szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A másodfokú ítélet szerint nem sértette meg Kocsis Máté jó hírnevét az, hogy Ungár Klára melegnek nevezte.

Kocsis Máté ellen döntött a Fővárosi ítélőtábla a politikus által Ungár Klára ellen indított perben. Kocsis Máté józsefvárosi polgármester és a Fidesz kommunikációs igazgatója azért perelte be Ungár Klára volt SZDSZ-es politikust, mert Ungár előbb egy Facebook-posztban, majd egy interjúban is melegnek nevezte a fideszes politikust.

Kocsis Máté a jó hírnevének becsületének és emberi méltóságának megsértése miatt indított pert Ungár ellen, az elsőfokú bírósági döntés pedig neki adott igazat, szerintük Ungár Klára a kijelentésével megsértette Kocsis jó hírnevét, ezért kétmillió forintra büntették. A bíróság akkor az alapján döntött, hogy Ungár szerintük megsértette Kocsis Máté személyiségi jogait, de a kijelentés valóságtartalmát, vagyis hogy tényleg homoszexuális-e, azt nem vizsgálták, Ungár Klára pedig ezt nem is kívánta bizonyítani a per során.

Ungár azonban fellebbezett az ítélet ellen, a Fővárosi Ítélőtábla pedig most Kocsis Máté ellen hozott ítéletet. Mint írták, Ungár nem bizonyította, hogy Kocsis Máté meleg, ezért ugyan valótlan tényállítást közölt, de ez nem sértette meg Kocsis Máté jó hírnevét akkor sem, ha egyébként nem igaz.

Kocsis Máté ugyanis maga sem tért ki arra a keresetében, hogy Ungár állítása mivel sértette meg a jó hírnevét. Az elsőfokú bíróság maga megindokolta, hogy szerintük politikusként a közbizalom megrendülhet benne ettől, mivel Kocsis erre nem hivatkozott, ezért az ítélőtábla nem ez alapján döntött – a másodfokú bíróság szerint ők nem dönthetik el, hogy önmagában a homoszexualitás állítása hátrányosan befolyásolja-e valakinek a megítélését, főleg akkor nem, ha maga Kocsis Máté sem részletezte, hogy mennyiben érte őt ettől hátrány.

A politikusnak 150 ezer forintot kell fizetnie Ungár Klárának a perköltségért, a Magyar Államnak pedig további 280 ezer forint kereseti és fellebbezési illetéket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két autóst is levideóztak a Szentendrein, ahogy a forgalommal szemben hajtanak

Két autóst is levideóztak a Szentendrein, ahogy a forgalommal szemben hajtanak

Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom a francia nagyvárosokban

Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom a francia nagyvárosokban

Fideszes belvillongás Siklóson: kirúgták a várfürdő üzemeltetőjét

Fideszes belvillongás Siklóson: kirúgták a várfürdő üzemeltetőjét