szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A választani tudó, biztos szavazók körében a januári 53-ról 46 százalékra csökkent a Fidesz támogatottsága - derült ki a HVG megbízásából készített Medián-felmérésből. Eközben 54-ről 60 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok. A kormánypárt népszerűségvesztésével egy időben a Jobbik, az MSZP és a DK is növelni tudta támogatottságát. Sőt a Jobbik elérte korábbi rekordját, a teljes népességben 16 százalék támogatja.

Az utóbbi hetek felfokozott politikai hangulata nem kedvez a kormány megítélésének – derül ki a Medián legfrissebb, februári felméréséből.

A Fidesz támogatottsága a teljes szavazókorú népesség körében január óta 34-ről 32 százalékra, a választani tudó „biztos” szavazókra szűkítve pedig 53-ról 46 százalékra csökkent. A kormánypárt népszerűségvesztésével egy időben a Jobbik, az MSZP és a DK is növelni tudta támogatottságát.

Sőt a Jobbik tábora a teljes népességben ismét 16 százalékosra nőtt (ezt a szintet eddig csak egyszer, tavaly májusban érte el), és a választani tudó „biztos” szavazók közül jelenleg minden negyedik a radikális jobboldalra voksolna.

©

Más pontokon is tetten érhető a Fideszbe vetett bizalom megingása. Egyetlen hónap alatt 54-ről 60 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint ma Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok. Ráadásul novemberben még a válaszadók 45 százaléka úgy gondolta, hogy az Orbán-kormány jó munkát végez, ám az elégedettek aránya mostanra 39 százalékra csökkent.

Eközben a Fidesz elutasítottsága három hónap alatt 35-ről 41 százalékra nőtt, és azok közül, akik emlékeik szerint 2014-ben a Fideszre szavaztak, minden tizedik ma már „semmiképp” nem választana így.

©

És bár kommunikációjában a kormány harcos álláspontot képvisel az Európai Unióval szemben, érdemes megjegyezni, hogy a lakosság döntő többsége (jelenleg 73 százaléka) továbbra is támogatja Magyarország EU-tagságát. Sőt az EU-pártiak aránya a Fidesz-szavazók körében még az országos átlagnál is magasabb, 78 százalék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!