szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A túlkoros EHÖK-elnök szintén nyílt levélben vág vissza a dékánoknak.

"Tisztelt Dékán Asszonyok, Tisztelt Dékán Urak! Érdeklődéssel olvastam nyílt levelüket, szeretném ha tudnák, ilyen stílusban, Szegeden, az 56-os megtorlások idején méltatták az autonóm hallgatói önkormányzatokat. Különösen megérintett a tisztességre való hivatkozás" – ezekkel a szavakkal kezdi nyílt levelét Török Márk, a szegedi Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) elnöke, válaszul az egyetem 12 dékánjának levelére, amelyben posztjáról való távozásra és megkezdett tanulmányainak folytatására szólították fel.

Mint arról beszámoltunk, a tanulmányait 12 (!) éve megkezdett túlkoros EHÖK-elnök leginkább a HÖK mögött felépített céges és alapítványi hálózata, a HVG által feltárt piramis-ügy, valamint a HÖK-választások tisztaságát kétségbe vonó írások miatt került a sajtó középpontjába. Egy ízben egy fegyelmi vétség miatt eltiltották az egyetemi tanulmányaitól, de bíróság helyezte vissza. A szegedi egyetem 12 dékánja úgy látja, elnöki tevékenysége jogszerű volt, ám szerintük "a tisztességbe, vagy éppen a jó erkölcsbe ütköző cselekmények" miatt az egyetem jó hírnevére károsnak tartják, ezért felszólítják: "...távozzon a Szegedi Tudományegyetem hallgatói mozgalmából. Őszintén óhajtjuk, hogy a felszabaduló energiáit a megkezdett egyetemi tanulmányainak sikeres folytatására fordítsa."

"Tisztesség dolgában biztosíthatom Önöket: Nincsenek lovaim, következésképpen zabot sem veszek egyetemi forrásból. Nem járok közpénzen, családostul a moszkvai balettba, de az sem merült fel bennem soha, hogy hivatali beosztottam gyermekének nyelvvizsga nélkül diplomát adjak ki" – utal nyilván valakikre levelében Török, majd azt javasolja: "ne támadjanak minket a sajtóban, ne használjanak fel egzisztenciálisan függő embereket, hogy rossz hírünket keltsék. (...) Önök kompetens vezetők. Beszélgessenek egyetemi polgárokkal, ismerjék meg mi foglalkoztatja őket. Teremtsék meg az egységes tanulmányi osztályt, segítsenek abban, hogy egységes kollégiumi üzemeltetés jöhessen létre, ne rohadjon a hallgatókra a kollégiumi rendszer. (...) Tervezzék meg szakonként, hogy 30 év múlva hova és hogyan szeretnének eljutni az oktatásszervezésben. Ne halmozzanak fel egyik karon se 100 milliós hiányt."

Török Márk végül emlékezteti a dékánokat, hogy "nem tartoznak sem a hallgatói önkormányzat, sem a hallgatói mozgalom tagjai közé. A hallgatói önkormányzatok támogatták a felsőoktatási törvény módosítását, és annak szellemében is fognak eljárni."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Menczer Tamás: George Clooney egy jó színész, de nem világpolitikai orákulum

Menczer Tamás: George Clooney egy jó színész, de nem világpolitikai orákulum

Jövőre is támogathatnák pénz nélkül maradt pártjukat a parlamenti frakciók

Jövőre is támogathatnák pénz nélkül maradt pártjukat a parlamenti frakciók

A rendőrség cáfolja az apa sztoriját a bokorban talált csecsemőről

A rendőrség cáfolja az apa sztoriját a bokorban talált csecsemőről