szerző:
Gomperz Tamás
Tetszett a cikk?

Magyarország nem homogén, de annak kell megőrizni. Jobb ezt nem is érteni.

Két eset lehetséges. Az egyik szerint a miniszterelnök nagypapakorára fajvédő lett. Azzal az elméletileg elképzelhető alesettel, miszerint csak taktikai okokból ilyen, ne foglalkozzunk, mert egy politikus esetében teljesen mindegy, hogy milyen ő titkos magányában, az output számít. Nem vagyunk a pszichológusai vagy a gyóntatói. Ha az output fajvédő, akkor a politikus fajvédő. Pont. Ez tehát az egyik opció.

Orbán Viktor ellátogatott a rezsim egyik legellenszenvesebb szervezetéhez, a parazita életmódot közoktatási károkozással színesítő Iparkamarához, ahol a magyar gazdasággal kapcsolatos alternatív tények taglalása mellett a mindenkinek járó alapjövedelem ötletével is foglalkozott. "Magyarországnak az etnikai viszonyai is bonyolultak, tehát ez nem egy olyan egyszerű kérdés” – indokolta, miért tartja a javaslatot megvalósíthatatlannak.

A cigányozásnak látszó cigányozást egy pillanatra félretéve, nézzük meg a mondatot közelebbről. Magyarország etnikai viszonyai bonyolultak: ennek csak akkor van értelme, ha Magyarországon több etnikum található, hiszen egy etnikumnak nem lehetnek bonyolult etnikai viszonyai. És valóban, Magyarországon számos etnikum él együtt a németektől a ruszinokon és kínaiakon át a romákig.

Ehhez képest ugyanezen a napon, ugyanezen a helyszínen, ugyanebben a beszédben, ugyanez az ember már azt mondta, hogy meg kell őrizni Magyarország etnikai homogenitását, mert a túl nagy keveredés bajjal jár. Homogenitás = egyneműség. Etnikai homogenitás = egyetlen etnikum.

Na most, ha Magyarország etnikailag homogén, akkor értelemszerűen nem lehet benne több etnikum. Ha több etnikum van benne, akkor nem lehet etnikailag homogén. Vagy-vagy. Ez teljesen egyértelmű.

Akkor mégis miért mond ilyeneket? Két lehetőség van, mint említettük.

  1. A fajvédős magyarázat szerint tudja, hogy egy etnikailag vegyes népről beszél, de azt szeretné, hogy ez a nép homogén legyen, vagy azokhoz beszél, akik ezt szeretnék. Sok minden volt már ő, liberális, konzervatív, plebejus – fajvédő még nem volt. Ehhez hozzátehetjük, hogy néhány nap leforgása alatt sikerült buziznia és cigányoznia is; most már csak egy hercig zsidózás várat magára, feltéve, hogy a szüntelen sorosozást nem annak vesszük, de miért ne vennénk annak. Úgy látszik, a jobboldalon a téboly szorzata állandó, és ha az egyik párt próbálja csökkenteni, akkor a másiknál nő. Egyébként etnikailag vegyes országból etnikailag homogén országot leginkább etnikai tisztogatással, azaz népirtással lehet létrehozni. Csak, hogy érezzük a miniszterelnök szavainak súlyát.
  2. Feltételezve persze, hogy a szavainak van olyanja. Mert a két lehetőség közül a másik az, hogy ő már végleg az alternatív valóság fényes birodalmába költözött, ahol tangóharmonikázó zsiráfok szerveznek összeesküvést a nemzeti bankok jógázó vezetői ellen és a sok bácsit és nénit be lehet ültetni a szárnyas kisvasútba, amely – sihuhu – repül a felhőkön keresztül egészen a tömött stadionig, amelyben a homogén közönség azt lesi, hogy berúgja-e a tizenegyest, amely Erdély visszacsatolásáról dönt. Naná, hogy berúgja, pedig egy T-Rex testű Soros György áll a kapuban, aki épp most falta fel az autogramot kérő Ronaldót. Csak azok a hangok ne zavarnák össze állandóan. Korábban még hónapoknak kellett eltelnie ahhoz, hogy az ellenkezőjét kezdje képviselni annak, amit addig hirdetett. Ne legyen világkiállítás/legyen világkiállítás, ne legyen kettős állampolgárság/legyen kettős állampolgárság satöbbi, de ma már ilyen váltásokra egyetlen beszéden belül is képes. A pillanatok uralásának káoszában annak is örülni kell, ha egy-egy mondatának van értelme, a kijelentések között összefüggést nem érdemes keresni.

Ezek közül lehet választani. Akik ismerik, azt állítják, hogy távol áll tőle a rasszizmus és a hungarizmus. Lehet. Akkor maradt a másik. Szerencsére ott a TEK, amely nem védi, hanem vigyáz rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!