szerző:
Tetszett a cikk?

Új bíróságot csak kétharmados többséggel lehet létrehozni, mégis egyszerű többséggel próbáltak tavaly.

Nem lesz közigazgatási felsőbíróság a Fővárosi Törvényszék, vagyis az Országgyűlés végrehajtja az Alkotmánybíróság (Ab) határozatát – ez derül ki a törvényalkotási bizottság javaslatából, amelyről kedden szavaznak a képviselők. Az Ab Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére mondta ki, hogy mivel új bíróságot csak kétharmados többséggel lehet létrehozni, az egyszerű többséggel hozott tavaly decemberi parlamenti döntés alkotmánysértő volt.

Ugyanígy törlik a ki nem hirdetett jogszabályból azt, hogy a közigazgatási bíráskodás kiterjedjen a választási jogvitákra, mert ez ellentétes lenne a választási eljárásról szóló, szintén csak minősített többséggel módosítható törvénnyel.

Szintén változatlan marad a médiahatóság határozataival szembeni jogorvoslat rendje, mert az államfő és az alkotmánybírák által kifogásolt törvény azon is úgy változtatott volna egyszerű többséggel, hogy közben nem módosította a médiatörvényt, amit csak kétharmados többséggel tehetett volna meg.

Az Igazságügyi Minisztérium az Ab január 13-i döntése után „formai eljárási követelmények be nem tartása miatt kifogásolt rendelkezéseknek” nevezte az alkotmányellenes pontokat, amelyek az alkotmánybírák szerint „fokozott jogállami követelményt” sértettek, és bár üdvözölte, hogy nem voltak elvi ellenvetések a közigazgatási eljárás „teljes megújításával” szemben, már akkor megígérte, hogy kiigazítást nyújt be az Ab határozat alapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Teljes bukás: Alkotmányellenes a különbíróságokról szóló törvény

Alkotmányellenesek a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény közigazgatási felsőbíróságra vonatkozó rendelkezései – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) pénteki nyilvános határozathirdetésén, összhangban Áder János köztársasági elnök indítványával. A közigazgatási bíróságoknak fontos szerepük van a hatalom ellenőrzésében.