szerző:
hvg.hu

A rektor szerint mindig is jó kapcsolatuk volt a kormánnyal, Soros György és alapítványai pedig nem szólnak bele az egyetem működésébe.

Nyílt levélben reagált Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem (CEU) elnök-rektora a Figyelő cikkére, amelyben arról írtak, hogy a kormány a civilek és Soros György elleni kirohanásai után a szintén a Soros által fenntartott egyetemet, a CEU-t is el akarnák üldözni Budapestről. A lap szerint az intézményt a gender tanszék miatt különösen támadhatják, de a Fidesz-kormány már az új felsőoktatási törvényt is úgy fogalmazta meg először, hogy a CEU nem fért bele. Ezt végül átírták, de a Figyelő szerint az intézmény új támadásoknak lehet kitéve, de az is lehet, hogy a kormány egy ellen-CEU-t akar majd felállítani.

Ignatieff levelében azt írja, a CEU büszke arra, hogy 25 éve tagja a magyar felsőoktatási rendszernek, számos egyetemi programjuk rendelkezik magyar akkreditációval, a rektor a köztársasági elnöktől kapja kinevezését, a 20 százaléknyi magyar diák alkotja a CEU diákjainak legnagyobb nemzetiségi csoportját, a tanári kar 40 százaléka is magyar és közel 700 magyar munkavállalót alkalmaznak, miközben az egyetem közel 10 milliárd forintot fizet ki évente Magyarországon bér- és egyéb költségekre, adókra, társadalombiztosításra, egészségügyi hozzájárulásra, magyar beszállítóktól vásárolt termékekre és szolgáltatásokra. Bár a Figyelő cikkében azt írták, korábban az egyetem már elkezdett Bonnban új helyet keresni magának, Ignatieff kitér arra is, hogy Budapest 25 éve ad otthont az egyetemnek.

Nem vagyunk civil szervezet. Nem vagyunk politikai platform. Egyetem vagyunk, amely büszke az oktatására és a kutatásaira.

- írja a rektor, amely hozzáteszi, téves állítás az, hogy elvennék a forrásokat más intézmények elől, bár a CEU kutatói valóban sikeresek az Európai Uniós támogatások elnyerésében, ezek a források különben más országokba mennének.

"A CEU-n végzett oktatási és kutatási tevékenységek nem szorítják ki az állami finanszírozású egyetemeket semmilyen piacról, hanem hozzájárulnak a nemzeti kutatási és oktatási kapacitáshoz" - hangsúlyozza a rektor, aki emellett kitér arra is, hogy büszkék az OLIve programra, amely a magyar törvények alapján menedéket kapott menekültek számára nyújt oktatást.

Ignatieff kommentálja a Soroshoz fűződő kapcsolataikat is:

A Nyílt Társadalom Alapítvánnyal hosszú múltra visszatekintető kapcsolatunk van, nincs azonban semmilyen beleszólásunk az intézmény támogatási döntéseibe; kizárólag és függetlenül a saját felsőoktatási tevékenységünkre koncentrálunk. Az egyetemet Soros György alapította, és büszkék vagyunk arra, hogy egy magyar patriótával ápolhatunk kapcsolatot, de fenntartjuk a függetlenségünket, amely minden kiváló egyetem sajátja.

A rektor emellett tagadja azt is, hogy a kormány lépéseket fontolgatna a CEU ellen, mert szerinte több mint 25 éve működnek együtt minden magyar kormányzattal, a jelenlegit is beleértve. "Ennek a jó kapcsolatnak a fenntartására számítunk a jövőben is" - írja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brexit: a brit parlament elé vinnék az újabb népszavazás ügyét

Brexit: a brit parlament elé vinnék az újabb népszavazás ügyét

Tornagyőzelemre készül együtt Babos és Fucsovics

Tornagyőzelemre készül együtt Babos és Fucsovics

Másképp fog a klímaváltozásra gondolni, ha felkeresi ezt az oldalt

Másképp fog a klímaváltozásra gondolni, ha felkeresi ezt az oldalt

Meghalt az egyik kultikus szépségipari cég alapítója

Meghalt az egyik kultikus szépségipari cég alapítója

A magyar férfi kézisek legyőzték Tunéziát a sorsdöntő vb-meccsen

A magyar férfi kézisek legyőzték Tunéziát a sorsdöntő vb-meccsen

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak