Tetszett a cikk?

Ha a Magyar Idők tulajdonosi köre vagy menedzsmentje hülyét akar csinálni magából, csak akkor érdemes perre vinniük a kétfarkúak által gyártott szatirikus kiadás ügyét – erre jut a magyarügyvéd blog.

Magyar György és Magyar Gábor irodája számba vette, milyen jogi aggályokat vet fel a viccpárt akciója. És rögtön kijelentik, ha azt valaki helyesen politikai szatíraként, vagyis véleménynyilvánításként értelmezi, akkor nincs rajta támadási felület.

A védjegytörvény szerint „védjegyoltalomban részesülhet minden grafikailag ábrázolható megjelölés, amely alkalmas arra, hogy valamely árut vagy szolgáltatást megkülönböztessen mások áruitól vagy szolgáltatásaitól”. A blog szerint ebbe belekapaszkodhatna a kormányhű napilap. Az ugyanis a versenytörvény is tiltja, hogy valamely terméket vagy szolgáltatást a versenytárs hozzájárulása nélkül olyan jellegzetes külsővel, csomagolással, megjelöléssel vagy elnevezéssel állítsák elő vagy forgalmazzák, amelyről a versenytársat, illetve annak termékét, szolgáltatását szokták felismerni.

"A józanabb gondolkodásúaknak itt azért leesik, hogy a jelen esetben nincs versenytárs, mert nem létezik termék vagy szolgáltatás, a kutyák ugyanis ingyen osztják a saját kiadványukat" - állapítja meg a magyarügyvéd. Kivel is akarna versenyezni a viccpárt az eseti kiadványával? Senkivel – állapítja meg a blog, majd epésen hozzáteszi: "más a helyzet, ha a Magyar Idők kiadója a saját lapját is politikai viccnek tekinti; ez esetben femerülhet, hogy a két kiadvány versenytársa egymásnak".

Szerintük további ok a per ellen, hogy a két termék arculata is elég nehezen téveszthető össze.

A Magyar Idők ügyvéde előhozhatná még a polgári törvénykönyvből a jó hírnév sérelmét. "Lehet, hogy a lap kiadója hitelrontásként éli meg, hogy az álkiadványban „független kormánypárti” médiumként aposztrofálják? Melyiket tartja kínosabbnak: a független vagy a kormánypárti jelzőt?" - írja a magyarügyvéd.

Jobb tudomásul venni: a kétfarkúak egyszerűen a véleménynyilvánítás szabadságával éltek, amikor egyértelműen kormánypárti lapok köntösébe öltöztetett kiadványokkal léptek a nyilvánosság elé, hogy kifigurázzák a közpénzzel kitömött propagandistákat – összegez a blog.

A Magyar Hírlap egyszer már átesett ezen a "problémán". Az őket kifigurázó kétfarkú-kiadvány megjelenése utábn perrel fenyegettek, de a hvg.hu értesülése szerint végül jogi útra nem terelték a dolgot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Részletezte a KSH, miért esett 4,7 százalékot a magyar GDP a második hullám előtt

Részletezte a KSH, miért esett 4,7 százalékot a magyar GDP a második hullám előtt

Drágábbak lesznek a jövő évi autópálya-matricák

Drágábbak lesznek a jövő évi autópálya-matricák

A Ryanair is beletrollkodott a brüsszeli botrányba

A Ryanair is beletrollkodott a brüsszeli botrányba