Windisch Judit
Windisch Judit

Az LMP nem köt szövetséget, erről hiába megy tárgyalni Botka László, az MSZP felkent miniszterelnök-jelöltje. A hvg.hu kérdésére a zöldpárt egyik politikusa elmondta: nem vették jó néven, hogy a szegedi polgármester a sajtón keresztül akarja őket nyomás alá helyezni.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Sok mindenről lehet beszélni, de mandátumokon biztos nem fogunk osztozkodni – reagált egy LMP-s politikus arra, hogy Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje elsőként velük tárgyalna a választási együttműködésről. Úgy tudjuk, Botka László és Molnár Gyula pártelnök levelét pénteken kapta meg az LMP, amelyben a két szocialista politikus azt írja, nagy bajban van az ország, a 2018-as választás sorsdöntő lesz, ezért szeretnének egyeztetni. Egyéb konkrétum vagy időpontjavaslat nem szerepelt a levélben.

Azt viszont egyenesen nyomásgyakorlásként értékelte egy LMP-s politikus, hogy az Index már Botka szombati zászlóbontásáról és egy esetleges LMP–MSZP-együttműködésről ír. Ezek után küldtek egy válaszlevelet Botkának arról, hogy azzal egyetértenek, hogy nagy baj van az országban, szakmai kérdésekről egyeztetnek is, a politikai együttműködésről viszont nem érdemes.

"Két kongresszusunk is úgy döntött, önállóan indulunk a választáson, minden körzetben állítunk egyéni jelöltet. Ezt a kérdést nem nyitjuk újra" – közölte a párt egyik meghatározó politikusa.

Botka László az Indexnek azt mondta, először az LMP vezetőivel kezdeményeztek találkozót a kormányváltásról. Az LMP-s visszautasításra a hvg.hu-nak mindössze annyit mondott: "a nyilvánosság előtt nem kommentálja más pártok véleményét, a választási győzelemről akar velük tárgyalni."

Az egyeztetések már jól kezdődnek, Gyurcsány Ferenc az évértékelőjében keményen nekiment a többi pártnak, hogy a DK háta mögött egyeztetnek, egy királycsináló részvételével. Arról, hogy ez pontosan milyen megbeszélés volt, a felek ellentmondásosan nyilatkoznak, a "királycsináló" Lengyel László idő közben elismerte, "a Gyurcsány elleni szeánszokban békaemberek segítik".

Botka azt mondja, nem Gyurcsány-fóbiás, azonban szerinte olyan listára nem szavaznak a választók, amelyen Gyurcsány Ferenc szerepel. Gyurcsány viszont egyértelművé tette, marad, és utalt arra, legfeljebb külön indulnak a választáson.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!