szerző:
Csikász Brigitta

Két dolog vezethette volna nyomra a rendőröket a januári Lehel úti bankrobbantás ügyében az eltelt nyolc hónapban: a motor és a bomba. A jelek szerint egyikkel sem jártak sikerrel, és mostanáig nem akadtak rá a tettesre. Azt sem tudni, pénzt akart-e szerezni a robbantó, vagy hogy a bankellenes hangulat miatt szánta el magát a bomba aktiválására. Az utóbbi esélyesebb, de valószínű, hogy mostanság nem fog kiderülni, így volt-e.

Még nem függesztették fel az év elején történt bankrobbantás elkövetőjének előkerítésére indított nyomozást, de egyre kevesebb a remény arra, hogy a tettest megtalálják és kiderül az is, mi motiválta a Budapest frekventált részén végrehajtott detonációt.

Ennek érdekében:

- 135 nyomozót állítottak az ügyre a rendőrség kiemelt egységénél, a Nemzeti Nyomozó Irodánál,
- biztonsági és térfigyelő kamerák felvételeinek ezreit foglalták le,
- a tett indítékaként hat verziót vizsgáltak, köztük a bankok elleni bosszút és a pénzszerzés lehetőségét is,
- több száz fős vidéki akciót tartottak, amelyek során ingatlanok százait vizsgálták át,
- motorosokat, motoros egyesületeket ellenőriztek,
- terepmotorosokat figyeltek meg,
- bankok elleni "támadások" – ügyféli üvöltözések, fenyegetőzések – ügyét vették elő,
- bevették a nyomozásba a titkosszolgálatot.

A robbantás napja és a meginduló nyomozás

A Lehel úti CIB-fiókot január 13-án hajnali négykor robbanás rázta meg, a detonációban a szomszédban lévő Budapest Bank épülete is megsérült. A bankok és a térfigyelő rendszer kameráinak felvételein az látszott, ahogy egy fekete ruhás motoros hajt az épület elé. Miután leszállt a motorról, letett egy csomagot az épületnél, majd a járműre visszaszállva, sietve távozott. Néhány perccel később élesedett a bomba, amelynek robbanóanyagáról később a sajtóban az jelent meg, hogy ipari TNT volt, és a tettes gyújtózsinórral hozta azt működésbe. A társasház szerkezetében – melynek aljában a pénzintézet található – körülbelül 25 millió forint kár keletkezett, a lakásokban pedig további 1,5 millió.

Ezzel jött a bankrobbantó
©

A rendőrség – a térfigyelő kamerák által rögzített felvételeket is közreadva – azt közölte, hogy a fekete motoros dzsekis, bukósisakos, sötét kezes-lábast viselő, 180-185 centiméter magas robbantó egy tarka, „cross enduro jellegű”, rendszám nélküli, 150-170 cm³-es, robogónál nagyobb méretű motorkerékpárral hajtott el a helyszínről. A rendőrök a CIB Bank kamerája által rögzített felvételeken a bankrobbantó mögött látható alakot beazonosították. A 64 éves budapesti férfi bekerült a tanúvédelmi programba.

Ugyanakkor a kiszivárgott rendőrségi információk szerint a védett tanú nem tudott részletes személyleírást adni a bankrobbantóról, csak a hangtónusát és a ruházatát tudta leírni. Még a férfi magasságát is csak bizonytalanul tudta megbecsülni. A motoros öltözékén és járművén kívül nem tudhatott mást elmondani, mint, ami a felvételeken látszik. Az ORFK a tettes megtalálása érdekében tízmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel. Az ügyre a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársait, mintegy 135 nyomozót állítottak rá.

Rendőrségi erőfeszítések

Az egyik legfontosabb kérdés, a tettes indítéka volt, amivel kapcsolatban hat verziót is vizsgált a rendőrség. Az egyik az volt, hogy a tettes a bankautomatára utazott, aminek ellentmondott hogy a pénzt otthagyta. Azt is megállapították, hogy a bűncselekmény nem emberi élet kioltására vagy személyi sérülés okozására irányult.

Bő egy hónap alatt 596 bejelentés érkezett a bankrobbantással kapcsolatban létrehozott zöldszámra.A bejelentések alapján vonult ki január 19-én Ürömre több száz rendőr adatgyűjtést végezni. Egy volt rendőr akkor a hvg.hu-nak úgy vélekedett, ilyen nagy létszámú csoportot akkor vetnek rá egy ügyre, ha nincs sok konkrétum, és minél gyorsabban össze kellene gyűjteni azokat. A Pest megyei településen tartott kutatáson kívül még három helyszínen néztek szét a NNI munkatársai nagyobb erőkkel. Ezek között volt Göd, ahol a bejelentő a szomszédját keverte gyanúba, mert közel egy hete már nem látta, és akinek egy ugyanolyan fehér motorja volt, mint amilyen a Lehel úti bankrobbantáskor készült videofelvételen is látható.

A tettest egyébként motoros futárok között is keresték, sőt ellenőrizték a motoros egyesületeket, illetve sportklubokat. A Velvet egyébként úgy értesült, hogy ezek sem jártak eredménnyel amelyhez hozzájárulhatott az is, hogy a szakértők nem tudnak megegyezni abban, hogy pontosan milyen motorkerékpárt használt a robbantó, valamint, hogy azt sem lehetett tudni, hogy a tettes hol hagyta el a várost, így azt sem, hol kellene keresniük.

Ideges banki ügyfél és telefonon fenyegetőző

A motor keresése és a motorosok ellenőrzése után bankok, illetve banki alkalmazottak elleni verbális vagy fizikai támadásokról szóló ügyeket vizsgálták ki: ezek között voltak kisebb atrocitások, mint amikor egy ügyfél üvöltözött az alkalmazottal, vagy olyan, amikor a kirakatot törték be. De például azt az az ügyet is átnézték, amikor egy férfi idén február 12-én hat hónap börtönt kapott két évre felfüggesztve, miután többször azzal fenyegetőzött telefonon, hogy bomba robban több bankban is.

Az utolsó hírek egyike volt az, hogy április elejéig mintegy hatszáz bejelentés futott be az ügyre létrehozott zöldszámra, vagyis a február végén közölt bejelentések után elmaradtak a lakossági közlések. Emellett tavasszal jelent még meg az a fejlemény, hogy kihallgattak egy családot, amely azt követően került képbe, hogy a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége levelet kapott, amiről a szervezet vezetője, Éliás Ádám meg volt győződve, hogy a bankrobbantótól érkezett, aki magát az Őrsereg tagjának nevezte meg.

Azóta újabb, érdemi információk az ügyre vonatkozóan nem derültek ki, az erről szóló hírek és információk elhaltak. A hvg.hu rendőrségi forrásai szerint a nyomozó csoport száma is megcsappant; az odavezényelt emberek nagy része visszatérhetett régi ügyeihez és feladataihoz. Egy parancsnok elmondása szerint a bankrobbantás nyomozásának jelenlegi állásáról a szervezeten belül is nagy a csönd, ami arra utal, hogy befulladtak az üggyel.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatától szerettük volna megtudni, hogy áll a nyomozás, de megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig nem reagáltak. A rendőrök munkája felett felügyeletet ellátó Fővárosi Főügyészség szóvivője, Bagoly Bettina a hvg.hu-val annyit közölt, hogy a nyomozás jelenlegi határideje november 7.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Cs. B. Itthon

Sötétben tapogatózik a rendőrség a bankrobbantás ügyében

Először legendaként kezelte a rendőrség, hogy a történteknek volt hajléktalanként élő szemtanúja, aztán később maga ismerte be, hogy az ügyben tanúvédelmi programba vettek egy 64 éves férfit. Erőltetik azt a verziót, hogy a tettes a bankautomatára utazott, miközben a pénzt otthagyta. A rendőrség terel és nagy erőkkel sem jut egyről a kettőre. Átnéztük, mi is történt az elmúlt tizenegy napban a Lehel úti bankrobbantás ügyében.

hvg.hu Itthon

Lassan kihűl a forrónyom a bankrobbantás ügyében

Ahogy telik az idő a Lehel úti bankrobbantás óta, úgy lesz egyre sziszifuszibb az a munka, amit a rendőröknek a tettes és az esetleges megrendelő előkerítésére el kell végezniük. Ráadásul a lakossági bejelentések száma is csökken: az utóbbi tíz napban már csak 14 információt osztottak meg a nyomozókkal. A rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva semmit sem közöl arról, vannak-e fejlemények.

Táblát döntött, majd kigyulladt a kocsija egy ittas autósnak

Táblát döntött, majd kigyulladt a kocsija egy ittas autósnak

Így is lehet: ehető pohárban érkezik a kávé az egyik légitársaságnál

Így is lehet: ehető pohárban érkezik a kávé az egyik légitársaságnál

Magyar kutatók segíthetnek a zikavírus elleni harcban

Magyar kutatók segíthetnek a zikavírus elleni harcban

Adventi mesenaptár – december 10.

Adventi mesenaptár – december 10.

Han Soloval árulnak egy Opel Merivát Kispesten

Han Soloval árulnak egy Opel Merivát Kispesten

Meghalt az ember, aki elterjesztette a jeges vödrös kihívást

Meghalt az ember, aki elterjesztette a jeges vödrös kihívást