szerző:
hvg.hu

A másodfokú ítélet szerint nem sértette meg Kocsis Máté jó hírnevét az, hogy Ungár Klára melegnek nevezte.

Kocsis Máté ellen döntött a Fővárosi ítélőtábla a politikus által Ungár Klára ellen indított perben. Kocsis Máté józsefvárosi polgármester és a Fidesz kommunikációs igazgatója azért perelte be Ungár Klára volt SZDSZ-es politikust, mert Ungár előbb egy Facebook-posztban, majd egy interjúban is melegnek nevezte a fideszes politikust.

Kocsis Máté a jó hírnevének becsületének és emberi méltóságának megsértése miatt indított pert Ungár ellen, az elsőfokú bírósági döntés pedig neki adott igazat, szerintük Ungár Klára a kijelentésével megsértette Kocsis jó hírnevét, ezért kétmillió forintra büntették. A bíróság akkor az alapján döntött, hogy Ungár szerintük megsértette Kocsis Máté személyiségi jogait, de a kijelentés valóságtartalmát, vagyis hogy tényleg homoszexuális-e, azt nem vizsgálták, Ungár Klára pedig ezt nem is kívánta bizonyítani a per során.

Ungár azonban fellebbezett az ítélet ellen, a Fővárosi Ítélőtábla pedig most Kocsis Máté ellen hozott ítéletet. Mint írták, Ungár nem bizonyította, hogy Kocsis Máté meleg, ezért ugyan valótlan tényállítást közölt, de ez nem sértette meg Kocsis Máté jó hírnevét akkor sem, ha egyébként nem igaz.

Kocsis Máté ugyanis maga sem tért ki arra a keresetében, hogy Ungár állítása mivel sértette meg a jó hírnevét. Az elsőfokú bíróság maga megindokolta, hogy szerintük politikusként a közbizalom megrendülhet benne ettől, mivel Kocsis erre nem hivatkozott, ezért az ítélőtábla nem ez alapján döntött – a másodfokú bíróság szerint ők nem dönthetik el, hogy önmagában a homoszexualitás állítása hátrányosan befolyásolja-e valakinek a megítélését, főleg akkor nem, ha maga Kocsis Máté sem részletezte, hogy mennyiben érte őt ettől hátrány.

A politikusnak 150 ezer forintot kell fizetnie Ungár Klárának a perköltségért, a Magyar Államnak pedig további 280 ezer forint kereseti és fellebbezési illetéket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Navracsics: Szeretném, ha Budapesten maradna a CEU

Navracsics: Szeretném, ha Budapesten maradna a CEU

Amikor négy birodalom omlott össze - 100 éve ért véget az első világháború

Amikor négy birodalom omlott össze - 100 éve ért véget az első világháború

Felavatták Budapesten az első világháború magyar hőseinek emlékművét - fotók

Felavatták Budapesten az első világháború magyar hőseinek emlékművét - fotók

A 92 éves David Attenborough nem áll le: a Netflixhez igazol

A 92 éves David Attenborough nem áll le: a Netflixhez igazol

„Egyetlen kapcsolat sem működik erőfeszítés nélkül”

„Egyetlen kapcsolat sem működik erőfeszítés nélkül”

Hasít a magyar építőipar, de már közelít a száguldás vége

Hasít a magyar építőipar, de már közelít a száguldás vége