szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Trencsényi László egy nyilatkozatot olvasott fel, majd a Parlamentnek hajította a visszaadott lovagkeresztjét.

A Szabadság téren az Eleven Emlékmű csoportban jelentette be kedd este Trencsényi László iskolakutató egyetemi tanár, a Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnöke és a Hálózat a Tanszabadságért egyik alapítója, hogy ő Bayer Zsolt kitüntetése miatt ő is visszaadja a lovagkeresztjét, amit még 2009-ben kapott.

Trencsényi azt mondta, ugyan nem ettől a kormányzattól kapta az elismerést, de ezzel a gesztussal kíván tiltakozni az ellen a kormányzati üzenet ellen, amely "a nemzet fejlődésének érdekében végzett tevékenységként ismeri el annak az újságírónak a működését, aki szavaival és gondolataival hatékony és szerves részese annak a szellemi kútmérgeztésnek, ami újabb és újabb gyűlöletkampánnyal uszít, különböző értékes és érdemes emberi közösségek és csoportok ellen. A kormány lépését nem tudom másképp értékelni, mint hogy azonosul ezzel a hangnemmel és gondolatrendszerrel. Ez ellen, mint eddig is, most is felemelem a hangomat" - olvasta fel Trencsényi az indokait, majd közölte, átvonul a Kossuth térre, hogy visszaadja a lovagkeresztjét.

Az Eleven Emlékmű csoport jelen lévő tagjaival ezután átmentek a Kossuth térre, Trencsényi itt kiragasztotta a Parlamentre a nyilatkozatát, majd közölte: "a kereszt, amely a kegyelem és az áldozathozatal jelképe, Áder, Orbán és Bayer Zsolt szájából a megtorlás és a kegyetlenség heródesi jelképévé vált. Nekem nem kell" - mondta, azzal átdobva a kordonon a lovagkeresztet megdobta a Parlament épületét. A kitüntetés végül a lépcsőn landolt.

Trencsényi László volt a 107., aki visszaadta a kitüntetését, a teljes lista itt olvasható:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!