szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Színház vezérigazgatóját július 10-től nevezték ki, bár doktori fokozat nem szerepel a neve mellett. A kinevezés a mai Magyar Közlönyben jelent meg.

Mások mellett Vidnyánszky Attilát is egyetemi tanárnak nevezte ki Áder János köztársasági elnök, azonban a többiekkel ellentétben Vidnyánszky neve mellett a dr. előtag nem szerepel, holott a törvény azt mondja ki, hogy

"az egyetemi tanári munkakörben történő alkalmazás feltétele, hogy az érintett rendelkezzék doktori fokozattal, amennyiben magyar állampolgár, habilitációval vagy azzal egyenértékű nemzetközi felsőoktatási oktatói gyakorlattal, továbbá az adott tudomány vagy művészeti terület olyan nemzetközileg elismert képviselője legyen, aki kiemelkedő tudományos kutatói, illetve művészi munkásságot fejt ki".

Megnéztük a Nemzeti Színház honlapján található életrajzát, de ott sem említik, hogy a vezérigazgató doktorált volna. Ott annyi szerepel, "első diplomáját bölcsészként szerezte 1985-ben az Ungvári Állami Egyetemen, majd két évig irodalmat és történelmet tanított. 1992-ben a kijevi Film-és Színművészeti Főiskolán szerezte második diplomáját, 1990 és 1997 között színészmesterséget oktatott a kijevi Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Egyetem. 2011-től a Kaposvári Egyetem címzetes egyetemi tanára, 2012-től a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének igazgatója, jelenleg a harmadéves színészosztály osztályfőnöke".

Megkerestük a Köztársasági Elnöki Hivatalt, illetve a kinevezést ellenjegyző Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy a doktori cím hiánya ellenére mi alapján nevezték ki Vidnyánszky Attilát, válaszukkal a cikket frissítjük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!