szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tavaly halottak napján a temetőbe vitt volna egy konyhakést egy férfi az autójában, de a rendőrök igazoltatták, átvizsgálták az autóját, majd meg is büntették ezért.

Tavaly november 1-jén egy késsel az autójában indult a fóti temetőbe a Magyar Helsinki Bizottság egyik ügyfele, akit ezért végül tízezer forintra bírságoltak a rendőrök, mondván a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt birtokolt közterületen – írja a Helsinki Figyelő blog.

A férfi azután fordult a szervezethez, hogy állítása szerint tavaly halottak napján egy 11,5 cm-es pengéjű konyhakést vitt magával a kocsija kesztyűtartójában, hogy a temetőben levághassa vele a virágok szárát, de útközben Újpesten a rendőrök megállították igazoltatni, majd minden indoklás nélkül átvizsgálták az autóját is, így találtak rá a konyhakésre is.

A három rendőr és a férfi által is aláírt jegyzőkönyv szerint a veszélyes konyhakés a zárt kesztyűtartóban volt, a rendőri jelentésben később viszont azt írták, hogy a kés a kézifék mellől került elő.

A férfi panasszal fordult a rendőrséghez, és feljelentést tett a nyomozó főügyészségnél, mert állítása szerint a rendőrök azt is felajánlották neki, hogy ha fizet nekik, akkor nem szondáztatják meg. 

Ennek ellenére szabálysértés miatt tízezer forintos bírságot szabtak ki rá, a bírságoló határozatot azonban a férfi megtámadta a bíróságon. Két hete a Pesti Központi Kerületi Bíróság azonban jogerősen úgy ítélkezett, hogy jogos volt a tízezres bírság, mert a bíró szerint semmi jelentősége nem lenne annak sem, ha a kés a kesztyűtartóból került volna elő, mert az nem volt kulcsra zárva, sőt, ha a becsomagolatlan kés a csomagtartóban lett volna, az is szabálysértés lett volna.

A bíróság álláspontját ráadásul a Budapesti Közrendvédelmi Ügyészség is osztja, amely szintén azt írta a férfinak, hogy értelmezésük szerint nem bír jelentőséggel, hogy a kesztyűtartóban vagy a kézifék mellett tartotta-e a kést, mert mindkettő a gépjármű belső terének számít.

A jelenlegi hatályos szabályozás szerint pedig tilos a közbiztonságra különösen veszélyes eszközt közterületen birtokolni, ebbe pedig beleértendő a közforgalmú közlekedési eszközök, vagyis a járművek belső terei is, a 8 cm-nél hosszabb pengéjű kés pedig már különösen veszélyes eszköznek minősül.

Elvileg rendeltetésszerűen munkavégzés, sport, hagyományőrző tevékenység, a vadászat vagy a szokásos életvitel körében használt eszközöket lehet közterületre vinni, illetve akkor is megengedett a dolog, ha az autóban más illetéktelen személy nem tud hozzáférni a veszélyes eszközhöz, ha be van csomagolva, szét van szedve, vagy zárt tárolóeszközben van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Perceken múlhatott két nő élete a leégett szentendrei Sparban

Perceken múlhatott két nő élete a leégett szentendrei Sparban

Az oroszok visszakérték, most mégis a magyarok vizsgálhatják be a szlovákoknak leszállított Szputnyik vakcinákat

Az oroszok visszakérték, most mégis a magyarok vizsgálhatják be a szlovákoknak leszállított Szputnyik vakcinákat

The New York Times: Sokkal több orosz halt meg koronavírusban, mint amennyit elismernek

The New York Times: Sokkal több orosz halt meg koronavírusban, mint amennyit elismernek