szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz témáit erőltetni kell, az ellenzékét viszont agyonhallgatni, a kínosakat és érdekteleneket pedig elengedni – így készítette fel a kampányüzemmódra Rogán Antal a kormánypárti képviselőket a visegrádi frakcióülésen. Ezen a héten láthattuk a stratégia alkalmazását: Orbán harcot hirdet a parlamentben, az ellenzék felvetéseit ignorálja, az olimpiát pedig ejti. Mostantól egy győzelem számít: a választási újrázás.

Orbán Viktor múlt héten, a visegrádi frakcióülés első napján figyelmeztette a kormánypárt képviselőit: mostantól elvárja a fegyelmet. A miniszterelnök számára ugyanis elkezdődött a kampány, innentől kezdve nem tűr kibeszélést, áskálódást. Orbán szerint a választásokig csak a saját témáikkal foglalkozzanak, a nem megnyerhető meccseket semmiképpen sem szabad vállalni, vagy ahogyan a dakoták mondanák, le kell szállni a döglött a lóról. Pontosan úgy, ahogyan most az olimpiai pályázat ügyében eljártak.

Azokat a témákat kell napirenden tartania a Fidesznek a választásokig, amelyekkel több ember ért egyet, mint ahányan a Fideszt támogatják – ezzel a tanáccsal már Rogán Antal propagandaminiszter látta el a képviselőket. A legkézenfekvőbb ilyen téma a miniszter szerint a bevándorlás ügye, hiszen a 2016-os (az előírtnál alacsonyabb részvétel miatt amúgy érvénytelen) kvótanépszavazás is azt bizonyította, hogy a terrorveszéllyel és az iszlám Európát fenyegető térhódításával riogató kampánnyal a Fidesz nagyjából egymillióval több szavazót tudott a saját álláspontja mellé állítani annál, mint ahányan 2014-ben a pártra szavaztak. Ezt a felhizlalt tábort kellene értelemszerűen 2018-ra is megtartani.

Vannak témák, amelyeket többen támogatnak, mint a Fideszt – ezeket foglalná le a kormánypárt
©

Rogán szerint e célra alkalmas téma lehet a „migránsimportban érdekelt álcivil szervezetek” gyalázása, illetve a sorosbérencezés napirenden tartása (a kipécézett szervezetek új kategóriába sorolásáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen). A kormányzati kommunikáció koordinálásáért felelős miniszter szerint az emberek a munkahelyteremtéssel, közbiztonsággal és rezsicsökkentéssel kapcsolatos kérdésekre is vevők, meg persze a kormány Brüsszellel szembeni „függetlenségi harcára” is.

Az EU önmagában túl népszerű, de ez sem akadály

A kampányfelkészülésről tartott előadásában a miniszter a Századvég által készített közvélemény-kutatások diagramjaival próbálta illusztrálni a képviselőknek, hogy az sem mindegy, hogy egy kérdéskört hogyan vetnek fel a nyilvánosságban.

Az Európai Unió tekintélye azon múlik, hogyan írják le a közösséget
©

Az Európai Uniót önmagában például – mint mondta – nem érdemes támadni, mert az intézmény bizalmi indexe szinte minden választói rétegben meglehetősen magas. Ha viszont a brüsszeli bürokráciáról, vagy Magyarországgal szembeni támadásairól esik szó, akkor sokkal inkább a kormány mellé állnak az emberek.

Nem érdemes Rogán szerint általánosságban támadni a civil szervezeteket sem, a felmérések szerint ugyanis az emberek nagy része hasznosnak ítéli a munkájukat és bízik bennük – mellesleg a rendőrségnél, az egyházaknál és az igazságszolgáltatásnál is jobban, nem is beszélve a politikusokról. Ha viszont a kérdést a külföldről támogatott, külföldi pénzből gazdálkodó civil szervezetekről teszik fel, akkor a felmérések szerint egyből ellenségesebbé válnak, és a szervezetek elszámoltatását sürgetik a megkérdezettek.

Kitérnek az ellenzéknek kedvező összecsapások elől

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének útmutatója szerint piszlicsáré ügyekkel nem kell foglalkozni, azokra nem kell reagálni, az ellenzék témáit pedig agyon kell hallgatni. Ez utóbbi is magyarázza, miért volt kész a kormány mindössze öt nap alatt ejteni a szívének addig oly kedves olimpia ügyét is azután, hogy múlt héten kiderült: a Momentum Mozgalom a szükségesnél majdnem kétszer több aláírást gyűjtött össze az olimpiai pályázat visszavonásáról szóló budapesti népszavazás kiírásához.

A Momentum belecsúfított az olimpiába, így máris szabadulnának az egésztől
©

A hvg.hu-nak már hétfőn, vagyis a szerdai döntést megelőzően két nappal arról beszélt egy kormányzati stratégiára is rálátó fideszes képviselő, hogy az olimpia „innentől egyértelműen az ellenzék témája lett" és inkább visszavonják a pályázatot, „mint hogy egy egységbe tömörült ellenzék végigkampányolja a nyarat látszólag az olimpia, de lényegében a kormány ellen”. (A kormánypártok frakcióülésén még nem volt szó a pályázat visszavonásáról, akkor ugyanis még nem lehetett tudni, hogy hány aláírást gyűjtött össze a Momentum. A miniszterelnök és Rogán Antal akkor még csak arra intette a képviselőket, hogy tolják a fővárosra az olimpia ügyét.)

Képviselő rózsaszín görkorcsolyával?

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője fél órán keresztül grafikonokat is vetített a Fidesz 2013-as, illetve mostani támogatottságáról, nagyjából megerősítve Orbán Viktor egy nappal korábbi értékelését, miszerint a rekordot döntő népszerűségi mutatóknak egy évvel a választások előtt legalább annyi kockázata, mint előnye van. Rogán megismételte a kormányfő figyelmeztetését, hogy minden korábbinál durvább kampányra számítsanak a képviselők, mert a Jobbik és az MSZP nem, vagy nem csak a győzelemért, hanem saját túléléséért fog küzdeni. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor már hétfői parlamenti felszólalásában is a túlélésért küzdő ellenzékről kezdett beszélni.

Rogán Antal táskáját rendre megjegyzik az emberek, bár nem biztos, hogy Beke Sándor erre gondolt volna
©

Rogán Antal mondandója végén egy szociálpszichológus, Beke Sándor tartott a képviselőknek előadást a választói lélektanról. Ez utóbbi tanulságait a résztvevők szerint „nagyon nehéz lenne összefoglalni”, mert a néhol stand-up komédiába hajló kommunikációs fejtágítás állításuk szerint kissé csapongó és zavaros volt.

A legtöbb megkérdezettben egy olyan rész hagyott nyomot az előadásból, amelyben a szakember azt ecsetelte, hogy ha egy politikus megpróbál úgy viselkedni, ahogy elvárják tőle, akkor egy idő után bele is szürkül a kategóriájába, ezért érdemes szerinte valamilyen módon felkelteni a választók figyelmét. Hogy pontosan hogyan, arra nem adott konkrét tanácsokat, de egy „mindennapi” példával úgy szemléltette, hogy ha egy kifogástalan öltözékű, rendezett hajú, decens hatvanas nő áll a mellettünk lévő sorban egy áruház pénztáránál, akkor fél óra múlva valószínűleg senki nem fog rá emlékezni, míg ha ugyanez a nő lábán rózsaszín görkorcsolyával állna ugyanott, akkor egész biztosan igen.

Beke pontosan ismerni véli a Fidesz célcsoportját

A debreceni szociálpszichológus amúgy évek óta rendszeresen előad kormánypárti rendezvényeken és fórumokon. Beke emellett 2010 óta több mint egytucatnyi budapesti kerületben és településen koordinálta a Fidesz kampányát, és több száz kormánypárti politikust – polgármestereket, országgyűlési képviselőket – tanított kommunikálni. Independent Research Group Kft. nevű cégével az elmúlt hat évben több minisztérium – köztük az Emmi vagy az igazságügyi tárca – kötött kommunikációs vagy stratégiai tanácsadási szerződéseket.

2014-ben Beke adott elő azokon a fórumokon is, amelyeket a rezsicsökkentés megvédésére – valójában a bizonytalan szavazók személyes meggyőzésére – létrehozott „Magyar Csapat” leendő aktivistáinak tartott a Fidesz. Beke akkori elhíresült kijelentésével így írta le a behálózandó, bizonytalan szavazót:

„Azt a típusú embert kell meggyőzni, aki vasárnap délután hazamegy a munkából, bont egy sört, ledől a kanapéra, keresi a meccset a tévében, és közben az anyjával beszélget. 55 éves és van egy lyukacsos atlétája.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!