgozók

Ingyen nézhetnek online színházi előadásokat a kórházi dolgozók