szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Magyar Tudományos Akadémiától, annak elnökétől várnak mielőbbi lépéseket a Magyarországon végbemenő antidemokratikus lépések miatt vészharangot kongató tudósok, MTA-tagok.

Néhány nappal azután, hogy a hvg.hu megírta, az Orbán-kormány politikája miatt Thomas Jovin biológus és Hernád István Róbert pszichológiaprofesszor lemond a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagságáról, most csaknem harminc tudós (az MTA rendes tagja, illetve doktora) fordult levélben Lovász László elnökhöz. Aggodalmukat fejezték ki a Magyarországon végbemenő "antidemokratikus" folyamatok, különösen a sajtószabadság veszélyeztetése miatt. Kitérnek további súlyos ügyekre, és mint fogalmaznak: fontosnak tartják, hogy a Magyar Tudományos Akadémia mint a hazai értelmiség egyik kiemelkedő képviselője és fóruma, részt vegyen ezeknek az össztársadalmi jelentőségű kérdéseknek a feltárásában és érdemi vita szervezésében.

Egyben arra kérték az elnököt, hogy az MTA vezetése mielőbb tárgyalja meg ezen kérdéseket és kötelezze el magát a mellett, hogy e kérdésekről tudományos feltárómunkát és vitasorozatot kezdeményezzen.

Az alábbiakban egészében olvasható a levél, illetve az aláírók névsora.

"Tisztelt Elnök Úr

E levél aláírói, a Magyar Tudományos Akadémia különböző világnézetű és szakmai érdeklődésű tagjai és doktorai, aggodalmunkat fejezzük ki a Magyarországon az utóbbi néhány évben végbemenő antidemokratikus folyamatok, különösen a sajtószabadság veszélyeztetése miatt. Igen károsnak tartjuk az Alkotmány olyan módosításait, amelyek csökkentik a demokratikus államokra jellemző fékek és ellensúlyok szerepét, és a menekültválságot felhasználva idegengyűlöletet ébresztenek. Az oktatás, kutatás és az egészségügy súlyos válsága mellett különösen aggályosnak tartjuk a közmédiumok államosítását, kormányszócsőként történő használatát, és a meglévő független sajtóorgánumok felszámolását, így előbb az Origo átalakítását, majd a napokban a Népszabadság bezárását.

Fontosnak tartjuk, hogy a Magyar Tudományos Akadémia mint a hazai értelmiség egyik kiemelkedő képviselője és fóruma, részt vegyen ezeknek az össztársadalmi jelentőségű kérdéseknek a feltárásában és érdemi vita szervezésében. Aggodalmunkat különös súllyal támasztják alá azok a levelek, amelyeket az elmúlt napokban az MTA külső és tiszteleti tagjai Elnök úr részére juttattak el. A felvetett kérdések jelentőségét mutatják, hogy ezen köztiszteletben álló és hazánk sorsáért aggódó tudósok, hiányolva a magyar Akadémia megfelelő szerepvállalását, lemondtak akadémiai tagságukról.

Tisztelettel kérjük Elnök urat, hogy az MTA vezetése mielőbb tárgyalja meg ezen kérdéseket és kötelezze el magát a mellett, hogy a magyar társadalom fent említett égető kérdéseiről tudományos feltárómunkát és vitasorozatot kezdeményez. Mivel levelünk fontos közügyeket érint, ezért azt egyidejűleg nyilvánosságra hozzuk - olvasható a hvg.hu-nak eljuttatott dokumentumban.

Tisztelettel (az aláírók névsorban):

 • Ács Pál, irodalomtörténész, az MTA doktora
 • Bazsa György, fiziko-kémikus, az MTA doktora,
 • Csányi Vilmos, etológus, az MTA rendes tagja
 • Erdélyi Ágnes, filozófus, az MTA doktora,
 • Erős Ferenc pszichológus, az MTA doktora
 • Falus András, biológus, az MTA rendes tagja
 • Ferge Zsuzsa, szociológus, az MTA rendes tagja
 • Györfi László, matematikus, az MTA rendes tagja
 • Jánossy András, fizikus, az MTA rendes tagja
 • Juhász István, matematikus, az MTA rendes tagja
 • Kardos Julianna, vegyész, az MTA doktora
 • Katona Gyula, matematikus, az MTA rendes tagja
 • Kertesi Gábor, közgazdász, az MTA doktora
 • Kertész János, fizikus, az MTA rendes tagja,
 • Kornai András, matematikus, nyelvész, az MTA doktora
 • Krausz Tamás, történész, az MTA doktora
 • Laki Mihály, közgazdász, az MTA doktora,
 • Mellár Tamás, közgazdász, az MTA doktora,
 • Nagy László, orvos-biológus, az MTA rendes tagja
 • Radnóti Sándor, esztéta, filozófus, az MTA doktora
 • Sali Attila, matematikus, az MTA doktora​
 • Sarkadi Balázs, orvos-biológus, az MTA rendes tagja,
 • Solymosi Frigyes, kémikus, az MTA rendes tagja
 • Somlai Péter, szociológus, az MTA doktora
 • Szalai Erzsébet, szociológus, az MTA doktora
 • Tóth Bálint, matematikus, az MTA doktora
 • Váradi András, biokémikus, az MTA doktora
 • Vicsek Tamás, fizikus, az MTA rendes tagja"

Az előzmények

A Buenos Aires-i születésű Thomas Jovin az MTA-elnöknek írt levelében azt írta: „én és sok kollégám a nemzetközi közösségben nagy megdöbbenéssel figyeljük a társadalmi szabadság és igazságosság pusztulását a jelenkori Magyarországon”. A másik kilépő, a budapesti születésű Hernád István Róbert október 8-i keltezésű levelében úgy fogalmazott: mivel nem Magyarországon él, nincs joga arról értekezni, mit is tehetnének az akadémia belső tagjai. Reméli ugyanakkor, hogy más külső tagok is felismerik majd történelmi felelősségüket ebben a helyzetben.

Hernád szerint az idő múlásával Orbán Viktor egyre mélyebbre viszi le az országot arcátlan, szégyenteljes pusztításával, és aki nyíltan nem száll szembe ezzel, az bűnrészesnek érezheti magát. Ő ezért döntött így, hogy október 8-i hatállyal lemond külső tagságáról.

Az MTA-t csütörtökön írásban arról kérdeztük, hogy mi a véleménye a két tudós döntéséről, mit jelentenek az ország tudományos presztizse szempontjából az ehhez hasonló az ügyek, illetve, hogy érkeznek-e politikai bírálatok az Akadémiához. Választ későbbre ígértek. Az MTA honlapja is megemlíti a két tudós lemondását, de annak okait nem részletezi. Azt írja: "a lemondásokkal kapcsolatban néhány napon belül részletes információkat olvashatnak."

Elegük lett Orbánból, lelép az MTA-ból két külföldi tudós

Vállalhatatlannak tartja az Orbán-kormány politikáját, intézkedéseit, ezért visszaadja a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagságát Thomas Jovin biológus, biofizikus emeritus. Ugyanilyen okból mondott le külső tagságáról Hernád István Róbert magyar származású pszichológiaprofesszor - derült ki a hvg.hu birtokába került dokumentumokból.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Döntött a közgyűlés Hódmezővásárhelyen: Fizetnie kell a Lázár-féle batidai vadászkastély tulajdonosainak

Döntött a közgyűlés Hódmezővásárhelyen: Fizetnie kell a Lázár-féle batidai vadászkastély tulajdonosainak

Tizenegy hónapja van a röszkei tranzitzónában egy iráni kisfiú

Tizenegy hónapja van a röszkei tranzitzónában egy iráni kisfiú

Egy új szoftver 2 perc alatt kideríti egy hírről, hogy igaz-e

Egy új szoftver 2 perc alatt kideríti egy hírről, hogy igaz-e

Kórházban gyógyulnak a megégett koalák – képek

Kórházban gyógyulnak a megégett koalák – képek

A Fidesz megüzente: az ellenzéknek kuss a neve

A Fidesz megüzente: az ellenzéknek kuss a neve

3,2 milliárd hamis felhasználói fiókot törölt a Facebook

3,2 milliárd hamis felhasználói fiókot törölt a Facebook