szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az LMP központi e-mail címén landolt egy levél, amelyben Lengyel László, a Pénzügykutató vezetője nevében tájékoztatták Hadházy Ákost arról, hogy a következő találkozó elmarad. A párt több tagja kiakadt, Hadházy viszont azt mondja: nem tudta a konkrét időpontot, azért nem szólt róla az elnökségnek. Az LMP–Botka találkozóra még nincs időpont, pedig az MSZP miniszterelnök-jelöltje még a héten találkozott volna az ökopárt vezetésével.

Az LMP központi levélcímén jelezte Lengyel László – illetve az általa vezetett Pénzügykutató munkatársa – Hadházy Ákosnak, hogy a február 20-ára tervezett találkozó elmarad. A probléma az, hogy egy pártbéli forrásunk szerint nem tudtak arról, hogy Hadházy részt venne egy újabb találkozón – mint ahogy elmondások szerint az első találkozón való részvételről sem tudott az elnökség.

A levél okozott némi feszültséget, megosztó célú provokációnak tartották egyesek, mások csak ügyetlen titkolózásnak. A birtokunkba került levelezés szerint korábban is az LMP központi címén leveztek, azonban ez akkor nem okozott problémát. Forrásunk azt mondta, a korábbi levélváltást – ha valóban volt ilyen – nem szúrták ki.

Hadházy szerint látható: minden nyilvánosan történik
©

Megkerestük Hadházy Ákost, aki úgy reagált,

„Ennyit a titkos találkozókról meg az összeesküvésekről.  Ha nem lesz, ezek szerint én sem megyek.”

Hadházy azt mondta, a találkozót nem igazolta vissza, csak érkezett egy ilyen mail. Mivel nem tudott a konkrét időpontról, ezért nem tájékoztatta az elnökséget az újabb körről.

„Természetesen ha mentem volna, az elnökséget tájékoztattam volna, mint ahogyan az előző megbeszélésről is tájékoztattam az előző elnökség egyes tagjait.”

Az előző tanácskozás részleteiről nem akart beszélni, azonban azt mondta, ott semmiféle királycsinálásról nem volt szó. A jövőre nézve azt mondta, nyilvánvalóan a jövőben is szóba  fog állni ellenzéki pártok vezetőivel. Viszont „az ellenzék nem tehet magával rosszabbat annál, minthogy a következő évben csak arról beszél, ki kivel fekszik össze.”

Lengyel László
©

Lengyel Lászlóval is próbáltuk felvenni a kapcsolatot, de telefonon a Pénzügykutatóban – többszöri próbálkozásunkra – senki nem volt elérhető. Mindenesetre, ha válaszol a kérdéseinkre, a cikket frissítjük. Más forrásból úgy tudjuk, az új találkozón ugyanaz a kör vett volna részt, mint az előzőn. Amelyre a DK-t nem hívták, csak annak alelnökét, Neidermüller Pétert, az akciót Gyurcsány pártja lényegében árulásnak tekinti, Lengyel Lászlót királycsinálóként emlegeti.

Lengyel egy korábban adott interjúban cáfolta a „királycsinálást”, azt meg pláne, hogy Gyurcsány-ellenes összeesküvést tartottak volna, bár úgy gondolja, Gyurcsánynak már rég el kellett volna tűnnie a politikából.

Botka nem is tárgyalni, csak beszélgetni fog?

Botka László MSZP-s miniszterelnök-jelölttel még mindig nincs időpont a tárgyalásra – mondta Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. A másik társelnök ugyanis magánprogram miatt nincs Magyarországon, így legkorábban jövő héten találkozhatnának.

Botka elsőként az LMP-t kereste meg, hogy a „sikeres kormányváltásról tárgyaljon.” Az LMP azonban választási együttműködésről nem hajlandó tárgyalni, a kongresszusuk többször is úgy döntött, önállóan indulnak, ezt a kérdést nem nyitják újra. Szakpolitikai kérdésekről viszont hajlandók tárgyalni. Sőt, Hadházy Ákos szerint kell is, a külföldön szavazókra vonatozó szabályok változását például szerinte a teljes ellenzék tudná csak kikényszeríteni. (Vagy még az sem, a korábbi ellenzéki nekifutást visszaverte a kormánypárt.)

Szabó Tímea és a Párbeszéd feltételei nem változtak
©

Az LMP egyébként küldött egy válaszlevelet Botkának, amelyben leírták: mandátumok elosztásáról nem tárgyalnak. Erre eddig nem érkezett válasz – tette hozzá Hadházy Ákos. Az LMP lepattintó válasza után megkerestük Botka Lászlót, aki a nyilvánosság előtt nem akarta kommentálni az LMP véleményét.

Úgy tudjuk, a Párbeszéddel sem fixált még Botka László időpontot. A párt társelnöke, Szabó Tímea kedden jelentette be, a párt kiszáll az általa kezdeményezett előválasztásokról szóló tárgyalásokból. (Azt, hogy az előválasztásból nem lesz semmi, pár hónapja már azért lehetett sejteni – a szerk.) Az MTI tudósítása szerint azt mondta, várják Botkát, "de tárgyalni csak akkor hajlandóak, ha a politikus nyitott arra, hogy a szavazók bevonásával válasszák ki a közös ellenzéki jelölteket. A Párbeszéd jelenleg 75 körzetben tudna egyéni jelöltet állítani, de tavaszra mind a 106-ban lesz saját jelöltjük, és megnevezik majd saját miniszterelnök-jelöltjüket is."

Szabó Tímea úgy látja, az MSZP és a DK mégsem olyan elkötelezett az előválasztás mellett, ahogy azt korábban kommunikálta, ők viszont továbbra is azt szeretnék, ha előzetes versenyben választanák ki az egyéni jelölteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mit tehet az a vendéglátóhely, amely a járvány alatt is fenntarhatóan akar működni?

Mit tehet az a vendéglátóhely, amely a járvány alatt is fenntarhatóan akar működni?

Visszakerülhet az Apple boltjába az amerikai szélsőjobb kedvenc appja

Visszakerülhet az Apple boltjába az amerikai szélsőjobb kedvenc appja

30 év után újraindul Szilágyi János műsora, a Halló, itt vagyok!

30 év után újraindul Szilágyi János műsora, a Halló, itt vagyok!