szerző:
hvg.hu

Nem túl sikeres a rendőrség, ha robbantásos merénylet elkövetőjét kell kézre kerítenie: a 90-es évek alvilági leszámolásainak – vagy jelzéseinek – többsége homályban van, mint ahogy nem találják azt az elkövetőt sem, aki két éve egy banknál robbantott. Pedig 135 nyomozót állítottak az ügyre. A rendszerváltás óta több tucat támadásról tudni.

A rendszerváltás előtt nem sokkal, 1989. február 17-én felrobbant egy bomba a piros metrón, az Astoria és a Deák Ferenc tér között. Csodával határos módon senki sem sérült meg. A metróban 100 ember utazott, a házi készítésű csőbomba a hátsó peronon robbant fel, átszakította a kocsi tetejét. A metró személyzete hallotta a robbanást és sejtette, hogy valami baj van, mégsem állt meg az alagútban, hanem bevitte a szerelvényt a Deák téri állomásra, csak ott nyitották ki az ajtókat. A történetet később a fődiszpécser mesélte így, aki szerint ellenkező esetben tömegpánik tört volna ki. A metrós robbantót azóta sem kapták el.

A rendszerváltás utáni első merényletet a Ferihegyi gyorsforgalmin követték el, 1991. december 23-án. A támadás a Szovjetunióból kivándorló zsidók ellen irányult, de szerencsére elvétették a célt, a rendőri biztosítással közlekedő autóbusz már elment az út mellé helyezett pokolgép mellett, mikor az működésbe lépett. A robbanás ereje nekilökte a konvojt záró rendőrautót a busznak, mindkét jármű kigyulladt. Mindenki ki tudott menekülni az égő járművektől, a rendőrök súlyos égési sérüléseket szenvedtek. A buszban utazók közül négyen sérültek meg könnyebben. A merénylők elmenekültek, de nyolc évvel később, 1999. szeptember 15-én elkapták őket Bécsben, mikor egy bank körül ólálkodtak. A fegyvert rántó Horst Ludwig Meyert agyonlőtték, míg Andrea Martina Klumpot más ügyben ítélték el, a ferihegyi robbantással csak 2001-ben hozták kapcsolatba, és végül 12 évet kapott.

Horst Ludwig Meyer holtteste
©

A középiskolás ketchupos robbantó

Négy merénylet is történt 1994 nyarán, az első Szegeden, ahol egy idős nő a Rókus templom kapujában talált műanyag zacskót a buszmegálló kukájába dobta, a zacskó felrobbant, egy nő súlyosan megsérült. Pár nappal később a Parlament 19-es kapujánál, majd a Halászbástyánál is robbantottak. Utóbbi kettőnél nem sérült meg senki, csak anyagi kár keletkezett. Akkoriban azt gyanították, a három eset összefügghet, de az elkövetőket nem találták meg, ahogyan a magyarországi robbantások jelentős hányadának elkövetőit sem. Ugyanabban az évben egy szeptemberi hajnalon Balatonlellén egy diszkó bejáratát robbantották fel sörétes kézigránáttal, de nem sérült meg senki, és kiderült, hogy a robbantást a konkurens szórakozóhely vezetője által felbérelt emberek követték el.

1995-ben egy támadás volt, szenteste, Szegeden, ahol az egyik római katolikus templom ablakán dobtak be gyúlékony anyaggal töltött palackot. Ezt az elkövetőt sem találták meg.

1996-ban Piliscsabán robbantottak egy Volánbuszon, három utas súlyosan, egy ember könnyebben sérült meg, azt megelőzően pedig egy esztergomi üzletben találtak egy robbanószerrel töltött ketchupos flakont, és kiderült, hogy a két eset összefügg. A rendőrség egy 17 éves diákot fogott el, aki beismerő vallomást tett. 14 évre ítélték, azóta már kiszabadult.

Budapesten októberben és decemberben robbantottak: a Wesselényi utcában a zsinagóga közelében felrobbant egy szemetes, a Rákóczi úti Patyolatnál pedig egy poroltóból, házilag készített csőbomba. Az elkövetők homályban maradtak.

1997-ben pártszékházakat támadtak meg, két MSZP-s és egy SZDSZ-es irodánál robbantottak, illetve utóbbi előtt csak robbantottak volna, ott két percccel az élesedés előtt hatástalanították a szerkezetet.

Maffialeszámolások

„Ami ma Magyarországon van, az nem közbiztonság” – mondta Horn Gyula miniszterelnök 1998 februárjában, a Fenyő-gyilkosság után, mire Kuncze Gábor akkori belügyminiszter igen berágott. Pedig a leszámolások java még csak ezt követően történt: abban az évben 28 robbantás történt. Továbbra is célpontban maradtak pártszékházak, ám szintet léptek a merénylők: Torgyán József kisgazda pártelnök házánál és Szájer József Fidesz-alelnök – amúgy általa nem lakott – lakásánál  is robbantottak. Senki sem sérült meg. Az SZDSZ-es Kecskés Ákos képviselőjelölt kukája is felrobbant. Az biztosnak tűnt, hogy a Torgyán és Szájer házánál használt bomba töltete megegyezett. Az elkövetőket nem kapták el.

Abban az évben kezdődtek a különböző leszámolások is – részletes lista itt –, presszókat, bárokat, szórakozóhelyeket ért támadás. A darabra sok támadásban viszonylag kevés ember sérült meg – olykor vétlen járókelők is –, zömmel autókat vagy adott esetben üres épületeket robbantottak fel.

És jött az eddigi legtöbb halálos áldozatot követelő merénylet, az Aranykéz utcai robbantás. Július 2-án egy ott parkoló Polski Fiat alatt nagy erejű pokolgép robbant, 4 ember meghalt, több mint 20 ember megsérült. A merénylet célpontja és egyik áldozata Boros Tamás vállalkozó volt. Az elkövetéssel már akkor meggyanúsították Jozef Rohácot és szlovák társait. Rohácot végül idén március végén ítélték el jogerősen életfogytiglan tartó börtönbüntetésre – más bűncselekmények miatt is –, a felbujtó Portik Tamás 13 évet kapott.

©

1998. augusztus 18-án menet közben robbant fel egy Porsche a dél-budai tehermentesítő úton. A kocsi vezetője, egy százhalombattai vállalkozó életveszélyes sérüléseket szenvedett. Ezt a támadást a Koszi-klánhoz kötötték, a bűnszervezet tagjai összesen 260 évet kaptak a különböző bűncselekmények – köztük ezen támadás – miatt, 2012-ben.

Az alvilági – feltételezhetően az olajügyekhez is tartozó – leszámolások a következő években is folytatódtak. 1999-ben 12, 2000-ben 7, 2001-ben 5 robbantás volt összesen. A 2001-es, Dembinszky utcai támadásban egy 48 éves férfi meghalt, 21 éves élettársa súlyos sérüléseket szenvedett. A férfit távirányításos bombával ölték meg, lapinformációk szerint a felrobbantott férfi az 1999. április 12-én, Tahitótfaluban megölt Seres Zoltán üzleti-baráti köréhez tartozott.

Jöttek a Magyarok Nyilai

2002-ben egy kertbe dobtak csak gránátot, a következő években 2-2 robbantás volt, az egyik véletlenül történt. A Nyugati téren a villamoson robbant fel egy fiatalember hátizsákja, a házi készítésű robbanóanyagot állítása szerint saját védelmében hurcolta magával. Feltáró vallomását itt olvashatja. Az esetnek két súlyos és hat könnyebb sérültje volt. 2004-ben nem jogerősen 2,5 év börtönre ítélték, a per folytatásáról nincs hír.

Folytatódott a politikusok háza elleni támadás: az SZDSZ akkor elnöke, Kóka János épülő házára dobtak Molotov-koktélt 2007. december 15-én, ami miatt kisebb tűz ütött ki. A biztonsági őr észrevette a támadást, a tüzet eloltotta. Ezt, illetve további támadásokat a Budaházy György vezette Magyarok Nyilaihoz kötötte az ügyészség, Budaházyt és társait nemrég ítélte el a bíróság. Kóka háza mellett Hiller István akkor oktatási miniszter házánál, Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő miniszer vidéki otthonánál, pártirodáknál is robbantottak Molotov-koktélt, hozzájuk kötötték az egyik bankautomata elleni támadást is, de ők támadtak meg egy jegyirodát és egy melegbárt is. Ezek a támadások terrorcselekménynek minősültek az ügyészség szerint, Budaházy 13 évet kapott, nem jogerősen.

Tatárszentgyörgy, 2009
©

Az utolsó előtti támadás

2014 januárjában a budapesti Lehel utcai bankfióknál robbantott egy máig ismeretlen elkövető. Hiába állítottak rá 135 nyomozót az ügyre, hiába voltak kamerafelvételek a motoros elkövetőről, még az sem derült ki, hogy az illető egyáltalán mit akart.

A rendszerváltás éveitől máig elkövetett robbantásos támadások jelentős részénél az elkövetőt nem találták meg. Terrorcselekménynek csak a Ferihegyi úti buszrobbantást és a Budaházyék által elkövetett támadássorozatot minősítették, egyelőre ezzel a mostani, Teréz körúti robbantás esetében is várnak, miközben azt azért hozzáteszik, hogy ahol bombával robbantanak egy városban, ott beszélhetünk terrorakcióról. A rendőrség munkáját most az segítheti, hogy a robbantás egy teljesen bekamerázott, forgalmas városrészen történt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A fiatalok között 10 százalékon a Momentum

A fiatalok között 10 százalékon a Momentum

Az MLSZ zártkapus mérkőzésre, és 1 millió forintos büntetésre ítélte az Újpestet

Az MLSZ zártkapus mérkőzésre, és 1 millió forintos büntetésre ítélte az Újpestet

Fegyelmi eljárás indul a debreceni egyetem igazságügyi orvosszakértői ellen

Fegyelmi eljárás indul a debreceni egyetem igazságügyi orvosszakértői ellen

Kis magyar alternatív valóság: mit tehetünk, ha az állam csak rombolja az iskolát?

Kis magyar alternatív valóság: mit tehetünk, ha az állam csak rombolja az iskolát?

Pintér szerint nem voltak túlzóan erőszakosak a rendőrök a tüntetőkkel szemben

Pintér szerint nem voltak túlzóan erőszakosak a rendőrök a tüntetőkkel szemben

Tovább görög a tiltakozás: határátkelőt blokkol az MSZP-s politikus

Tovább görög a tiltakozás: határátkelőt blokkol az MSZP-s politikus