szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem vonják vissza Bayer Zsolt állami kitüntetését, az elismerés odaítélését ellenzők tábora viszont egyre szélesebbnek látszik: közéleti szereplők egymás után adják vissza az állami kitüntetéseket. Polgár András üzletember, Krausz Tamás történész, Galkó Balázs színész, Takács Imre művészettörténész, Bruszt László szociológus, Erdélyi Ágnes filozófus, Varga Kálmán muzeológus, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Catherine Feidt volt francia tiszteletbeli konzul, Felcsuti Péter bankár, Polónyi István oktatáskutató, Kuti Éva, az ÁVF kutatója, Dióssy László, Veszprém volt polgármestere, Mosonyi Alíz meseíró, Kertesi Gábor, Köllő János és Varga Júlia közgazdászok, Darvas Ágnes, Fokasz Nikosz, Hegyesi Gábor, Somlai Péter, Székelyi Mária, Lőcsei Jenő, Kende János, Hanti Vilmos, Krausz Péter és Tausz Katalin szociológusok is jelezték, hogy nem akarnak egy csoportba tartozni Bayerrel.

Az állam a "rasszista bűnözőket tartja érdemesnek piedesztálra állítani. Ez pedig már olyan ellentmondás, amit józanul, tiszta lelkiismerettel nem lehet eltűrni" – indokolta a Facebookon Polgár András milliárdos üzletember, miért adja vissza a kitüntetését.

Krausz Tamás történész, az Eszmélet szerkesztője pedig lemondó levelében azt írta, "a 2010-ben létrejött neohorthysta tekintélyelvű rendszer a fehérterrort védelmébe vevő, rasszista uszítót, Bayer Zsoltot kitüntette. Ez a humanista eszmék iránt elkötelezett emberek számára elfogadhatatlan".

Erdélyi Ágnes, aki még 2005-ben Sólyom Lászlótól kapta meg a lovagkeresztet az Ádernek azt visszaküldő levelében azt írta, olyan személynek is átadták a díjat, aki "érdemtelen bármilyen elismerésre", ezért számára vállalhatatlan, hogy a neve ezzel a személlyel összefüggésbe hozható legyen.

Bruszt László szociológus, egyetemi tanár a Facebookon tudatta, hogy levelet küldött Ádernek, amelyben a 2006-ban kapott lovagkeresztjét küldi vissza. Mint írta, nem tart igényt olyan állami kitüntetésre, "amelyet egy rasszista, a magyar politikai kultúra lerohasztásában élenjáró bértollnok megkaphat. Nem tudom, Ön hogyan számol el lelkiismeretével az után, hogy aláírta annak a Bayer Zsoltnak a Lovagkereszttel való kitüntetését, aki évek óta folyamatosan kisebbségek eltiprására, polgártársaink meggyilkolására szólít fel. Öszintén szólva: nem is érdekel. Nekem azonban nem áll szándékomban B.Zs.-tal egy listán szerepelni" – indokolta Bruszt.

Felcsuti Péter közgazdász, bankár, a Raiffeisen Bank volt vezérigazgatója és a Magyar Bankszövetség volt elnöke is a Facebookon tette közzé, hogy 2006-ban átvett tiszti keresztjéről lemondással szeretne csatlakozni azokhoz, akik tiltakozásul Bayer Zsolt kitüntetése ellen visszaadták saját elismerésüket.

Köllő János közgazdász 2006-ban, Kertesi Gábor és Varga Júlia közgazdászok pedig 2009-ben kapták meg a lovagkeresztet, hétfőn ők is visszaküldték azt Áder Jánosnak. Mint közös levelükben írták, megdöbbenéssel értesültek Bayer kitüntetéséről, amellyel szerintük nyíltan bátorítják "az általa művelt fajvédő, uszító és minősíthetetlen hangvételű újságírást". "Mivel nem kívánunk egyazon kitüntetésben osztozni a magyar történelem legsötétebb korszakára emlékeztető eszmék hirdetőjével, lovagkeresztjeinket visszaadjuk" – írták.

Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi hivatal volt elnöke, történész-muzeológus is a Facebookon jelentette be, hogy visszaküldi 2005-ben megkapott tisztikeresztjét a köztársasági elnöknek, mert mint írta, "az elismerés oly mértékben devalválódott, hogy értékvesztése a korábban kitüntetettekre is kiterjed".

Takács Imre művészettörténész, aki 2011-ben, már a második Orbán-kormány idején kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, levélben tudatta a hvg.hu-val, hogy hétfőn ő is visszaküldi Ádernek a kitüntetését. Takács tudományos és múzeumi munkásságáért kapta meg az elismerést, a visszaküldő levelében pedig azt írta, Bayer Zsolt kitüntetése miatti felháborodását kifejezve adja vissza sajátját.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke még szintén 2011-ben kapta meg a lovagkeresztet „a zsidó közösség érdekében végzett sokéves társadalmi munkája elismeréseként”. Mint a Facebookon írta, civilként tüntették ki, és büszke volt rá, úgy gondolta, erkölcsi értékét csak erősíti, hogy a díjazottak között sokféle emberrel, különböző nézeteket valló személyiségekkel, más-más politikai oldalt kedvelőkkel, egyházak széles skálájának képviselőivel került laza közösségbe. "A sokszínűség számomra érték, egymás nézeteinek tolerálása pedig Magyarország jövőjét jelenti. Ma azonban ugyanannak a díjnak vagyok tulajdonosa, mint Bayer Zsolt. (...) Egy ember, aki rasszista, aki antiszemita, aki izzó cigánygyűlölettel és nemzetpusztító eszmékkel szennyezi Magyarországot, s éberen őrködik a magyarországi szélsőjobboldal hagyományainak megőrzése, a félelem és gyűlölet érzésének ébren tartása felett. A sokszínűséget szeretem, a romboló szélsőségeket nem. Nem kívánok még virtuálisan sem egy közösségbe tartozni Bayer Zsolttal, ezért bejelentem, hogy a civilként megkapott díjamat felelős magyar állampolgárként visszaadom" – írta Heisler.

Catherine Feidt volt francia tiszteletbeli konzulként 2012-ben kapta meg a lovagkeresztet, de most mint a Facebookján írta, nem tud azonosulni xenofób, antiszemita értékekkel, és nem kíván egy társaságban lenni olyan emberekkel, akik ilyen elveket vallanak, ezért ő is visszaadja kitüntetését.

Galkó Balázs színész szintén a Facebookon közölte, hogy nem kíván "bizonyos emberekkel egy kalap alá tartozni", ezért ő is visszaadja a szintén az Orbán-kormány idején, 2011-ben kapott lovagkeresztjét.

Több szociológus egy közös levélben írta meg Áder Jánosnak, hogy visszaadják lovagkeresztjüket: Székelyi Mária és Hegyesi Gábor 2005-ben, Tausz Katalin 2007-ben, Darvas Ágnes és Somlai Péter 2008-ban, Fokasz Nikosz pedig 2011-ben kapta meg a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjét. A hvg.hu-nak is eljuttatott levelükben most azt írták a köztársasági elnöknek, hogy korábban örömmel és büszkeséggel töltötte el őket a díj, de "Bayer Zsolt kitüntetése ezen öröm és büszkeség átélését lehetetlenné tette". Sajnálattal ezért arra kérik Ádert, hogy töröljék őket is a díjazottak sorából.

Polónyi István oktatáskutató 2007-ben, Kuti Éva, az Általános Vállalkozási Főiskolán a nonprofit szféra kutatója pedig 2005-ben kapott lovagkeresztjét adta vissza.

Wittinghoff Tamás, Budaörs független polgármester 2004-ben kapta meg a lovagkeresztet, ő is a Facebookon jelentette be, hogy visszaadja, amit csak a kitüntetés fotójával és annyival kommentált: "Akkor most búcsút veszünk egymástól..."

Dióssy László, Veszprém volt polgármestere és a Környezetvédelmi és Vízügyi minisztérium volt szakállamtitkára is a Facebookon jelezte, hogy a 2005-ben Sólyom Lászlótól átvett Tiszti Keresztjét visszaküldte Áder Jánosnak tiltakozásul.

Mosonyi Alíz meseíró 2008-ban kapott lovagkeresztjét küldi vissza, a hírt egy kis rajz megosztásával tette közzé a Facebookon.

Ugyancsak 2008-ban kapott kitüntetést Lőcsei Jenő Liszt Ferenc-díjas táncos, koreográfus, aki a többi tiltakozóhoz hasonlóan Facebook-posztban jelentette be, hogy lemond a Bayer-féle lovagkeresztről. Mint írja:

Nem vagyok boldog, hogy vissza kell adnom, de csak így lehetek megint büszke rá.

A "visszaadók" között van még Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége elnöke, Kende János opertaőr és Krausz Péter politikai elemző is.

Korábban már Kaltenbach Jenő volt ombudsman, Kenyeres István biotechnológus üzletember, Péter Vladimir Munkácsy Mihály-díjas magyar ötvös- és szobrászművész, Tóth Bálint matematikus professzor és Rózsa Péter tévés és rádiós szerkesztő adta vissza a kitüntetését. Schmidt Mária, az 1956-os emlékévért felelős miniszteri biztos viszont kiállt Bayer mellett, az utolsó keresztes lovagnak nevezve őt.

Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap számos gyűlöletkeltő cikket szerző publicistája a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét kapta meg augusztus 20-a alkalmából Lázár Jánostól.

A kitüntetése óriási felháborodást keltett az ellenzék körében, az MSZP egyszerűen szégyennek nevezte, az Együtt pedig felszólította Áder János államfőt, hogy vonja vissza a lovagkeresztet.

A Médiatanács néhány hónappal ezelőtt gyűlöletkeltő és kirekesztő tartalomnak ítélte meg Bayer Zsolt egyik cikkét, amiben minden 14 évesnél idősebb menekültet potenciális gyilkosnak nevezett. A Médiatanács 250 ezer forintos bírságot is kiszabott a cikket publikáló Magyar Hírlapra.

Nem vonják vissza

A Miniszterelnökség a megkeresésünkre azt írta, hogy Bayer "számos nemzeti ügy feltárása, illetve képviselete terén, különösen a GULAG rabtelepein fogvatartottak sorsának és az erdélyi magyarság életének hiteles és méltó bemutatása tekintetében végzett újságírói tevékenysége elismeréseként kapta" a kitüntetést.

A Miniszterelnökség az RTL Klub kérdésére azt is közölte, nem tervezik, hogy a tiltakozások miatt visszavonják a kitüntetést. Lázár János a csatornának azt mondta, Bayer Zsolt megérdemelte a lovagkeresztet.

"Természetesen mindenkinek a pályafutását, életművét lehet kritikával illetni, és nyilván vannak hibák is", de "Bayer Zsolt eddigi munkásságában sokkal több az elismerésre méltó, mint a hiba", ezért helyes dolognak tartja a kitüntetést – tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az egyre dagadó botrányról Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője azt mondta: "az is a véleménynyilvánításnak egy formája, hogy vannak, akik visszaadják a kitüntetésüket", és bár Bayernek vannak olyan kijelentései, amellyel nem ért egyet, munkássága számtalan értéket tartalmaz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!