szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kenyeres István vegyészmérnök, biotechnológus 2005-ben kapott állami kitüntetést a magyar környezetvédelmi ipar megteremtésében végzett tevékenységéért. Az elismerésről most lemond, mint írta, "túl messzire ment ez a hatalom", ő pedig nem tud közösséget vállalni azzal a politikával, amely kitüntetést ad "annak a féregnek", aki egy cikkében cigány gyerekek elgázolásáról értekezett.

"Kedves Barátaim! Nincs sok lehetőségem, de fontosnak tartom jelezni: túl messzire ment ez a hatalom! Kérlek segítsetek és osszátok meg ezt a posztomat" - írta a Facebookon Kenyeres István vegyészmérnök, biotechnológus, aki 2005-ben kapta meg a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet.

Mint írta, lemond a kitüntetésről, mert nem vállal emmilyen közösséget "azzal a politikával, amelyik állami kitüntetést ad annak a féregnek, aki képes volt ezt leírni: 'Bárki, aki ebben az országban elgázol egy cigány gyereket, akkor cselekszik helyesen, ha eszébe sem jut megállni. Cigány gyerek elgázolása esetén tapossunk bele a gázba'."

Kenyeres István a Budapesti Műszaki Egyetem kutatójaként kezdte pályafutását, és mint vegyészmérnök, biotechnológus a bioreaktorok, mesterséges ökoszisztémák és biofinomítói eljárások fejlesztésével foglalkozott. 15 év kutatói munka után az egyetemet elhagyva számos sikeres céget alapított és vezetett, többek közt az Organica Water Inc.-et, amely mára a vízipar egyik globális szereplőjeként a találmányain alapuló úgynevezett "élőgépes" technológiákkal gyökeres váltást hozott a szennyvíziparban - írta róla a Portfolio.

2012-ben elhagyta az Organicát, hogy létrehozza a Biopolus Csoportot és ezen belül a Biopolus Intézetet, ez utóbbi olyan magán kutató-fejlesztő szervezet, amelynek célja technológiák fejlesztése a városi víz-, élelmiszer-, energia- és hulladék-körfolyamatok bezárására a városi vízvisszaforgató és a decentralizált biológiai gyártási rendszerek integrálásával.

2005-ben a modern magyar környezetvédelmi ipar megteremtésében végzett tevékenységéért kapott állami kitüntetést.

Pénteken Kaltenbach Jenő volt ombudsman mondott le ugyanarról a kitüntetéséről, amelyet most Bayer Zsolt megkapott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!