szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak 23 orvos volt idén fogékony a kormány milliós ajánlatára az üres háziorvosi praxisok betöltésével kapcsolatban.

Mindössze 23 orvos élt azzal a lehetőséggel, hogy többmilliós állami támogatásért elvállaljon egy tartósan betöltetlen háziorvosi praxist, miközben 280 ilyen van jelenleg az országban – írja a Magyar Nemzet.

A kormány ugyanis tavalyhoz hasonlóan az idén is meghirdette a pályázatot a tartósan (legalább fél éve) betöltetlen háziorvosi praxisok betöltésére – a nyertes orvosok nettó 6 és 10 millió forint közötti szabad felhasználású összeget kaphattak, sőt, akár a praxis megvásárlására is adhatott pénzt a kormány. A pályázati határidő néhány napja járt le.

A Magyar Nemzet azonban azt írja, az 500 milliós keretösszegből a 23 nyertes között az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) 170 milliót osztott szét, vagyis a pénznek is csak a 34 százalékát használták fel, és a tartósan betöltetlen praxisok 90 százaléka, 280 hely továbbra is betöltetlen marad. A lap azt írja, kilencen 6 milliót, heten 7 milliót, 1-1 orvos 8 és 9 milliót, öten pedig a maximális 10 millió forintot kapják – a támogatási összeg aszerint változik, hogy milyen régóta betöltetlen az elvállalt praxis, a maximális összeget olyan orvosok kapták, akik öt éve üres praxisokat vettek át.

A praxisvásárlásra adott pénzre már többen jelentkeztek, itt a 250 milliós keretből 209 milliót használtak fel, ezt 57 pályázó között osztották szét.

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Szövetségének elnöke alapnak azt mondta, teljesen elértéktelenedtek a háziorvosi praxisok, mert bár a piaci ár legalább 8 millió forint lenne egy kisebb praxisnál, főleg a maximálisan adható négymillió forintos állami támogatások árazzák be a praxisokat. Selmeczi szerint az is probléma, hogy a pályázatok szerint a betöltetlen praxisba beülő háziorvosoknak csak 4 évig kötelező ott maradnia ahhoz, hogy megkapják az állami támogatás, utána ők is otthagyhatják a praxist.

Ez is hiányszakma az egészségügyben - több százezer ember korai halálához vezet?

Alig jelentkeznek háziorvosi képzésre, így néhány éven belül 2200 praxis maradhat gazdátlan. Az állandó orvossal nem rendelkező helyek számában a gazdasági válság óta 90 százalékos emelkedést mutattak ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videót mutattak be Elon Muskék majmáról, amelyik gondolatokkal videojátékozik

Videót mutattak be Elon Muskék majmáról, amelyik gondolatokkal videojátékozik

A londoni taxisok sorban állva, autójukat kidíszítve búcsúznak Fülöp hercegtől

A londoni taxisok sorban állva, autójukat kidíszítve búcsúznak Fülöp hercegtől

Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?

Hogyan ismernek fel dolgokat az algoritmusok?