szerző:
HVG

Miért nem diktatúra Magyarország, viszont miért egyértelmű, hogy autokratikus hatalom kormányoz?

Kornai János szerint az autokratikussá vált Magyarország mellett Lengyelország is autokrácia felé halad, miközben Közép- és Délkelet-Európa többi posztszocialista országában is fenyeget a demokrácia feladásának a veszélye.

A Harvard és a Corvinus professor emeritusa a friss HVG-ben megjelent interjújában elmondja: Magyarország autokratikus korszaka azzal indult, hogy Orbán Viktor deklarálta, hogy tíz-húsz évre be akarja magát betonozni.

©

A professzor még egy kis értelmező szótárt is készített arról, hogy mit ért az autokrácia, diktatúra és demokrácia fogalmakon. A diktatúra például már jogilag is felszámolja a többpártrendszert, vagyis az ellenzék ott nem gyenge, hanem nulla. És az autokráciában nem jutnak el a megfélemlítés olyan szintjére, mint a kínvallatás vagy a tömeges kivégzés, ellentétben a diktatúrával, viszont éppen emiatt lehetséges, hogy például Törökország a szemünk előtt alakul majd át diktatúrává.

Az illiberális demokrácia fogalmáról a professzor azt mondja, olyan mint az ateista pap, vagyis szerinte minden demokrácia liberális.

A Kornai Jánossal készült interjút teljes egészében elolvashatják a friss HVG-ben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!