szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalásához egy kis parlamenti statisztika: Orbán a szavazások 75 százalékáról hiányzott, ezzel ő az első a távolmaradók listáján. Felszólalásokban azonban elég aktív volt, elsődleges témája a bevándorlás és a terror.

Csak a felszólalásokban aktív Orbán Viktor miniszterelnök, ha a parlamenti munkáról van szó – derült ki a Policy Solutions elemzéséből, amelyet  a VS.hu mutatott be.

A felszólalási aktivitás tekintetében Orbán a 28. helyen áll a képviselők között, miniszterei közül csak Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője előzi meg őt. Orbán az elmúlt két évben 170-szer szólalt föl az Országgyűlésben. Mint arról beszámoltunk, hétfőn is fel fog: az ő napirend előttije indítja majd hamarosan az őszi ülésszakot.

Orbán felszólalásainak nagy többsége írásbeli kérdésre, interpellációra adott válasz, ezt néhány napirend előtti beszéd egészíti ki. Ezekkel sem szórja meg a népet túl gyakran, rendszerint a parlamenti ülésszakok kezdetén él ezzel a lehetőséggel. A beszédek témája jellemzően a bevándorlás és a menekültkérdés. Emlékezetes például a párizsi terrortámadás után elmondott "Európát megtámadták" című beszéd. Olyan napirend előtti beszéd, ami nem migráns- és terrortémájú volt, csak a 2014-es önkormányzati választások után hangzott el a miniszterelnök szájából.

Orbán: A kvóta szétteríti a terrorizmust

Az Európai Uniót megtámadták, és mi is veszélyben vagyunk - ezzel kezdte hétfői napirend előtti felszólalást Orbán Viktor a parlamentben. Hagsúlyosan a menekültek és a terroristák közötti összefüggéseket feszegette, nekiment a kvótarendszernek, majd kifejtette: szerinte új Európát kell építeni, ehhez meg kell védeni a külső határokat, a kultúránkat, a gazdasági érdekeinket, meg kell adni az embreknek azt a jogot, hogy befolyásolhassák az eseményeket.

Parlamenti vitákban 2014 óta egyáltalán nem vett részt a miniszterelnök, a szavazások 75 százalékán nem volt ott. A 25 százalékos részvétel nemcsak a kormánytagok körében, hanem a teljes parlamenti listán a legalacsonyabb mutató, tehát a 2014-2018-as ciklus első felében Orbán Viktor volt a legtöbbet hiányzó parlamenti képviselő.

Orbán Viktornál a kormányzati feladatok szorították szinte teljesen háttérbe a munkát – olvasható az elemzésben. Ám a Fidesz- és a KDNP-frakcióban olyan szigorú a fegyelem, hogy a kormánypárti képviselők ellensúlyozzák a főnök hiányát.

Orbán Viktornak az elmúlt két évben egyetlen nem önálló indítványa sem volt, önállóból pedig három fűződik a nevéhez – ezzel Szijjártó Péter külgazdasági és külügy-, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszer mellé került a statisztikában.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler Miklós összerakná Hunyadi Mátyás csontjait

Kásler Miklós összerakná Hunyadi Mátyás csontjait

Meghosszabbítaná a kollektív szerződést a Dunaferr vezetése

Meghosszabbítaná a kollektív szerződést a Dunaferr vezetése

Labrisz: Jelentsék az összes megtévesztő mesét a fogyasztóvédelemnek

Labrisz: Jelentsék az összes megtévesztő mesét a fogyasztóvédelemnek