szerző:
hvg.hu

Vajon elér-e a kormány Soros-finanszírozást élvező civilek elleni támadása a "koronaékszerig", a Közép-európai Egyetemig (CEU)? A Figyelő szerint találgatások övezik a kérdést, maradhat-e Budapesten a Soros-iskola.

Tavaly nyáron volt egy megbeszélés Soros György és Orbán Viktor között, amelyen a kormányfő ígéretet tett arra, hogy nem nyúlnak a CEU-hoz – írta a Figyelő. A lap kereste ebben az ügyben a kormányfő sajtófőnökét, de nem kaptak válaszokat a kérdéseikre.

A CEU jövőbeli sorsáról szóló cikk szerint tavaly nyár óta sokat változott a világpolitikai helyzet, részben Donald Trump elnökké választásával, így a magyar kormány úgy gondolhatja, olyan támadásokat is megkockáztathat, amelyektől korábban visszariadt volna.

A kabinet egyik minisztere szűk körben már karácsony előtt beszélt arról, hogy 2017-ben a fő célpont a CEU lehet. A szavaiból az is kiderült, hogy nem egyszerűen kóstolgnák a felsőoktatási intézményt, hanem azt szeretnék, hogy hagyja el Budapestet.

Azt nem tudni, hogy a miniszter mindezt felsőbb utasításra mondta-e, vagy csak a saját óhaját fogalmazta meg, de a beszámoló szerint a január elején meghirdetett civilellenes támadási hullám akár meg is ágyazhat ennek.

A CEU célkeresztbe kerülésének egyik lehetséges oka a magyar illiberalizmussal összeegyeztethetetlen identitáspolitikai-kulturális vonal – írta a Figyelő.

A konzervatív pártok világszerte nagy aggodalommal szemlélik a "genderforradalom" terjedését, amelynek a lap szerint Budapesten éppen a CEU az egyik központja – ha a kormány támadási felületet keres, akkor ez szerintük adja is magát.

Felidézték azt is, hogy a Fidesz-kormány egyszer már megpróbálta megvonni az intézmény akkreditációját, amikor az új felsőoktatási törvényt véletlenül úgy fogalmazták meg, hogy ne kaphasson itthon működési engedélyt.

De akkor rengetegen megmozdultak a CEU mellett és végül elsimult az ügy, pedig állítólag már nézegették az épületeket Bonnban. Most is biztosra vehető, hogy komoly erők mozdulnának meg mellettük – fogalmazott a lap.

Hozzátették, beszéltek olyan kormánypárti politikussal, a párt parlamenti frakciójának egyik befolyásos tagjával, aki szerint nincs szükség az egyetem adminisztratív ellehetetlenítésére, viszont egy "ellen-CEU-t" fel kéne állítani.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Andy Vajna: Ez a film a szüleimnek lesz dedikálva – Nagyítás-galéria a Szabadság, szerelem forgatásáról

Andy Vajna: Ez a film a szüleimnek lesz dedikálva – Nagyítás-galéria a Szabadság, szerelem forgatásáról

Merkel és Macron, a két gyengélkedő vezető menti meg Európát?

Merkel és Macron, a két gyengélkedő vezető menti meg Európát?

Súlyos sérültje is van a veszprémi gázrobbanásnak – videó

Súlyos sérültje is van a veszprémi gázrobbanásnak – videó

Most a Facebook a soros: olyan funkció jön, ami a civileket támogatja

Most a Facebook a soros: olyan funkció jön, ami a civileket támogatja

Ez már áttörés: sikerült a rákos sejteket átprogramozni ártalmatlan zsírsejtekké

Ez már áttörés: sikerült a rákos sejteket átprogramozni ártalmatlan zsírsejtekké

Egyéb ellentételezés nélkül vett tankokat a kormány

Egyéb ellentételezés nélkül vett tankokat a kormány