szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfőig 774 állampolgári bejelentés érkezett a hatóságokhoz, valamint 53 fotót és videót töltöttek fel a police.hu-ról is elérhető oldalra a Teréz körúti robbantással kapcsolatban – közölte keddi számában a Magyar Idők.

Nem fejeződött be azon térfigyelő kamerák szeptember 24-én készült felvételeinek az elemzése, amelyek rögzíthették a robbantó mozgását – közölte a Magyar Idők.

A lap szerint ennek az az oka, hogy folyamatosan nő az a terület, amelyet a merénylő valódi vagy lehetséges útvonalaként azonosítanak, és ezzel további felvételeket kell átnézniük a rendőröknek, ám a viszonylagos lassúság fő oka a szakértők szerint a kamerarendszerek elavultsága.

A beszámoló szerint az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága múlt heti zárt ülésén is beszélhettek a kamerák elavultságáról, hiszen utána Molnár Zsolt (MSZP) bizottsági elnök azt javasolta, hogy a jövőben költségvetési forrást különítsenek el a térfigyelő rendszerek korszerűsítésére, ami megkönnyíti a nyomozást a hasonló esetekben.

Orosz Ferenc adatvédelmi és biztonságtechnikai szaktanácsadó elmondta, hogy Magyarországon 140 ezer térfigyelő kamera üzemelhet, ebből mintegy 40 ezer Budapesten. Ezeknek csak egy részét működteti a rendőrség vagy valamely más hatóság, ezek általában korszerűek. A többi önkormányzati rendszer, illetve magáncégek, pénzintézetek, üzletek térfigyelő rendszerei, amelyek döntően elavultak, csak az alapfunkciónak felelnek meg; rögzítik és tárolják a történteket.

Kincs István, az Őrmester vagyonvédelmi cég elnöke szerint a térfigyelő rendszerek többsége valóban csak az alapot tudja. A térfigyelő kamerák nem videofelvételt készítenek, hanem fotókat, ráadásul az elavult rendszerek nehezen visszanézhetők. Keresni csak úgy lehet bennük, hogy egyenként végignézik az adott időszakban készült fotókat, ez a cégvezető szerint óriási időpocséklás, és lassítja a nyomozást.

Ezzel szemben az intelligens rendszerek csak egy felvételt készítenek percenként, ha nem történik semmi a megfigyelt területen, a visszakeresést pedig egy egyszerű számítógépes program biztosítja. A kereső, például egy nyomozó csak megadja a vizsgálandó időkeretet, és a program azonnal kiadja azokat a felvételeket, amelyek információt adhatnak a nyomozás szempontjából – magyarázta a szakértő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez az őrült youtuber igazi motorral ad rezgést a játéknak, majdnem szétesik tőle az asztala

Ez az őrült youtuber igazi motorral ad rezgést a játéknak, majdnem szétesik tőle az asztala

Megszűnik a POSZT

Megszűnik a POSZT

87 ezer család kaphat támogatást napelemes rendszerekre

87 ezer család kaphat támogatást napelemes rendszerekre