Windisch Judit
Windisch Judit

A vasárnapi ebédlőasztalnál ott látná a DK-t, de vajon mit gondol Gyurcsány Ferenc személyes szerepvállalásáról Molnár Gyula? Az MSZP új sztorija még nincs meg, a párt frissen megválasztott elnöke abban hisz, hogy a "Fidesz szétfeszíti saját magát". Molnár utalt arra is, hogy Botka Lászlót nem miniszterelnök-jelöltként képzeli el. Interjú.

hvg.hu: Milyen szín jut eszébe először az MSZP-ről?

Molnár Gyula: Piros.

hvg.hu: Csak mert van, akinek a szürke. Egy meghatározó politikus azt mondta, hogy az elmúlt időszakban egyre szürkébb az MSZP.

M. Gy.: Nehéz úgy, hogy csak az számít hírnek, mikor valami probléma van, vagy hogy mit gondolok egy másik ellenzéki pártról és a vezetőjéről.

Molnár Gyula
©

hvg.hu: Nemcsak botrányokkal lehet bekerülni, Tóth Bertalan az MNB-s alapítványok anyagait kiperelte, behívták Matolcsy Györgyöt a Parlamentbe, ott volt a vasárnapi zárvatartás is.

M. Gy.: Engem viszont meglepett, hogy két-három olyan ügy, ami az ellenzéki politizálás csúcsa – akár a vasárnapi boltzár, akár az MNB-, akár a Quaestor-ügyben az a támogatás, amit az MSZP tudott adni – mennyire nem tudott kijönni a közvélemény felé. A politika jelentős részben szól arról, hogy milyen sztori van. A mi sztorink, amivel korábban választásokat tudtunk nyerni, kifulladóban van. Ráadásul a Fidesz a 2002-2010 közötti kormányzati hibákat a baloldal rendszerszerű hibájaként állítja be, és nem enged ki minket ebből. Előállítottak egy olyan helyzetet, amelyben a baloldal ciki, a jobboldal menő. Ha mi jó és okos mondatokat vagyunk képesek a következő időszakban mondani, akkor mindez megfordulhat, mert szerintem ma jobboldalinak cikibb lenni.

hvg.hu: Mi lesz az új sztorijuk?

M. Gy.: Passz. Nagyképű lenne, ha a két napja megválasztott elnök azt mondaná, hogy itt van a bölcsek köve a zsebemben. Vannak sarokpontok: legyen egy normális párt, ország, számítson a szakértelem. A harmadik pedig Európa. A Brexit után ezt be kellene vállalni. Sokkal egyértelműbben beszélő, az akcióiban sokkal karakteresebb pártban gondolkodom. Az ügy majd jön, az idő és a helyzet mindig kitermeli a szerepet és a szereplőt. És ez itt van a közelünkben, ezt érzem, mert

a Fidesz szétfeszíti saját magát, ez bármitől megtörténhet.

Nem a sárgacsekk-adótól, Habony Árpádtól, de valami egyszer csak lesz. Nekünk készenlétben kell állnunk.

hvg.hu: Nyomozós MSZP-t képzel el, vagy olyat, ami arra vár, hogy majd lesz valami? Az együttes Juhász Péter például folyamatosan napirenden tartja Rogán Antal ügyeit. Milyen szerepet képzel el az MSZP-nek?

M. Gy.: Hiszek a csapatjátékban, mindenkinek össze kell raknia, amit tud, és ma ezen a pályán nagyon hitelesen mozog az Együtt. De nem gondolom, hogy az MSZP ezt a részét feladja.

hvg.hu: Inkább kiszervezi?

M. Gy.: Nem, ez kizárt. Harangozó Tamás például hiteles arc, és vihetné az MSZP kommunikációjának azt a részét, amely kérlelhetetlenül rámutat arra, hogy mi az, amit semmilyen módon nem lehet elfogadni egy társadalomnak. De azt is tudom, hogy a Váltsuk le Orbán Viktort! szlogennel nem lehet kormányt váltani. Kell lennie olyan csapatnak, amelyik a pozitív ügyeket viszi – ezt hívják árnyékkormánynak – és az egészet össze kell fognia egy integrátornak, aki a pártelnök és a választmányi elnök. Bár most hogy így kimondtam, a VOV 2018 programot, a Váltsuk le Orbánt Viktort 2018 játékot lehet, hogy megcsináljuk.

hvg.hu: Mi a véleménye a kerítésről? Ön szerint is ez a legjobb megoldás?

M. Gy.: Elfogadhatatlan, hogy nem találtunk humánus, európai megoldást a menekültkérdésre. Közben a magyar emberek biztonságát sem akarom veszélyeztetni, de a kettő együtt nem lehetetlen. A kvótaellenes népszavazás csak arról szól, hogy üzenjünk Brüsszelnek, de legfőképp teremtsünk egy EU-ellenes hangulatot. De látjuk, hogy ha a populista politikus meggyújtja a tüzet, ő is megéghet. Blöffölni lehet, de ha vereség van, a végén valaki fizeti a cechet. Itt vereség lesz, mi az otthon maradásra – így az Európában maradásra – buzdítunk.

©

hvg.hu: Hiller István kerítéses nyilatkozatáról mit gondol?

M. Gy.: Mindent megteszek, hogy ne tudjanak kettőnk közé éket verni. Pontosan értem azt, hogy ő miért mondta, de nem kell feltétlenül ilyen árnyalatnyi dolgokban egyetérteni. A kerítésnek a szimbolikájával van hihetetlen baj, ellenzéki politikusként, az MSZP elnökeként nem lehet felsorakozni mellé.

hvg.hu: Sokan ezt párton belül nem árnyalati kérdésnek tartják, többeket aggaszt Hiller "jobboldali kötődése", és a kormánypárti lapokban való szereplése. Önt nem?

M. Gy.: Egyáltalán nem, másrészt meg csúszkálnak a kategóriák a magyar közéletben. Én úgy szeretném a politikát tematizálni, hogy ne bal-jobb vitákat állítsunk elő, hanem a demokráciához és diktatúrához való viszonyról beszéljünk.

hvg.hu: De ez kapós? Az előző választási kampányban a demokrácia kontra diktatúra ellentét kidomborítása sem hozott győzelmet a baloldalnak.

M. Gy.: Amit az emberek 2-3 éve még nem értettek, az mára véres valósággá vált, és kialakult az az érzés, hogy nem jó az országnak, ha a kormány a saját érdekében kormányoz. Sokan úgy gondolják, jobb lenne, ha az MSZP nem létezne, de szerintem rajtunk keresztül vezet az út a kormányváltáshoz.

hvg.hu: Gyurcsány Ferenc meg azt gondolja, hogy a DK-lesz a legerősebb párt, lenyomják az MSZP-t.

M. Gy.: Én is szoktam mondani, hogy csinos, magas, szimpatikus fiatalember vagyok, de ez ebben a formában nem igaz. Értem, hogy vannak a taktikai lépések, és szavazatot szerezni most a DK csak tőlünk tud. Nekik is tudomásul kell venniük, hogy mi meg azon fogunk dolgozni, hogy azok a szavazók, akik maradtak, továbbra is nálunk maradjanak, és akik elmentek, visszajöjjenek hozzánk.

hvg.hu: Mit tervez 2018-ra? Mennyiben lehet más az összefogás, mint 14-ben volt?

M. Gy.: Nagyon. Azt kértem a szocialistáktól, hogy ne használjuk az összefogás szót. Pont azért, mert ott nem is tudott összeadódni semmi, mert az emberek nem tekintették annak, ahogy hívják.

hvg.hu: Meg a benne lévők sem akarták egymást.

M. Gy.: Valószínű, hogy nem is akarták a személyek sem, és ezért aztán nem tudott valódi váltóként fellépni. Az emberek ellene szavaztak és azt mondták, hogy legyen stabilitás, kiszámíthatóság, vagy elmentek a Jobbik felé, vagy otthon maradtak. 2018-ban Magyarország legegyszerűbb választását kell előállítani. Akarja-e ön, hogy maradjon minden úgy, ahogy van? Hogy Habony Árpád több festményt vigyen haza, hogy Andy Vajna kapjon még kaszinót, hogy Mészáros Lőrinc ne 9,5 milliót keressen naponta, hanem 12-t? Ha így gondolja, akkor szavazzon Orbánra. Ha azt akarja, hogy az ország menjen még jobbra, még Európa-ellenesebb, még kiszámíthatatlanabb legyen, önnek is van egy párt. Mindenki más szavazzon ide. Szerintem a politika a következő két évben erről szól. Ha az egyéni ambíciókat nézzük, hogy ki hány kiló, ki magasabb, akkor el fogjuk veszteni, és akkor jön Tölgyessy Péter forgatókönyve, hogy nem pártok, hanem társadalmi mozgalmak fogják leváltani ezt a kormányt.

©

hvg.hu: Gyurcsány Ferenc szereplésével lehet választást nyerni? Szigetvári Viktor például azt mondta, hogy sokan ugyan nem szeretik Orbán Viktort, de ugyanolyan arányban nem szeretik Gyurcsány Ferencet sem.

M. Gy.: Én nem így gondolom. Ha ég a ház, és csöpög a csap, akkor bolond az a gazda, aki a csapot kezdi el szerelgetni. El kell oltani a tüzet, és itt most a tűz Orbán Viktor. A Fidesz és a Jobbik útja mellett nem lehet 12 másikat kínálni, mert akkor joggal büntetnek meg minket az emberek. Ez nem az MSZP-nek probléma, a párt ezt túléli. Ezen gondolkodjon az LMP, az Együtt, a PM és a DK. Ha tudunk személyesen beszélni, akkor el fogom mondani Gyurcsány Ferencnek, hogy mit gondolok az ő személyes szerepvállalásáról. Azt már kimondtam, hogy aki egyszer miniszterelnökként megbukott, jelölt sem lehet.

hvg.hu: Azt mondja, hogy nagyon más lesz az összefogás, de hogyan? Mennyire valószínű az előválasztás, hogyan osztják fel a választási körzeteket?

M. Gy.: Nagyon sajnálom, hogy ezek a dolgok túlságosan a nyilvánosság előtt zajlanak. A két szélsőség, hogy a döntések előválasztáson vagy füstös szobák mélyén szülessenek. Valahol a kettő között kellene megtalálni a megoldást, de nem látom még a végét, ahogy az sem világos, hogy ehhez milyen szervezeti forma kell. A koordinált indulást, választási párttá alakulást és az olajfa-koalíciót sem tartom jó megoldásnak.

hvg.hu: A Jobbikra azt mondta, hogy jobbra van a Fidesztől, de nem biztos, hogy ott is marad, néha cukisodik, és éppen most volt egy látványos leszámolás Novák Elődékkel. Jól határozzák meg az ő helyüket?

M. Gy.: Nem tudom elképzelni, hogy az a pártelnök, aki pár éve még masírozott a gárdistákkal, fasiszta szimbólumokat használt bizonyos rendezvényeken, az bármilyen szempontból el tudja hitetni az emberekkel, hogy megváltozott. De nem a Jobbikkal kell foglalkoznunk 2018-ig, nekünk most a Fidesz a fő fókusz.

hvg.hu: Mondta, hogy majd később kell azzal foglalkozni, ki lesz a miniszterelnök-jelölt. Azt látják, hogy Botka László nem lesz? Megmondta előre, hogy ha nem lehet választmányi elnök, akkor nem lesz kormányfőjelölt.

M. Gy.: A pártban mindenki tiszteli azt a munkát, amit Botka László a pártért és Szegedért tett, de a választmányt nem működtette jól. Botka a legnagyobb mandátummal nyert szocialista politikus, bolond lenne a párt, amely elengedné. Pártpolitikus miniszterelnök-jelöltből nem látok ma erősebbet Botka Lászlónál, de inkább valamilyen, árnyékkormányhoz hasonló szakértői háttér felállításában számítanék rá. És inkább afelé hajlok, hogy ne pártpolitikus, hanem innovatívabb miniszterelnök-jelölttel álljunk elő. Olyan, a jelölése pillanatában már ismert szereplővel, akiről elhiszik az emberek, hogy ha nyer, akkor az ország egyik fele nem érzi magát vesztesnek.

hvg.hu: Főpolgármester-jelöltnek Falus Ferencet sikerült megtalálniuk. Hol találnak majd olyan, alkalmas pártonkívülit, aki nem önti magát nyakon egy vödör vízzel?

M. Gy.: Ha valami egyszer nem sikerült, az nem jelenti azt, hogy máskor sem fog. Én azt a megoldást is támogattam, és sajnáltam, hogy a Falust magára hagyta a politika. Először a mi együttműködésünket kell rendbe tenni, amihez könnyebben találunk főszereplőt.

©

hvg.hu: Ki fogja megmondani, hogy ki a főszereplő? Az előző körben Bajnait kicsinálták, és jött Mesterházy Attila.

M. Gy.: Itt visszatértünk ahhoz, hogy akkor majd az asztalnál hogy ülnek, ki szólhat bele… ha a szocialista párt egymaga lesz a váltópárt, akkor ez a mi feladatunk és felelősségünk. Ha nem, akkor együttműködés kell. Nem akarom minősíteni és értékelni a 2014-et, az emberek maguk megtették ezt. Annyiban más a helyzet, hogy én nem akarok miniszterenök-jelölt lenni.

hvg.hu: Mivel tudja hitelesebbé, vonzóvá tenni az MSZP-t?

M. Gy.: Ez a legnehezebb kérdés. Többet kell találkozni az emberekkel, civilekkel, szakszervezetekkel, vissza kell építeni az értelmiségi bázist, fel kell éleszteni az érzést, hogy az MSZP már váltott rendszert és vezetett országot. Vannak polgármestereink, vannak jó csapataink, innen fel kell építeni. Nincs csodaszer, csak szisztematikus munka.

Bocsánatot nem fogunk kérni, de szeretnénk, ha úgy látnák az elmúlt 6 évünket, hogy vezekeltünk a bűneinkért.

hvg.hu: Miért nem kérnek bocsánatot?

M. Gy.: Szerintem fölösleges és nem hiteles. Az embereknek nem bocsánatkérés kell, mi bizonyítani fogjuk, hogy tanultunk abból, ami történt, ez egy másik párt.

hvg.hu: Másik párt, de azért ott van Gyurcsány Ferenc a végén.

M. Gy.: Akárhányszor térünk erre vissza, ezt az árnyékot nem fogom tudni átugrani. Adottság. Nem hiszem, hogy ez az a fajta film, aminek az elején le kell szúrni az egyik főhőst. Majd a végén találunk rá megoldást.

hvg.hu: A béremelési programjuk marad?

M. Gy.: Egy baloldali párttól helyes, vállalható dolognak tartom, de nem volt megfelelően megalapozva.

hvg.hu: Anyagilag?

M. Gy.: Akkor hiteles valami, ha jobban alá van támasztva szakmailag. A párt jellegéből adódóan a több munkahelyről, több nyugdíjról és magasabb fizetésről is beszélni kell, de a kvóta- és a földnépszavazás átalakíthatja a közbeszédet.

©

hvg.hu: Akkor a béremelési programot leveszik a napirendről?

M. Gy.: Nem, de csiszolunk rajta egyet.

hvg.hu: Mit tennének a stadionépítési programmal meg a futballtámogatással, mikor láthatóan egy viszonylag sikeresebb foci-Eb-szereplés ekkora eufóriát okoz az országban?

M. Gy.: Nem hiszem, hogy ami most történik, az egyenes leágazása a stadionépítési programnak és a miniszterelnök hobbijának. Ez egy borzasztó nagy siker, én is azt hiszem, hogy a foci a sportág, de amíg a kórházakba, iskolákba saját pénzből veszik a kellékeket ahhoz, hogy normális munka legyen, addig nem lehet stadionokat építeni. Ez már öncélú, valamilyen vállalkozói kör kielégítéséről szól. A focifejlesztés számomra az utánpótlás-nevelést jelenti, oda kell pénzt átcsoportosítani, korrekt nemzeti bajnokság kell, amit viszont már nem az emberek pénzéből finanszírozunk.

hvg.hu: Nem tartja túl veszélyesnek, hogy még nem zárult le minden ügy ön körül? A Kúria hozott egy döntést, de van még másik kettő, a Bikás park, ahol a Fidesz panasszal élhet a nyomozás lezárása ellen, illetve az Újbuda Torna Clubnál még csak most folyik a nyomozás.

M. Gy.: Ezek a vicces sávban vannak inkább, mesterségesen vannak fenntartva, a nyomozást azért hosszabbítgatják, hogy lehessen valamit mondani. Magyarország olyan ország, ahol az ügyészséget úgy tűnik, hogy lehet politikai célokra mozgatni. Engem átvilágítottak, ha találtak volna valamit, ma nem önnel beszélgetnék, az biztos. De nem hiszem, hogy még egy bőrt le tudnak erről húzni úgy, hogy 6 éve nem voltam döntések közelében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gulyás a klímavédelemről: Nincs ok a sietségre

Gulyás a klímavédelemről: Nincs ok a sietségre

Így gondolkodik az egészséges önbizalmú ember

Így gondolkodik az egészséges önbizalmú ember

Vagy a Fidesz lépett ki a Néppártból, vagy a Néppárt felejtette el, hogy még ott vannak

Vagy a Fidesz lépett ki a Néppártból, vagy a Néppárt felejtette el, hogy még ott vannak

Jöhet a negyedik Mátrix

Jöhet a negyedik Mátrix

Meghalt egy érsebész, nem tudják ellátni a baleseti centrum érsérültjeit

Meghalt egy érsebész, nem tudják ellátni a baleseti centrum érsérültjeit

52 ezren leszavaztak, érvényes lehet az előválasztás

52 ezren leszavaztak, érvényes lehet az előválasztás