Balavány György
Balavány György

Nulla, pára, semmi se.

Az október 2-népszavazás, mint tudjuk,  a 2013. évi CCXXXVIII. törvény 31. § (1) értelmében érvénytelen és eredménytelen. A népszavazás mint ugyancsak tudjuk, akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele – nagyjából négymillió szavazásra jogosult – érvényesen voksolt, és akkor eredményes, ha az érvényesen (vagyis megfelelő számban) szavazóválasztópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott, lásd pl. itt.

Természetesen: egy érvénytelen népszavazásnak az eredménye is érvénytelen. Vagyis: tökéletesen mindegy, hogy hányan szavaztak erre vagy arra, nem lehet rá apellálva semmiféle törvényt hozni, ha  a részvétel nem érte el az érvényességi küszöböt.

Végképp megszűnik a jogállam, ha egy jogilag érvénytelen népszavazást a hatalom politikailag érvényesnek tekint. Ez a szétválasztás (jogi vs. politikai) hamis. A politikai cselekvés alapja egy jogállamban az, hogy a nép, jogi úton, közhatalmat ruház a képviselőire. Ennek hogyanját szabályozza a törvény, amelynek értelmében, ceterum censeo, az október 2-i szavazási eredmény nulla, pára, lepkefing.

Ez ellen nem segít a szómágia, a ráolvasás. Igaz, e a trükköt gyakran alkalmazza a kormány, pl. a gyermekszegénységgel kapcsolatos vitákra a miniszterelnök azzal tett pontot, hogy kimondta a szájával, miszerint gyermekszegénység nem létezik.

Mármost egy vitát  le lehet ezzel zárni, de a gyermekszegénységet ezzel nem lehet megszüntetni. A választók támogatását sem lehet azzal megszerezni, hogy azt mondjátok, kedves kormány, hogy a tiétek. Mert nem a tiétek. A választók többsége távol maradt, és nem azért, mert nem ért rá, vagy ráruházta volna a választás jogát azokra, akik elmentek (milyen hülyeség már ez?) hanem azért, mert nem akart részt venni ezen a népszavazáson.

A népszavazási törvényben az érvényességi küszöb intézménye pont azt szavatolja, hogy  a távolmaradásnak – amikor a választó nem akar pl. egy hülye kérdésre válaszolni – is legyen jogi következménye, jelesül az érvénytelenség. Ennek egy normális országban egyetlen politikai következménye lehetne. Beismerni a bukást, és a menekültek helyett új mumus után nézni.

De ez nem normális ország, tehát – most még – úgyis azt csináltok, amit akartok. Amikor leírtam néhány bekezdéssel feljebb a mondatot, hogy „végképp megszűnik a jogállam”, azt ugyanazzal a rezignációval tettem, mint manapság sok mindent. Megszűnik. Tudjuk. Ezt is tudjuk. No de tudtuk már akkor is, mikor 15 milliárddal több volt a kasszában. (Ami persze nem relatíve nem sok, hiszen a gyerekszegénység felszámolásához csupán négyszer ennyi kellene, a stadionokra meg valóban négyszer ennyit költöttetek.

Az ember közel jár ahhoz, hogy legyintsen az egészre.

De attól még: minél hangosabban ordítjátok, hogy nyertetek, annál világosabb, hogy mekkorát, de mekkorát buktatok.

Sajnálom.

Illetve nem.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!