szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A felterjesztő alapítvány vezetője nem is tudott az elnökhelyettes lépéséről, és szerinte épp a Gulág miatt nem kaphatott volna kitüntetést Bayer Zsolt.

A kormány indoklása szerint Bayer Zsolt újságírót "a Gulágokban elpusztultak emlékét őrző közösség" indítványára tüntették ki lovagkereszttel. A Népszabadság megszólaltatta az alapítvány kuratóriumi elnökét, Stark Tamás történészt, aki elmondta, ő nem is tudott a jelölésről. Az indítványt Pintér Jolán, az alapítvány elnökhelyettese magánkezdeményezésként tette.

Stark a lapnak elmondta, Bayer kitüntetését korábbi rasszista írásai mellett azért sem tudja támogatni, mert a publicista egy olyan orosz rendszer támogatója, amely nem néz szembe a sztálini időszak bűneivel, sőt azokat bagatellizálja. Mint fogalmazott, éppen a Gulág áldozatainak emléke nem engedi meg, hogy "egy ilyen újságírót kitüntessenek".

Bayer kitüntetése nyomán rendkívüli zuhanásba kezdett a lovagkereszt árfolyama: már több mint hetvenen adták vissza a rendjelet Áder János köztársasági elnöknek.

A publicista a botrány kapcsán nyilatkozott a kormánypárti Magyar Időknek, és elmondta, van olyan mondata, amit megbánt, de itt nem említi a putyini rendszerhez való hozzáállását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb EU-szankciók várhatóak az oroszországi rendőri brutalitás miatt

Újabb EU-szankciók várhatóak az oroszországi rendőri brutalitás miatt

Nyolc és fél milliónyi régészeti lelettel bukott le egy csempész

Nyolc és fél milliónyi régészeti lelettel bukott le egy csempész

Nem használták fel a Szputnyik V mintáit az oltóanyag magyarországi engedélyezéséhez

Nem használták fel a Szputnyik V mintáit az oltóanyag magyarországi engedélyezéséhez