szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik legnagyobb nevű magyar ötvös-és szobrászművész, Péter Vladimir is visszaadta Köztársasági Érdemkeresztját Bayer Zsolt hasonló kitüntetésben való részesítése miatt.

"Tudomásomra jutott, hogy bizonyos Bayer Zsolt nevű - rasszista, antiszemita, uszító - újságíró Köztársasági Érdemkereszt kitüntetésben részesült. Magam is kaptam ilyent, 2007-ben.

Ez így nincs rendjén. Arra nincs befolyásom, hogy nevezett személynek ne adassék ilyen tisztesség, de számomra nyilvánvaló, hogy nem óhajtok azonos dicsőség-közösséghez tartozni vele.

Nincs más választásom, visszaszolgáltatom keresztemet.

​Péter Vladimir
Nyugalmazott egyetemi tanár
Tárgyalkotó művész​"

Péter Vladimir Munkácsy Mihály-díjas magyar ötvös- és szobrászművész. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja (1993), a MOME Doktori Iskolájának törzstagja.  Az Iparművészeti Főiskola (1968-1973) ötvös szakán végzett, mestere Engelsz József ötvösművész volt. 1983 óta az Iparművészeti Főiskolán a Formatervező Tanszék fémműves szakán tanít. 1989-ben elérte a DLA (Doctor of Liberal Art) fokozatot, 1997-ben kinevezték egyetemi tanárnak. Az 1970-es évektől a kézműves hagyományokon alapuló iparművészeti stílus megteremtője, ötvösművész, aki egyedi ékszerei mellett sajátos hangulatú szobraival is feltűnt. 1975-ben részese volt a Manual művészcsoport megalapításának, 1994-ben ékszermanufaktúrát hozott létre, ahol előbb importból származó ékszerek közvetítője volt, de hamarosan a saját maga által alkotott Wladis márkájú ékszerek kínálatát növelte.

1970 óta kiállító művész, első jelentős egyéni kiállítása 1977-ben volt a Magyar Nemzeti Galériában. Ékszereivel, ötvösmunkáival világkiállításokon, nemzetközi biennálékon nyert díjakat. Munkáit jeles köz- és magángyűjtemények (Magyar Iparművészeti Múzeum, Koch-gyűjtemény) őrzik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal

Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal

Törökbálintnál mutatta meg egy merész sofőr, mit ne csináljunk soha a lerobbant autónkkal (videó)

Törökbálintnál mutatta meg egy merész sofőr, mit ne csináljunk soha a lerobbant autónkkal (videó)

Több mint 100 nyelvre érkezik ingyenes, valós idejű fordítás a Cisco WebExen

Több mint 100 nyelvre érkezik ingyenes, valós idejű fordítás a Cisco WebExen