szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Saját beszéde révén írattatná ki Majtényi Lászlót a nemzet egységét képviselő államfőjelöltek közül a Fidesz – derült ki a kormánypártok múlt heti, visegrádi frakcióülésén. Valójában tehát nem gesztus, hanem csapda, hogy az ellenzék köztársaságielnök-jelöltje is beszédet mondhat az államfőválasztás előtt a parlamentben.

A Fidesz demokráciafelfogásával indokolta szombaton, a Magyar Időknek adott interjújában Kósa Lajos, hogy többes jelölés esetén nemcsak a Fidesz által újraválasztásra javasolt Áder János, hanem az ellenzék jelöltje is felszólalhat majd az országgyűlésben a köztársaságielnök-választás szavazása előtt. Bár a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője arra hivatkozott, hogy mióta a Fidesz került többségbe a parlamentben, mindig is adott lehetőséget az ellenzéki jelöltnek is a megszólalásra (csak 2010-ben volt ilyen egyébként, 2012-ben, Schmitt Pál lemondása után Áder János volt az egyedüli jelölt), a nagyvonalúnak tűnő gesztus mögött valójában nagyon is megfontolt taktikai elgondolás áll.

Kósa Lajos állítja, a Fidesz demokráciatudatosságának köszönhető, hogy Majtényi felszólalhat a parlamentben
©

A kormánypártok háromnapos, visegrádi frakcióülésén ugyanis információink szerint nemcsak az hangzott el, hogy a Fidesz és a KDNP hétfőn hivatalosan is jelöli majd Áder Jánost államfőnek, hanem arról is, hogy a baloldali pártok által támogatott Majtényi szavazás előtti megszólalása – hiába ostorozza benne feltehetően az ország nyilvánossága előtt a hatalmon lévő erőket – éppen a kormánypártok malmára hajtja majd a vizet.

„Mentalitását és eddigi megszólalásait ismerve, Majtényinak esélye sincs olyan beszédet mondani, amivel a jobboldali választók is azonosulni tudnának. Elmondja majd szépen, milyen rosszak vagyunk, és milyen rossz a mostani rendszer. Na, de milyennek is kell lennie egy köztársasági elnöknek? Megosztónak? Nem! Semlegesnek, mindenkihez szólónak, a nemzet egységét képviselőnek. Pont olyannak, mint az utána pulpitusra lépő Ádernek” – vezette végig a kormánypárti gondolatmentet hvg.hu-nak egy ismert fideszes, jókat derülve is rajta, hogy a megszólalási „lehetőséggel” az ellenzék jelöltje saját magát írja ki ország-világ előtt a konszenzusteremtő államfőjelöltek közül.

"Majtényi magára vállalt egy szerepet, mi pedig adunk hozzá színpadot”

– foglalta össze nevetgélve a fondorlat lényegét a politikus.

©

Bár a volt ombudsman államfőjelölti beszédét nyilván nem ismerni még – még a hivatalos jelölését is leghamarabb a héten kezdeményezi majd a kellő számú baloldali képviselő –, az tény, hogy színre lépése óta arról beszél: arra kívánja használni a jelöltségét, hogy elmondhassa gondolatait egy általa kívánatosnak tartott, igazságosabb, és kevésbé korrupt negyedik köztársaságról. Négypontos elnöki programja minden tétele pedig – a független intézmények visszaállítása, népszavazással megerősített új alkotmány, a demokratikus nyilvánosság intézményrendszerének érvényesítése, új, tisztességes választások lebonyolítása – erős kritika a jelenlegi kormánnyal és az elmúlt hat év kormányzásával szemben.

©

A Népszava két hete arról írt, hogy az államfőválasztás időpontját is taktikai megfontolásból tette a lehető legkorábbi időpontra a Fidesz. A március 13-i szavazással meg tudnák ugyanis akadályozni, hogy Majtényi László elnökjelöltként szólalhasson fel a március 15-i civil és ellenzéki rendezvényein, Áder János viszont már mint újrázó államfő szerepelhetne a nemzeti ünnepen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Babakocsit talált el egy lövedék Egerszólátnál

Babakocsit talált el egy lövedék Egerszólátnál

Olasz ritkaság: eladó egy Ferrari motoros Lancia Thema 8.32

Olasz ritkaság: eladó egy Ferrari motoros Lancia Thema 8.32

A becsehelyi polgármesternek senki sem szólt, hogy Orbán érkezik

A becsehelyi polgármesternek senki sem szólt, hogy Orbán érkezik