szerző:
HVG

Még egyszer sem volt annyira alacsony az ismertté vált bűncselekmények száma a rendszerváltás óta Magyarországon, mint a múlt évben – sugallja a belügyi vezetés.

Még egyszer sem volt annyira alacsony az ismertté vált bűncselekmények száma a rendszerváltás óta Magyarországon, mint a múlt évben – sugallja a belügyi vezetés. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai szerint tavaly 41 százalékkal kevesebb – 268 ezer – büntettet és vétséget regisztráltak a kapitányságok, mint 2012-ben, amikor még 452 ezer deliktumot kellett elkönyvelniük a rendőrségi statisztikusoknak. A bűnözési csúcs az elmúlt negyed évszázadban egyébként 1998-ra esett, amikor nem kevesebb, mint 601 ezer – 1999-ben pedig 506 ezer – bűncselekmény jutott a hatóságok tudomására. A büntető törvénykönyv folyamatos szigorítása és egyre több nehézfiú börtönbe csukása következtében a szabadlábon maradt konok bűnelkövetők száma csökkenni látszik. Feltehetően ennek is tulajdonítható, hogy az évtized eleji 113 ezer után tavaly 91 ezer gyanúsított ellen folyt idehaza büntetőeljárás. A bűnözési dagály feltűnően gyors visszavonulása óta hirtelen javulni kezdtek a hatóságok felderítési mutatói – derül ki a rendőri kriminálstatisztikából. E szerint az évtized elején a gépjárműtolvajoknak például még csak az 5-6 százalékát voltak képesek azonosítani a nyomozók, 2015-ben ez az arány 16 százalékra javult, bizonyítván: a kudarcnak is vannak fokozatai. Hasonló a képlet a lakásbetörések esetében: 2012-ben minden kilencedik gyanúsított jutott csak rendőrkézre, míg tavaly minden negyedik. A közbiztonság fontos jelzőszámának tekintik a szakértők, hogy hány bűncselekményt követnek el egy adott periódusban a közterületeken. A nemrég közzétett adatok e tekintetben is a helyzet konszolidálódását sugallják: a rendőrség állítása szerint 2010-ben 115 ezer, tavaly viszont már csak 55 ezer regisztrált bűntényt követtek el a nyílt utcán, a pályaudvarokon és az aluljárókban.

S míg az évtized elején a hatóságok az ilyen ügyek 42 százalékában tudták felderíteni a tettest, a múlt évben ez az arány 64 százalékra emelkedett. A kirívóan agresszív bűntettek közül a rablások száma röpke fél évtized alatt állítólag kevesebb mint felére csökkent: 2010-ben 3385 ilyen, erőszakkal kombinált értékszerző támadást regisztráltak a kapitányságok, tavaly mindössze 1440-et. A múlt év „slágerbűncselekményének” az embercsempészet bizonyult, 2015-ben összesen 657 személy ellen indult nyomozás efféle illegális akció miatt. Fél évtizeddel ezelőtt még csak 152 személyt kaptak el hasonló okból a hatóságok. Ami a bűnüldözés egyik korábbi sikerágazatát, a végzetes vagy súlyos következményekkel járó közlekedési bűncselekmények visszaszorítását illeti, a közúti forgalom újabb felfutásával párhuzamosan a személysérüléses balesetek száma némiképp emelkedni kezdett Magyarországon. Egy évtizede még 1100–1200 halálos közúti szerencsétlenség történt itthon,

2012–2013-ban már „csak” 540, illetve 541. A tragédiák száma a sok éven át tartó folyamatos csökkenés után az utóbbi két esztendőben 573-ra, majd 583-ra nőtt. A közúti közlekedési balesetek során tavalyelőtt 591 személy vesztette életét, míg tavaly 644-en haltak meg az utakon.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Úgy gondolja, helyesen ül a kormánynál? Ellenőrizze le

Úgy gondolja, helyesen ül a kormánynál? Ellenőrizze le

Zseniális reklámban alázza a Brexitet Cantona

Zseniális reklámban alázza a Brexitet Cantona

Van ám nagyobb is az Ausztráliánál talált holdhalnál, ez például akkora, mint két ember – videó

Van ám nagyobb is az Ausztráliánál talált holdhalnál, ez például akkora, mint két ember – videó

Tihanyba is bevackoltak a kormányközeli üzletemberek

Tihanyba is bevackoltak a kormányközeli üzletemberek

Több pénz reményében csúsztatják a kivitelezést az ingatlanfejlesztők

Több pénz reményében csúsztatják a kivitelezést az ingatlanfejlesztők

Révész: Kényszerházasság

Révész: Kényszerházasság