Bihari Ádám
Bihari Ádám
Tetszett a cikk?

Elküldte a Népszabadság volt brüsszeli tudósítóját, Halmai Katalint a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan. Az újságíró szerint a sajtótájékoztatót követően visszahívták, azzal, hogy a miniszterelnök beszélni szeretne vele.

"Gyülekeztünk a brüsszeli uniós nagykövetség sajtótermében, amikor a követség sajtósa odajött, és azt mondta, a Berci azt üzeni, hogy menjek el" – mondta Halmai Katalin, a Népszabadság továbbra is akkreditált, szabadúszóként dolgozó újságírója a hvg.hu-nak.

Azt mondta, nagyon kellemetlen volt, hogy a sajtós a többi újságíró füle hallatára, mindenki előtt mondta, hogy elküldik, de szó nélkül elment. "Végül is, ha nagyon szigorúan vesszük, Népszabadság már nincs, bár nekem még van egy februárig érvényes EU-s regisztrációm" – mondja. Ráadásul a háttértájékoztatóra, ahonnan elküldték, még meghívót is kapott.

Az újságíró nem tud róla, hogy lett volna bármi előzménye az incidensnek, viszont az eset után csörgött a telefonja. "Hívtak, hogy vissza tudnék-e menni, mert a miniszterelnök beszélni szeretne velem" – mondta Halmai a hvg.hu-nak. A beszélgetésük magántermészetű volt, de annyit elárult, hogy szóba került a Népszabadság, és a magyar sajtó helyzete is.

A jelenlévők közül egyedül Nemes Gábor, a Klubrádió brüsszeli tudósítója tiltakozott. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke úgy reagált rá, hogy túl kicsi lenne a terem, ha minden blog szerzőjét meghívnák. "Erre megkérdeztem, hogy lát-e ön itt helyproblémát. A teremben alig voltak, nagyjából tíz újságíró és talán ugyanennyi tisztviselő, de rengeteg hely volt még" – mondta Nemes a hvg.hu-nak. A rádiós tudósító felvetette azt is, hogy legközelebb jobb lenne a Tanács épületében tartani a sajtótájékoztatókat, mert onnan legalább nem lehet kiküldeni újságírókat. Erre a miniszterelnök azt mondta, ez egy javaslat, amit meg kell fontolni. (Az esetről először az Index számolt be.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
 A 300 milliárdos állami pályázat kétharmadát az igénylők fél százaléka kapta

A 300 milliárdos állami pályázat kétharmadát az igénylők fél százaléka kapta

Pintér megígérte, hogy a Puskásba tervezett VIP-alagútról Stummer előtt fognak egyeztetni

Pintér megígérte, hogy a Puskásba tervezett VIP-alagútról Stummer előtt fognak egyeztetni

24.hu: 800 millióért foroghat krimi az őszödi beszédről

24.hu: 800 millióért foroghat krimi az őszödi beszédről