szerző:
hvg.hu

Lerohanták egy budapesti bevásárlóközpont négy gyorséttermét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai, hogy kiderítsék: megfelelő alapanyagból és a szabályoknak megfelelő módon állítják-e elő, illetve kezelik a sült burgonyát. Arra is kíváncsiak voltak, melyik a legfinomabb.

A szakemberek a helyszíni szemle során sehol sem találtak kirívó élelmiszer-biztonsági hibát, és mindenütt egységes szabályozottságot és fegyelmet tapasztaltak.

A sült burgonya készítésekor – írta a Nébih az ellenőrzésről szóló beszámolójában – kiemelt jelentőségű a sütőzsiradék minősége és felhasználásának módja, annak szabálytalan kezelése során ugyanis, például túlhevítés hatására, káros anyagok, úgynevezett poláros komponensek képződnek. A szakemberek ezért mintát vettek a sütőolajból mind a négy étteremben, s mint kiderült, azokkal sem volt gond: a laboratóriumi eredmények megfeleltek a vonatkozó rendeletben meghatározott határértéknek.

A sózásra is kitértek az ellenőrök, megállapítva, hogy a négyből három étteremben automatikusan megszórják sóval a krumplit, egy helyen pedig csak akkor, ha azt a vásárló kéri.

Azt is ki akarták deríteni a szakemberek, hogy melyik sült burgonya ízlik a legjobban a vásárlóknak, ezért kóstolást is tartottak. A laikus tesztelők a krumplik ízét, illatát, állagát, színét és alakját pontozták, aminek alapján a legkedveltebb a Burger King terméke lett, második a BelFrit, míg harmadik helyen a McDonald’s sült krumplija végzett. A sort a KFC terméke zárta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!