szerző:
hvg.hu

Ismét egy olyan cég hívogatja sorra az itthoni alapítványokat, amely egy furcsának tűnő szolgáltatással próbál némi pénzt legombolni róluk: egy meghatározott összegért egyebek mellett azt is feltüntetik róluk a társaság oldalán, hogy a velük szerződő alapítvány gazdálkodása átlátható. A cég szerint a nekik nem fizető szervezeteket is minősítik, csak ők nem kapnak extra szolgáltatásokat. A civilek viszont már szerveződnek ezen cég ellen is – derül ki az Index cikkéből.

Az Index szerint az alapítványokat hívogató cég módszere hasonlít egy másik társaságéra, amelyről több mint egy éve írt a lap.

2016 végén több kisebb civil szervezetet is felhívtak azzal az ajánlattal, hogy megjelenést biztosítanának számukra egy nemsokára induló honlapon, ami segíthet begyűjteni az szja 1 százalékokat. A telefonáló törvényekre hivatkozva arról beszélt, hogy az alapítványoknak közzé kell tenniük a gazdálkodásukat, átláthatónak kell lenniük, ebben pedig ők segíthetnek, és közzéteszik, hogy az adott szervezet mennyire átlátható, ha szerződnek velük.

Volt olyan alapítvány, amit azzal kerestek fel, hogy már átnézték a gazdálkodásukat, és ki is tették őket a honlapra átláthatóan gazdálkodó szervezetként, de ahhoz, hogy fenn is maradjanak, kötni kellene egy szerződést, és elkérnének 25-60 ezer forintot egy évre. És volt, akinél rögtön azzal indítottak, hogy ha nem írnak szerződést és nem fizetnek, akkor felkerülnek a honlapra, méghozzá a „gazdasága nem átlátható” kategóriába.

Az Alapítványok Feketén Fehéren oldal azóta nagyjából leállt már, de van egy másik, hasonló portál, az alapitvanyokgazdalkodasa.hu, amelyen most 72 civil szervezet szerepel. Az oldalt az A&E Média Group Kft. működteti, amelyet tavaly decemberben alapítottak. Vannak olyan híresztelések, hogy az új oldalt ugyanazok csinálják, akik tavaly az Alapítványok Feketén Fehéren oldalt indították, de erre nincs sok bizonyíték – jegyzik meg a cikkben.

Két kategória, idézet az Alaptörvényből

Az újabb oldal nyitólapján magyar zászlós háttér előtt idézi az alaptörvény 39. cikkét, mely szerint „a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni. A közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok.”

Két kategóriába sorolják a civil szervezeteket: az egyik be kerülnek azok, amelyek gazdálkodása átlátható, a másikba pedig értelemszerűen a nem átlátható gazdálkodásúak.

Az A&E Média már megalakulása és az alapitvanyokgazdalkodasa.hu indulása előtt sok civil szervezetet keresett fel azzal az ajánlattal, hogy szerepeltetik majd őket az oldalon. A szerződéstervezet szerint, amit elküldtek az alapítványoknak, abban havi 5000 forintért olyan webes szolgáltatásokat kínálnak egy éven át, mint a „profi megjelenés” az oldalon vagy a letölthető 1 százalékos űrlap.

A szerződésben nem, csak a szerződési feltételekben szerepel, hogy az alapdíjas szolgáltatással együtt a civil szervezet azt is megveszi, hogy a „gazdálkodása átlátható” kategóriában szerepeljen.

Az A&E Médiától az Index kérdésére elmondták, hogy azokat az alapítványokat is minősítik és kirakják az oldalra, amelyek nem kötnek szerződést velük, csak nekik nem nyújtanak egyéb szolgáltatásokat.

Az elemzést az Országos Bírói Hivatal (OBH) oldalán és egyéb nyilvános oldalakon megtalálható beszámolók alapján végzik. Ha hibát találnak, megkeresik az adott alapítványt, elmondják, mi a baj, és felajánlják a szolgáltatásaikat. A nem átláthatónak ítélt alapítványoknál egy „elemzési jegyzőkönyv” nevű oldalra írják ki, hogy mi a baj velük.

Az Index legalább egy olyan alapítványról tud, amelyik megkérte a céget, hogy szedjék le az oldalról, mert nem kívánnak élni a szolgáltatással. Az oldal üzemeltetői meg is ígérték, hogy intézkednek, majd nem történt semmi. Olyan alapítványok is voltak, amelyek csak úgy felkerültek az adatbázisba, de volt olyan is, amelyet megkeresett az A&E Média, még szerződést is küldtek, az oldalra viszont nem tették fel az alapítványt.

Szervezkednek a civilek az újabb oldal ellen

Több alapítványnál emlékeztek az előző, hasonló oldallal kapcsolatos problémákra, ezért az A&E Média ajánlatát elhárították.

Az oldalon feltüntetett szervezetek között egyfajta riadólánc is elindult, és az sem kizárt, hogy előbb-utóbb bíróságra viszik az ügyet. Az egyik megkeresett, de az oldalra eddig nem feltett alapítvány vezetője azt mondta: amint megjelenik a szervezetük, rögtön pert indítanak hitelrontás, rágalmazás és visszaélés miatt. Több alapítvány pedig jelezte, hogy csatlakozna egy ilyen keresethez – tette hozzá.

A szervezet jogásza szerint az a fő baj, hogy az A&E Média megpróbálja úgy eladni magát, mintha egy hivatalos, minősítésre jogosult és ahhoz speciálisan értő szervezet lenne, pedig se felhatalmazása, se bizonyított tapasztalata vagy szakértelme sincs ezen a téren, hanem csak egy online szolgáltatást árul.

Az alapítvanyokgazdalkodasa.hu oldalra már a NIOK is felfigyelt, és írtak egy figyelmeztető felhívást a Nonprofit.hu oldalra, hogy az alapítványok ne üljenek fel a cégnek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A kínaiak szerint is átnevelő táborok az átnevelő táborok

A kínaiak szerint is átnevelő táborok az átnevelő táborok

Nemzetközi gyorsvonat ütközött egy autóval Vácnál, ketten meghaltak

Nemzetközi gyorsvonat ütközött egy autóval Vácnál, ketten meghaltak

Kulka János Hazám-díjat kapott

Kulka János Hazám-díjat kapott

Széthasadt egy gázvezeték Püspökladánynál, hatalmas tűz tombolt

Széthasadt egy gázvezeték Püspökladánynál, hatalmas tűz tombolt

Azt mondják, nem lesz baj: 2 nap múlva egy 610 méteres aszteroida suhan el a Föld mellett

Azt mondják, nem lesz baj: 2 nap múlva egy 610 méteres aszteroida suhan el a Föld mellett

Orbán magához tért: elkezdődött a bosszúálló jogalkotás korszaka

Orbán magához tért: elkezdődött a bosszúálló jogalkotás korszaka