szerző:
hvg.hu

Ha csütörtök, akkor kormányinfó (Kormányinfo, Kormányinfó). Kiderült: változik a kisajátítás szabályozása, megerősítik a szerb határ védelmét, a gazdaság rendben van, összejött a cafeteria-megállapodás. A Magyar Időkről megtudtuk, hogy gondolatolvasó, és Lázár szomorú Schiffer távozása.

Vajon ma boldog lesz Lázár János vagy sem? Mindenesetre belekezd:

Hétfőn és pénteken is volt-lesz kormányülés. Áttekintették a törvényeket, megnézték, mi lesz a földárverésekből származó bevételek sorsa - ipari parkok építésére megy egy része -, felül akarják vizsgálni a kisajátítási szabályokat, amelyek ma 605 napig nyújtják az eljárást. Még négy megyei jogú városba látogat el Orbán Viktor, majd megindul a szövetségkötés a 23 megyei jogú várossal. Pest megye területetfejlesztési forrásait, koncepcióit is, plusszforrásokat kap Pest megye (80 milliárd), mivel EU-s pénzeket nem nagyon tud kapni, ezért még a fővárosról való leválás is felmerült korábban. Ehhez, az iparipark-alapításhoz módosítani kell a földalapokat szabályozó törvényt, mert most csak termőföldet lehet venni a földárverések bevételéből.

©

Mik a stratégiai kérdések, összegzi a parlamenti ügyeket a kormány, az utolsó, törvényalkotási szünet előtt rengeteg törvény fog rohamtempóban megszületni. Áttekintik az egészségügyi dolgozók és orvosok bérhelyzetét, megvizsgálják a fővárosi szuperkórház projekt elindítását, és az iskolai közétkeztetés rendszerét is áttekinti az ország. 870 ezer ember eszik ma ingyenesen vagy részben ingyenesen iskolában, megnézik a gyermekvédelmi kedvezmények helyzetét. Lesz-e szuperkórház? Csakis magyar, állami forrásokból épülhet, de indokolt lenne.

Várják holnap Tarlós Istvánt holnapra, hogy kifejtse a pályaudvarokról kialakított véleményét - bontani vagy ne a Délit. Holnap eldől sok múzeum és az OSZK sorsa is. Nem születik döntés az autóbusztenderről, a "a kormány nem kufárkodik", mindig rendszerszintű, elvi álláspontokat hoz a kormány. Lehet, hogy elhozza a kormány a magyar buszipar reneszánszát? sejlik ki Lázár János dodonai szavaiból. A Népszabadság információi szerint Tarlós nem megy el holnap, a kormányülésre, mivel Isztambulban van, mire Lázár: "akkor nem döntünk a fővárosi közlekedési kérdésekben". És a minisztériumi háttérintézmények megszüntetéséről is megszületik a döntés várhatóan, Lázár bizakodik erősen. Mérlegelték a bezárásokat, a háttérintézmények meghaladottak a modern politikában - bizonyos hatástanulmányokat hozzáférhetővé is tesz a kormány.

©

Menekültek

Migráció mindenekelőtt: a magyar-szerb határszakaszon a legnagyobb a forgalom, a magyar-román szakaszon nincs ilyen nyomás, ezért nem kell oda kerítést építeni (ahogy Bakondi György is javasolta), de a szerb határra több katona megy, megerősítik a határt. Megnyugodhatnak az ott élők, a határtól befelé 8 km-es mélységben elkapottakak az állam visszaviszi a röszkei belépési pontra. Több, mint 13 ezer illegálisan átkelő embert fogtak el eddig, javarészt a szerb határnál. "Mindenféleképen be akarnak jönni az országba" ezek az emberek, erőszakosak, mondja Lázár, és rátér a kiskunhalasi esetre. 484 ember van itt, és követeléseik voltak, "akár az erőszaktól sem riadtak vissza", Budapestre akarták elindulni úgy 300-an. Ezt megakadályozták a rendőrök. A menekülteknek be kell tartani a törvényt, tiszteletben kell tartaniuk a kiskunhalasiak nyugalmát.

Átverte-e Orbán Viktor Angela Merkelt és az osztrák kancellárt az érkező menekültek számáról - százakra számítottak, ezrek érkeztek, hangzik a Népszabadság kérdése. Lázár visszautasítja ezt. Napi kapcsolatban álltak, mindenki láthatta, hányan voltak a határon, hányan jöttek. Szerecsenmosdatás zajlik német oldalról, keresik a kifogásokat. A Németországba érkező, magát szíriainak mondottak 90 százaléka a nem volt szír, mondja Lázár. Merkel meghívása volt előbb, aztán jöttek a tömegek, lettek tele a pályaudvarok (itt olvashatja: már nagy tömeg volt a Keletiben, de még mindig hezitált Merkel, hogy mit tegyen Németország).

Június végéig az Alkotmánybíróság dönt a népszavazásról, úgyhogy utána mehet tovább az ügy.

©

Pintér Sándor beszámolt az általános nemzetbiztonsági helyzetről, 400-450 ezer ember ment át az országon, nem regisztráltak, Magyarország nehéz helyzetben van. Az embercsempészek taktikát váltanak, a tengeren át jönnek, és nemcsak férfiak, hanem nők, egyedülálló gyerekek is jönnek. Az embercsempészek arról döntöttek, hogy fokozni kell a nyomást, ezért jön több nő és gyerek egyedül, árulja el Lázár János. Mi nem veszünk részt visszatoloncolásban (később aztán azt mondja, hogy mégis), akik ide akarnak jönni, azokat Görögországba fogjuk visszatoloncolni, és ne hozzánk, a görögökhöz küldjenek vissza a nyugati országok is menekültek. 52 ezer embert küldenének ide a nyugati országok. Lázár az egyiptomi destabilizációval riogat, ott 90 millióan élnek, ha ők is megindulnak, baj lesz, ezért érdekünk az ottani stabilizáció.

Mi van a kiskunhalasi ügy mögött? Lázár: egy nap alatt erre nem tudunk rálátni (ellentétben Nógrádi Györggyel). A Keleti pályaudvarnál egy éve, amikor ellenállás alakult ki, vagy elindultak az autópályán, "volt köztük olyanok, akik tudták, mit csinálnak". Lázár egybemossa a regisztrácó megtagadását a terrorcselekményekkel. "Voltak, akik pontos utasításokat kaptak." A 400 ezer emberrel más a helyzet. Bizonyos civil szervezetek megszervezték, hogy Belgrádban pénzt adtak, felszerelték a menekülteket, eligazították őket, mit lehet, mit érdemes, mit nem szabad tenni. Az elhagyott, eldobott kabátokból a szerbek gyűjtötték az eurót, Lázár nem hiszi, hogy ezt a pénzt otthonról hozták. Az volt a dilemma, hogy kikényszerítse-e az állam itthon a regisztrációt, sokat kérték a Keletinél, de megtagadták. A kormány nem akar új táborokat építeni, inkább bezárja őket. Mi van a sormási menekülttáborral, amelyről kormányrendelet született? Semmi, nem építik meg. Most Bicskét zárná be a kormány.

©

Költségvetés, gazdaság, korrupció

A magyar költségvetése rendben van, csökken az adósság és nő a foglalkoztatás. "Gazdasági sikerről tudunk beszélni." 36 700 ember érdeklődik a CSOK iránt, 14 ezernyi ember új építésű lakásban gondolkodik, 7500 ember vállalna 3. vagy 4. gyereket.

Lezárult az Európai Bizottság és Magyarország úgynevezett aszfaltvitája. A kormányinfón Lázár elmondta, az EB eredetileg mintegy 120 milliárd forintos büntetést akart kiszabni, de ezt végül 48-ra lealkuldtuk. Ez ráadásul a későbbiekben felhasználható lesz. A gond az volt, hogy a szabályozás szigorításával lényegében kizárt a versenyből több érdeklődő útépítő vállalatot. A mostani döntéssel 370 milliárd forint korábban zárolt uniós támogatás felszabadul.

A magyarországi közbeszerzéseket is  monitorozták, a Közbeszerzési Főigazgatóságot, jó minősítéssel zártak a magyar közbeszerzések, "érzékelhetőek pozitív változások". De vannak hibák, hiányosságok, amiket ki kell javítani. Minden évben ellenőrzik a közbeszerzést, jól állunk nemzetközi összehasonlításban is.

A kormányhoz, kormánypártokhoz közeli cégek nagy árbevételre tettek szert, ez nem veti fel a korrupció kérdést? Nem, mondja Lázár, minden ágazatban nő az árbevétel.

Az EU csalás elleni hivatala, az OLAF is vizsgálódott, itt 17 esetben vizsgálódott, 14-ben talált valamit. Mi jelentjük fel a legtöbb ügyet az EU-ban.

Orbán Viktor minden héten érdeklődik az EU-s pályázatok száma iránt, 5146 milliárd van kiírva, 1700 milliárdnyit osztottak ki. Több még 4000 milliárd forintnyi keretre lehet még pályázni.

©

Cafeteria: 100 ezer forint készpénz, 350 ezer forint Szép kártya adható. A közszférában 1-100 ezer forintos keretek vannak ugyanilyen bontásban. Ez adómentes. Jövőre változnak a feltételek.

Van-e létszámhiány a Bevándorlási Hivatalnál? Lázár nem tudja, de a dolgozók hősies munkát végeztek. 177 ezer ember regisztráltak, nagy nyomás alatt álltak és állnak, például a visszatoloncolások miatt is.

©

Lengyelország: EU-s eljárás indul, akár a tagsági jogokat is felfüggeszthetik. Lázár:  kiállunk Lengyelország mellett, diszkriminatív, nem fair, igazságtalan, jogszerűtlen az EU eljárása, amely ideológiai okokból támadja Lengyelországot, nem a szabályok miatt.

A mentősökről is kérdez a Magyar Idők, és láss csodát: több pénzt kapnak a mentősök, béremelés lesz, a kormány még életpálya modellt is elképzelhetőnek tart.

Origo: a Demján-Patai levélre mit lép a kormány? Lázár levéldömping van, Orbán, ha hazajön megbeszélik a dolgot. 80 takarékszövetkezeti vezetőnek tetszik a jelenlegi szabályozás, hatnak nem, nem kéne a hat miatt változtatni. Nem elképzelhető, hogy a Bankszövetség külföldi bankokért lobbizik a takarékszövetkezetek kárára.

Origo: mi lesz a Takarékszövetkezet-FHB szóháborúval? A kormány nem szívesen változtatja központilag a bankok szabályozását.

Metrófelújítás vs. új szerelvények: a tendert kiírónak kell eldönteni, hogy a helyzet jó-e neki vagy nem, pontosabban törvényes-e vagy sem.

©

Iskolák működtetése és fenttartásának államosítása: Lázár köszöni a kérdést, rendet akar vágni a kérdésben. Hiába maradnának fenntartók az önkormányzatok, a végrehajtó hatalom hozza a döntést, nem az önkormányzatok, mondja ki Lázár. 22 évig az állam bevonta az önkormányzatokat ebbe a közfeladatba, az eredményt ismerjük: csődbe jutott az oktatás és az önkormányzatok is (részben a közoktatási feladatok miatt, finomít Lázár korábbi álláspontján).Ez nem jó. Hiába látta el valaki, valamelyik önkormányzat jól a feladatát, az ország egészére ez nem mondható el. A dolog pénzügyi oldala is vitatott, tiszta feltételeket akar a kormány. "Nekünk 10 millió emberért, sőt kicsit többért kell felelősséget vállalnunk", nincs mód a jól teljesítő önkormányzatok kiemelésére. Nem von ki pénzt a kormány, sőt növeli a befektetéseket. Baj, hogy a gyerekek egyre rosszabbul teljesítenek. Lázár nem tud mit mondani arra, hogy miért kell további pénzeket elvonni az önkormányzatoktól az iskolák államosítása miatt. Lázár annak idején sokat vitázott Hoffmann Rózsával az akkori elképzeléseiről, derül ki most utólag. Lázár a szegregációs törekvésekkel is példálózik, miért kell államosítani a fenntartást.

"Kifejezetten szomorú vagyok", mondja Schiffer András távozására Lázár.

Tej, tejáfa, áfacsökkentés: "eljutott hozzám az 50 tehén panasza", mondja Lázár, a megélhetési rezsicsökkentés az egyik ok, erre szükség van. A termelőknek is segíteni akar a kormány. És milyen garanciákat tud adni a feldolgozóipar, ez a harmadik, hogy a pénz egy része a termelőknél marad.

Mi van a növekedési adóhiteles üggyel? (A GE fizeti ennek legnagyobb tételét) Lázár: Magyarország számára fontos, hogy idejöjjenek vállalatok, itt fizessenek adót, ne másutt, "ez napi gyakorlat", transzparens, EU által elfogadott módon sok önkormányzatnál.

©

Tesla- és Netflix-részvényeket vesz az MNB, erről mi a véleménye? Lázár: nem kommentálhatja az MNB-s ügyeket a kormány.

Kezdődik az EB, biztonságban vannak-e a magyar szurkolók? Pintér Sándor nem tud olyan közvetlen és egyértelmű információ, amely bizonyítana közvetlen terrorveszélyről. A kormány később részletes tájékoztatást ad, itt olvashatja el, hogy a magyar külügy mit kér, hogy készül, Lázár egyelőre szűkszavú.

Paks II: elvi döntések júliusban születnek, szeptemberben gyakorlatiak. Ha lesz versenyjogi EU-s jóváhagyás, lehívható lesz a hitel első része, megindulhat a beruházás.

©

Mi lesz a kéményellenőrzések ritkításával? Mindenki ellenzi, a közvélemény éppúgy mint a szakma. Lázár: lehet, hogy ezt felülvizsgálják, a cél az volt, hogy a kéményseprést ingyen biztosítsa az állam a szükséges mértékig. A kormány szakmai alapokon hoz majd döntést, "az nem politikai kérdés", hogy hányszor kell kéményt seperni.

Vár és turistabuszok: így marad a helyzet? Jelenleg 8 busz lehet fenn egyszerre. Lázár: a turisták jussanak fel a Várba, a tehetautók pedig jussnak ki-be. A mostani rendszert is megváltoztatják, ha kell.

Nem volt nyomozás a politikai szálakról Quaestor-ügyben, erről mit gondol? Lázár: aki politikai segítséget várt (Tarsoly Csaba), rendőröket és előzetes letartóztatást kapott.

Lázár haza akarja hozni a Milánói EXPO-ra kivitt, és egyelőre veszteglő Sámándobot, és méltó helyen fel akarja állítani.

További kisvasutak építésére számíthatunk - "a gyerekek pozitívan értékelik", mondja Lázár János, a nagycenki kisvasút is újjáépülhet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Négy gyerek is az áldozatok között van a szlovákiai busztragédiában

Négy gyerek is az áldozatok között van a szlovákiai busztragédiában

Nem szabad önmagunktól megijedni

Nem szabad önmagunktól megijedni

Sokan utaznak, nagyon durván megnőtt a Wizz Air profitja

Sokan utaznak, nagyon durván megnőtt a Wizz Air profitja

Így nyerheti a legtöbbet, ha év végéig befizet egy nagyobb összeget a nyugdíjára

Így nyerheti a legtöbbet, ha év végéig befizet egy nagyobb összeget a nyugdíjára

Egy benzinkút ingyen tankolást hirdetett a bikiniben érkezőknek, a férfiak megértették

Egy benzinkút ingyen tankolást hirdetett a bikiniben érkezőknek, a férfiak megértették

Törökország kijutott az Európa-bajnokságra

Törökország kijutott az Európa-bajnokságra